Ascultă Radio România Cluj Live

Concert Rezonante la Casa Tranzit

 

PROGRAM MUZICAL:

Concert Rezonante la Casa Tranzit

Articol editat de cristina.rusu, 28 septembrie 2021, 14:21

PROGRAM MUZICAL:

30 septembrie, joi, de la 19:00 – HARCSA / KESZÉG / MÁRKOS / BENKŐ / PÁNDI: KASSÁK

Eveniment Facebook: https://fb.me/e/1P0UJbWVI

Bilete: https://eventbook.ro/music/bilete-kassak-tranzit-house?hall=casa-tranzit-cluj-napoca

 

2 octombrie, sâmbătă, 19:00 – Fluidian – „minimal aural” concert

Eveniment Facebook: https://fb.me/e/1dyUTadbu

Bilete: https://eventbook.ro/music/bilete-fluidian-minimal-aural-rezonante?hall=casa-tranzit-cluj-napoca

 

 

HARCSA / KESZÉG / MÁRKOS / BENKŐ / PÁNDI:

KASSÁK

Patru muzicieni și un artist de teatru acceptă provocarea de a prezenta poezii selectate ale lui Lajos Kassák pe un album extraordinar. Muzica lor urmărește cu fidelitate atitudinea poetului, cunoscut pentru versurile sale libere. Setările includ structuri melodice, asemănătoare cântecelor, improvizații libere după poeme și cântece conceptuale, de avangardă.

O particularitate a proiectului este că, pe lângă interpretul László Keszég, toți muzicienii vor interpreta și câte un poem, concentrându-se astfel pe experiența personală a poeziilor.

Aceasta nu este prima dată când Veronika Harcsa pune pe muzică poeme: albumul său Lámpafény din 2011 conținea, de asemenea, un aranjament de Kassák, iar în calitate de creier al proiectului, ea a selectat cele mai multe dintre poeme.  Albert Márkos este, de asemenea, cunoscut ca și compozitor pentru teatru și film, iar seara va include o serie de aranjamente muzicale ale acestuia. Balázs Pándi și Róbert Benkő sunt două dintre cele mai importante figuri ale free jazzului maghiar. Compoziția orchestrei este eclectică, iar muzica pe care o interpretează se potrivește cu personalitatea tensionată și contradictorie a lui Kassák și cu diversitatea poemelor, cu emotivitatea și duritatea lor inerentă.

Albumul a fost prezentat în premieră în octombrie 2015 în Sala de Sticlă a Palatului Artelor. Toate biletele pentru spectacol au fost epuizate în avans.

 

Veronika Harcsa

A absolvit secția de jazz a Academiei de Muzică Liszt Ferenc în 2008 și a obținut un masterat la Conservatorul Regal din Bruxelles în 2014.

În 2005, și-a înființat propria formație de jazz, cu care a înregistrat în același an un album de standarde de jazz, Speak Low. Speak Low a fost lansat în Japonia în iulie 2007 la casa de discuri Nature Bliss și a sărit imediat pe primul loc în topul vânzărilor de jazz vocal al Tower Records, cea mai mare casă de discuri japoneză.

Pe albumul din 2008 al cântăreței, You Don’t Know It’s You, au apărut compoziții proprii.  Albumul a ajuns, de asemenea, pe primul loc în topurile din Japonia și a fost disc de platină jazz în Ungaria.  Cel mai cunoscut cântec al ei, Too Early, a ajuns în fruntea playlistului MR2 Petőfi Radio în februarie 2008. Acesta a fost votat Albumul de jazz maghiar al anului la Premiile Fonogram 2009.

Cel de-al treilea album al său, Red Baggage, a obținut un succes similar atât acasă, cât și în Japonia, unde lansările albumului au fost urmate de două turnee de prezentare.

În mai 2011, a fost lansat cel de-al patrulea album al Harcsa Veronika Quartet, Lámpafény, pe care grupul a aranjat poezii ale unor poeți maghiari din secolul XX. Acesta este primul album în limba maghiară al cântăreței, iar materialul ei a fost interpretat la Sala Națională de Concerte a Palatului Artelor și la Teatrul Național. În 2012, ea și-a lansat propria aplicație pentru iPhone pentru a însoți albumul.

Cântăreața este membră a formației electronice experimentale Bin-Jip, care activează din 2010 și cu care a înregistrat două albume de mare succes și o înregistrare live (Enter CD – 2010, Live at the Planetarium DVD și Blu-ray – 2014, Heavy CD – 2014).

În 2013, a înregistrat un album în duo cu Bálint Gyémánt, intitulat Lifelover, care a fost lansat în Europa de Vest de Traumton Records, Berlin.

Duo-ul a fost selectat pentru concursul Jazzahead! European Jazz Meeting 2015. În toamna anului 2014, cântăreața a lansat o serie de concerte lunare la Berlin cu artiști invitați precum David Friedman, Julia Hülsmann, David Helbock și Samuel Blaser.

Din 2014, își conduce propria curte în Valea Artelor, cu mai multe concerte, ateliere și numere live pe zi.

Veronika Harcsa a concertat la festivaluri și cluburi din peste 20 de țări. A colaborat cu artiști renumiți precum Erik Tru az, Enrico Pieranunzi, Kris Defoort și Nicola Conte și a cântat cu Orchestra de Cameră Liszt Ferenc în mai multe rânduri. A cântat în producții de dans contemporan, teatru și film.

 

Concertul face parte din programul REZONANȚE – Program de Muzică Nouă.

 

FLUIDIAN – „minimal aural” – concert

Concertul „minimal aural” propune o călătorie sonoră contemplativă, minimalist-texturală și totodata regândirea/recrearea unui spațiu sonor imaginar într-un context muzical repetitiv.

Fluidian – chitara, electronice.

 

BIO

Fluidian (Emil Gherasim, n. 1973) compozitor, chitarist, artist sonor. Creațiile lui incluzând muzică instrumentală electro-acustică, muzică de teatru / film si dans contemporan, muzică ambiental-minimalistă si improvizații sonore dedicate unor creații de artă vizuală.

Muzica lui poate fi considerată ca fiind unul foarte personal, profund meditativ cu un mare impact vizual și textural minimalist realizată într-o manieră improvizatorică specifică.

 

http://www.fluidian.ro/

https://www.facebook.com/fluidian

 

Concertul face parte din REZONANȚE – Program de muzică nouă.

 

Organizator: Fundația Tranzit

Fundația Tranzit își rezervă dreptul de a schimba programul.

Concertele sunt ținute cu respectarea restricțiilor actuale legate de COVID-19.

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Cultural joi, 25 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie

Din programul zilei de vineri, 26 aprilie, vă recomandăm lansarea volumului ”Jurnale elvețiene”, al Ioanei Bot, președinte de onoare al...

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie

De la ora 10:30 Editura Ecou transilvan ne invită la lansarea volumelor de nuvele Chipul (volumul 11) și Călătoria (volumul 12) ale prozatorului...

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 08:40

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz

Este vorba de povestea suprarealistă a lui Lewis Carroll, „Alice în Țara Minunilor”, montată de regizorul ungar Zsótér Sándor.  ...

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:16

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes

Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, și documentarul „Nasty”, despre viața...

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva
Cultural vineri, 19 aprilie 2024, 12:36

Se pun în vânzare biletele pentru FITS

Biletele vor avea preţurile neschimbate şi în acest an, între 30 și 150 de lei, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul...

Se pun în vânzare biletele pentru FITS