Ascultă Radio România Cluj Live

La Grande Belleza – ediție aniversară a turneului SoNoRo Conac la Cluj

Într-un prezent tulburat de pandemie și război, La Grande Bellezza este omagiul pe care îl aducem vieții, bucuriei întâlnirii cu muzica și cu persoane dragi, în spații în care este celebrată frumusețea, armonia, grija pentru artă. În cele nouă ediții ale turneului SoNoRo Conac am descoperit splendoarea unor clădiri și ale unor timpuri care, deși au fost tulburi, nu au trecut fără a lăsa ceva valoros în urmă. Considerăm că este datoria noastră să păstrăm toată această frumusețe care ne-a fost lăsată moștenire și sperăm ca prin muzică să reîntregim spații, oameni, speranța într-o lume în care frumusețea și arta devin valorile supreme, singurele pentru care merită să purtăm o luptă. (Răzvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac)

La Grande Belleza – ediție aniversară a turneului SoNoRo Conac la Cluj

Articol editat de cristina.rusu, 5 aprilie 2022, 18:59

Concertul de la Cluj va avea loc de la ora 19.00, în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic și este al doilea eveniment din acest turneu. Desfășurat în perioada 9 aprilie – 30 iunie 2022, SoNoRo Conac va aduce un omagiu arhitecturii, prin concerte în saloanele de muzică ale palatelor și conacelor, dar și în importante săli de concerte din țara noastră.

La această ediție aniversară, SoNoRo Conac dorește să reamintească că muzica clasică trebuie să se reîntoarcă în filarmonici, în fața unui public dornic să revină la un cotidian alcătuit din ritualuri menite să cultive frumusețea și pacea fiecărei zile.

În acest sens, sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic din Cluj, nu doar că este sala cu cea mai bună acustică a orașului și sala în care se susțin concertele filarmonicii din Cluj, dar este și un loc bogat în istorie, fiind așezată într-o zonă cu un puternic caracter interetnic și interconfesional.

 

Concertele celei de-a X-a ediții SoNoRo Conac vor fi susținute de muzicienii Irina Mureșan (vioară), Alissa Margulis (vioară), Erik Schumann (vioară), Răzvan Popovici (violă), Boris Andrianov (violoncel), Răzvan Suma (violoncel), Freddy Kempf (pian), José Gallardo (pian) și Cristiana Mihart (pian).

În ceea ce privește concertul de la Cluj, acesta va presupune prezența artiștilor Răzvan Popovici (violă), Boris Andrianov (violoncel) și Freddy Kempf (pian), care vor oferi publicului un program din care fac parte lucrări de Franz Schubert, Robert Schumann, Astor Piazzola și Johannes Brahms.

Mai multe detalii despre programul concertelor și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.ro/.

Intrarea la concert este liberă, dar SoNoRo Conac încurajează donațiile spre două cauze legate de războiul din Ucraina. Totuși, participarea la concert nu este condiționată de o donație.

 

Despre artiștii SoNoRo Conac care vor performa pe scena de la Cluj:
Răzvan Popovici

Violă

S-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ.  A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”,  Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt. A colaborat cu Juliane Banse, Shlomo Mintz, Konstantin Lifschitz, Natalia Gutman, Nobuko Imai, Elena Bashkirova, Radovan Vlatkovic, Daishin Kashimoto, Olli Mustonen, Gilles Apap, Frans Helmerson, Mihaela Martin, Ilya Gringolts, Vladimir Mendelssohn, Louis Lortie, Giovani Sollima şi Thomas Demenga.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume, cum ar fi: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Spoleto Festival, Mintz Festival Tucumán, Ferrarra Musica, Rolandseck Festival, Boswil Musiksommer, Festival Academy Budapest şi Kobe Music Festival. Printre sălile în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles.  Concertează regulat în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro.

 

Boris Andrianov

Violoncel

Boris Andrianov s-a născut la Moscova în 1976. A studiat la Școala Specială de Muzică Gnessin din Moscova (clasa Verei Birina), la Conservatorul de Stat Ceaikovski din Moscova (clasa profesoarei Natalia Shakhovskaya) și la Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin (clasa profesorului David Geringas).

A fost laureat al Concursului Internațional de Violoncel Antonio Janigro din Zagreb, precum și al concursurilor din Johannesburg, Hanovra (Classica Nova – In Memoriam Dmitri Șostakovici, ca parte a unui duo cu Alexey Goribol), Paris (Concours de violoncelle Rostropovitch) și Coreea de Sud (Concursul Isang Yun). De asemenea, a fost premiat la cel de-al XI-lea Concurs Internațional Ceaikovski și la Triumph Youth Award.

