Ascultă Radio România Cluj Live

Cinci alimente obişnuite, inventate pentru armată

Din punct de vedere culinar, armata a funcţionat de multe ori ca un fel de laborator de experimente. Problema era ca soldaţii să primească mâncare hrănitoare şi nealterată, ceea ce a dus la apariţia unor alimente care s-au răspândit apoi şi printre civili:

Cinci alimente obişnuite, inventate pentru armată

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 aprilie 2022, 12:00

Din punct de vedere culinar, armata a funcţionat de multe ori ca un fel de laborator de experimente. Problema era ca soldaţii să primească mâncare hrănitoare şi nealterată, ceea ce a dus la apariţia unor alimente care s-au răspândit apoi şi printre civili:

Margarina

A apărut în timpul războiului franco-prusac din 1870, când numărul de vaci s-a redus foarte mult pe teritoriile afectate de conflict. Era important să se găsească un echivalent al untului: care se poate unge pe pâine şi care, spre deosebire de untură, nu râncezeşte. Napoleon al III-lea a anunţat chiar un concurs pentru găsirea unui astfel de produs, care a fost câştigat de chimistul Hippolyte Mege-Mouries. Margarina, fabricată iniţial din seu, a fost comercializată începând din 1872.

Conservele

În 1795, în timpul unui alt război, francezii s-au săturat de faptul că nu le pot asigura o mâncare decentă soldaţilor, au anunţat aşadar un premiu de 12 mii de franci pentru a găsi o metodă eficientă de conservare. Concursul a fost câştigat de Nicolas Appert, cofetar şi berar, care şi-a dat seama că o metodă bună e să se pună mâncarea într-un borcan sigilat, care să fie pus apoi în apă clocotită. A şi reuşit cu această metodă să conserve alimente care au fost consumate după 4 luni şi 10 zile, pentru care a primit o medalie din partea lui Napoleon. Interesant e faptul că, deşi Appert a găsit metoda de conservare, acesta nu putea să o explice (pasteurizarea a apărut abia 50 de ani mai târziu).

Laptele condensat

Appert a făcut experimente şi în privinţa laptelui, dar succesul a fost obţinut de Gail Borden. Mă rog: succesul în ce priveşte reţeta, pentru că financiar lucrurile au cam scârţâit, Borden dând faliment de 2 ori încercând să vândă produsul. Laptele condensat şi-a demonstrat valoarea în timpul războiului de secesiune, când s-a folosit extensiv pentru hrănirea soldaţilor unionişti.

Praf de ou

A apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, având avantajul că se transportă mult mai uşor decât ouăle fragile. În plus, în condiţii adecvate, pudra de ouă rezistă chiar şi 5 ani. Ceea ce a dus la acest aliment a fost o observaţie simplă: faptul că 75% din masa unui ou este apă; care se poate îndepărta, rezultând astfel o pudră cu aceleaşi proprietăţi nutritive.

Cafeaua instant

Nu a fost inventată pentru război, dar popularitatea ei se datorează soldaţilor. Reţete de cafea instant au apărut încă de prin 1770, dar modelul comercial care s-a răspândit până la urmă e legat de numele unui inventator belgian pe nume George Washington (nu preşedintele), care a înfiinţat prima sa manufactură la New York. În epoca sa de glorie, compania lui Washington vindea 17 mii de kg de cafea instant pe zi armatei americane.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Diverse luni, 30 iunie 2025, 00:00

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?

Publicaţia South China Morning Post titreză: Cafeaua cu intestine de porc a devenit extrem de populară în China.   În orașul chinezesc...

O cafenea a devenit extrem de populară! De ce?
Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 12:00

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate

Berea fără alcool creşte riscul de apariţie a diabetului şi obezităţii, arată cercetări realizate de oamenii de ştiinţă din Germania şi...

Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Cum răcorim camera fără aer condiționat
Diverse duminică, 29 iunie 2025, 00:00

Cum răcorim camera fără aer condiționat

Arhitect: „Ca să răcorești camera și să dormi mai bine când e cald, pune un prosop în spatele ventilatorului”   Odată cu sosirea...

Cum răcorim camera fără aer condiționat
„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 12:00

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident

Plante precum ginseng şi ginkgo biloba sunt cunoscute şi folosite de mult timp pentru un plus de energie, claritate mentală şi protecţie...

„Planta nemuririi” câștigă popularitate în Occident
Diverse sâmbătă, 28 iunie 2025, 00:00

Patru tendinţe dominante în materie de genţi

Vara 2025 aduce patru tendinţe dominante în materie de genţi, care combină stilul cu funcţionalitatea şi aduc un suflu nou garderobei estivale....

Patru tendinţe dominante în materie de genţi
Diverse vineri, 27 iunie 2025, 12:00

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara

Anumite alimente stimulează transpiraţia, fiind recomandată evitarea lor vara.   Acestea activează efectul termogen – în timpul...

Ce alimente favorizează transpirația excesivă vara
Diverse joi, 26 iunie 2025, 12:00

Cum rezistă corpul uman la peste 50°C?

Oamenii pot suporta temperaturi de peste 50°C, dacă sunt hidrataţi şi dacă mecanismele naturale de răcire a corpului funcţionează eficient....

Cum rezistă corpul uman la peste 50°C?
Diverse joi, 26 iunie 2025, 00:00

Sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon

Iată care sunt cele mai importante lucrări și sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon vara:   1. Udarea corectă și la timp...

Sfaturi de urmat pentru îngrijirea florilor de balcon