Ascultă Radio România Cluj Live

Ce legătură are salata de Boeuf cu Stalin?

Întocmirea cărţii de bucate a fost supravegheată de un oarecare comisar Mikoyan, care a ocupat diverse funcţii administrative din 1926 şi până în era Brejnev. Acesta a efectuat o excursie de studiu în Statele Unite, de unde s-a întors cu reţete de hamburger şi ketchup (care au primit, bineînţeles, alte denumiri). Cartea nu a fost însă o simplă colecţie de reţete, ci cuprindea recomandări pentru eticheta şi igiena mesei. Era o defilare spectaculoasă de vodcă, şampanie, caviar şi maioneză: ingrediente care nu se regăseau în bucătăria cetăţeanului obişnuit, dar demonstrau aspiraţiile măreţe ale statului.

Ce legătură are salata de Boeuf cu Stalin?
Foto: Sursă foto: Daria Shevtsova, Pexels si Wikipedia

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 ianuarie 2021, 12:00

În 1939, pe când în Uniunea Sovietică milioane de oameni sufereau de foame ca urmare a colectivizării, la Moscova a apărut prima carte de bucate sprijinită de stat. Cartea a fost un instrument de propagandă, prezentând Uniunea Sovietică drept o ţară capabilă să furnizeze populaţiei ingrediente extravagante şi reţete internaţionale. Aici a apărut şi salata de Boeuf, în varianta pe care o cunoaştem astăzi.

Întocmirea cărţii de bucate a fost supravegheată de un oarecare comisar Mikoyan, care a ocupat diverse funcţii administrative din 1926 şi până în era Brejnev. Acesta a efectuat o excursie de studiu în Statele Unite, de unde s-a întors cu reţete de hamburger şi ketchup (care au primit, bineînţeles, alte denumiri). Cartea nu a fost însă o simplă colecţie de reţete, ci cuprindea recomandări pentru eticheta şi igiena mesei. Era o defilare spectaculoasă de vodcă, şampanie, caviar şi maioneză: ingrediente care nu se regăseau în bucătăria cetăţeanului obişnuit, dar demonstrau aspiraţiile măreţe ale statului.

În fapt, salata originală a fost preparată pentru prima oară în 1860, de bucătarul belgian Lucien Olivier la Ermitaj, unul din cele mai mari restaurante din Moscova. Reţeta iniţială a fost păstrată secretă şi s-a pierdut prin 1905, odată cu închiderea restaurantului. Se ştie doar că printre ingrediente se regăseau racii, mazărea şi vânatul. În varianta lui Mikoyan, ingredientele costisitoare au fost înlocuite cu unele mai ieftine, versiune care s-a răspândit mai apoi în întreaga sferă de influenţă a Uniunii Sovietice. S-a pierdut şi reţeta sosului folosit de Olivier, care a fost înlocuit cu maioneza – perfectă pentru a masca gustul ingredientelor de slabă calitate.

Cartea de bucate a fost reeditată după moartea lui Stalin, de această dată fără citatele înţelepte ale conducătorului.

 

Sursă: Telex.hu/Sursă foto: Daria Shevtsova, Pexels si Wikipedia

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Diverse joi, 21 august 2025, 00:00

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!

Un colecţionar de artă acţionează în instanţă casa de licitaţii britanică Christie’s, afirmând că aceasta i-a vândut un tablou de...

Casa de licitații Christie’s a fost dată în judecată!
Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Diverse miercuri, 20 august 2025, 12:00

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate

Nucile sunt foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu...

Consumul de nuci – beneficii și riscuri pentru sănătate
Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Diverse miercuri, 20 august 2025, 00:00

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere

Grupul hipic britanic AMO Racing a cumpărat o iapă cu suma record de 3 milioane de euro la prestigioasa licitaţie de cai ‘yearling’,...

Licitație de vis: O iapă pur-sânge, vândută pe o avere
Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 14:22

Cum alegi legumele pentru conserve reușite

Pusul conservelor pentru iarnă este o tradiție care nu se pierde, chiar dacă astăzi găsim legume în supermarketuri tot timpul anului. Gustul...

Cum alegi legumele pentru conserve reușite
Diverse marți, 19 august 2025, 12:00

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride

Vara şi căldura ne obosesc şi ne sleiesc de puteri, dar aceste simptome aparent „obişnuite” pot ascunde deshidratarea, care...

Deshidratarea, pericol tăcut pentru rinichi în zilele toride
Diverse marți, 19 august 2025, 00:00

Pizza mai simplă, notă mai mare

O pizzerie din Italia a fost intens criticată după ce a solicitat o taxă suplimentară pentru eliminarea unui ingredient dintr-o pizza,...

Pizza mai simplă, notă mai mare
Diverse luni, 18 august 2025, 12:00

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă

Multe persoane adaugă sare înainte de a gusta mâncarea, în timp ce altele susţin cu mândrie că nu folosesc deloc sare.   Adevărul este...

Sarea în alimentație: cât e suficient și când devine periculoasă
Diverse luni, 18 august 2025, 00:00

Animalele de lemn fug de schimbările climatice

Zeci de animale uriașe din lemn au străbătut 20.000 de kilometri pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice.   O caravană...

Animalele de lemn fug de schimbările climatice