Boris a cântat cu cele mai importante orchestre și dirijori din lume, iar în spectacole camerale a interpretat alături de Yury Bashmet, Menahem Pressler, Akiko Suwanai, Janine Jansen, Julian Rachlin, Denis Matsuev, Tatiana Grindenko ș.a.

Muzicianul a participat la Festivalul Regal Suedez, precum și la festivaluri din Ludwigsburg, Schleswig-Holstein, Edinburgh, Dubrovnik, Colmar, Davos sau Trans-Siberian Art Festival.

A inițiat festivalurile internaționale Vivacello și Vivarte din Moscova și a fost director artistic. Din 2009, Boris Andrianov predă la Conservatorul din Moscova. În 2020 a înregistrat „Jazz Reflections of Bach Suites” cu Leonid și Niсk Vintskevich. Artistul cântă la un violoncel realizat de Carlo Bergonzi din Colecția de Stat de instrumente muzicale unice.

 

Freddy Kempf

Pian

Născut în Londra în anul 1977, Freddy Kempf a debutat la vârsta de 8 ani, cu Orchestra Filarmonicii Regale, și a devenit cunoscut la nivel național în 1992, când a câștigat concursul BBC Young Musician of the Year. În 1998, faptul că a primit premiul al treilea, și nu primul, la Concursul Internațional de Pian Ceaikovski de la Moscova a provocat proteste din partea publicului și un val de proteste în presa locală, care l-a proclamat „eroul concursului”.

Freddy a susținut recitaluri în multe dintre cele mai importante săli de concert din lume, inclusiv în Sala Mare a Conservatorului din Moscova, Konzerthaus din Berlin, Sala Verdi din Milano, Concertgebouw, Cadogan și Barbican din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Sydney Opera House și Suntory Hall din Tokyo.

De asemenea, a colaborat cu unele dintre cele mai prestigioase instituții muzicale din lume, inclusiv cu Royal Philharmonic Orchestra, London Philharmonia, Orchestra City of Birmingham, Orchestra Simfonică din Göteborg, Filarmonica La Scala, Orchestra Simfonică din San Francisco, ș.a.

Un artist prolific, Freddy înregistrează exclusiv pentru BIS Records. În 2010, înregistrarea Concertelor pentru pian nr. 2 și 3 de Prokofiev cu Orchestra Filarmonicii din Bergen și Andrew Litton a fost nominalizată pentru prestigiosul premiu Gramophone Concerto Award, revista asociată descriind duoul ca fiind „o pereche prokofieviană magistrală”.

Programul celei de-a X-a ediții a turneului SoNoRo Conac este următorul:

 

9 aprilie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, Sibiu, jud. Sibiu

10 aprilie – Universitatea Babeș-Bolyai, Auditorium Maximum, Cluj-Napoca, jud. Cluj

11 aprilie – Palatul Culturii, Târgu Mureș, jud. Mureș

12 aprilie – Filarmonica de Stat Oradea, Sala Enescu-Bartok, Oradea, jud. Bihor

15 aprilie – Filarmonica Arad, Palatul Cultural, Arad, jud. Arad

16 aprilie – Muzeul de Artă, Sala Barocă, Timișoara, jud. Timiș

18 aprilie – Ateneul Român, București

19 mai – Muzeul de Artă „Casa Simian”, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea

21 mai – Portul Cultural Cetate, jud. Dolj

22 mai – Casa Memorială Compozitor George Ștephănescu, Arefu, jud. Argeș

28 iunie – Palatul Peleș, Sinaia, jud. Prahova

29 iunie – Conacul Miclescu, Călinești, jud. Botoșani

30 iunie – Palatul Culturii, Iași, jud. Iași

 

Mai multe detalii despre programul concertelor și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.ro/

 

Comunicat

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Cultural joi, 25 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie

Din programul zilei de vineri, 26 aprilie, vă recomandăm lansarea volumului ”Jurnale elvețiene”, al Ioanei Bot, președinte de onoare al...

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie

De la ora 10:30 Editura Ecou transilvan ne invită la lansarea volumelor de nuvele Chipul (volumul 11) și Călătoria (volumul 12) ale prozatorului...

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 08:40

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz

Este vorba de povestea suprarealistă a lui Lewis Carroll, „Alice în Țara Minunilor”, montată de regizorul ungar Zsótér Sándor.  ...

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:16

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes

Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, și documentarul „Nasty”, despre viața...

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS