Ascultă Radio România Cluj Live

Să-l cunoaştem pe Joe Biden, al 46-lea preşedinte al Statelor Unite [VIDEO]

EPA/Robert Deutsch / POOL

La cei 77 de ani ai săi, este cel mai în vârstă conducător al Statelor Unite de până acum. A promis să ducă mai departe programele iniţiate de Barack Obama şi să revină printre ţările semnatare ale acordului de la Paris vizând combaterea schimbărilor climatice. Să-l cunoaştem pe Joe Biden, al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Să-l cunoaştem pe Joe Biden, al 46-lea preşedinte al Statelor Unite [VIDEO]
Foto: sursa foto: EPA/Sarah Silbiger / POOL

Articol editat de Carmen Sas, 7 noiembrie 2020, 19:00 / actualizat: 10 noiembrie 2020, 9:27

La cei 77 de ani ai săi, este cel mai în vârstă conducător al Statelor Unite de până acum. A promis să ducă mai departe programele iniţiate de Barack Obama şi să revină printre ţările semnatare ale acordului de la Paris vizând combaterea schimbărilor climatice. Să-l cunoaştem pe Joe Biden, al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

 

Cariera timpurie

 

Joseph Robinette Biden JR s-a născut în Pennsylvania, în 20 noiembrie 1942. A studiat dreptul şi a fost admis ca avocat în baroul din Delaware. A simpatizat iniţial cu Partidul Republican, dar cariera politică şi-a început-o ca independent, din cauza neplăcerii sale pentru preşedintele republican de atunci, Richard Nickson. În 1972 a devenit senator în Delaware în culorile democraţilor, în urma unei campanii derulate de familia sa, fără susţinere financiară externă. Mesajul său electoral de atunci se axa pe retragerea din Vietnam, protecţia mediului, drepturile civile şi, în general, insatisfacţia faţă de climatul politic.

 

Viaţa de familie

 

În 1966, Joe Biden s-a căsătorit cu Nelia Hunter, o colegă de la universitatea Syracuse. Cuplul a avut trei copii: Joseph R. „Beau”, Robert „Hunter” şi Naomi Christina „Amy”. În 1972 soţia şi fiica sa Amy, în vârstă de un an, şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină.

 

În 1977, Biden s-a căsătorit cu profesoara Jill Tracy Jackobs. Fiica lor, Ashley, s-a născut în 1981, aceasta lucrând în prezent ca asistent social. Cei doi fii ai noului preşedinte au dus mai departe aspiraţiile în drept ale tatălui lor, ocupând poziţii de procurori în Washington şi Delaware. Beau Biden a fost diagnosticat cu o tumoare cerebrală şi a încetat din viaţă în 2015.

 

Senatorul

 

Într-un interviu din 1974, Joe Biden se descria ca fiind liberal când vine vorba de drepturile civile şi sănătate, dar conservator în multe alte privinţe, precum obligativitatea serviciului militar şi problema avortului. În 1975 a sprijinit o propunere care ar fi interzis Departamentului de Sănătate şi Educaţie să sancţioneze financiar districtele care refuză integrarea rasială în şcoli, dar simultan a susţinut iniţiativele privind creşterea oportunităţilor de angajare şi dreptul de vot al persoanelor de culoare. În 1996 a votat în favoarea unei legi care interzicea căsătoria între persoane de acelaşi sex, un act normativ care a fost declarat neconstituţional în 2015. A făcut parte din comisia juridică a Senatului şi, în 1988, a părut pentru un timp că are şansa de a deveni al doilea cel mai tânăr preşedinte al Statelor Unite, după John F. Kennedy. A fost de asemeni membru al Comisiei pentru relaţii externe, în care a avut o bună colaborare cu republicanii, chiar exprimând uneori opinii împotriva propriului său partid.

 

 

Averea

 

Joe Biden a fost, în mod consecvent, cel mai puţin avut membru al Senatului Statelor Unite, o situaţie pe care acesta o atribuia faptului că a fost ales foarte tânăr într-o funcţie publică. După 2017 averea lui a crescut cu 20 de milioane de dolari, graţie invitaţiilor la evenimente şi unui contract de a scrie o serie de cărţi.

 

Vicepreşedintele

 

În ianuarie 2007, Joe Biden a făcut primii paşi pentru a reveni la Casa Albă. Atuul lui era expertiza în politica externă, aspect în privinţa căruia îl considera insuficient pregătit pe Barack Obama. În campania electorală s-a remarcat prin afirmaţiile sale sentenţioase: l-a descris de pildă pe candidatul republican Rudy Giuliani ca fiind un individ ce-şi construieşte frazele „dintr-un substantiv, un verb şi o referire la 11 septembrie”. A avut însă dificultăţi cu finanţarea campaniei sale şi în niciun caz nu reuşea să se plaseze în sondaje atât de bine precum Barack Obama şi Hillary Clinton. Când în ianuarie 2008, după prima înfruntare din Iowa, a ieşit pe locul 5, s-a retras din cursa electorală şi a devenit un susţinător al lui Obama.

 

Cei doi nu s-au înţeles prea bine iniţial. Biden dezaproba statutul de proaspătă vedetă în politică a lui Obama, în timp ce acesta îşi considera colegul mai în vârstă pompos şi dominator. În august 2008 Obama a anunţat că, în cazul în care va câştiga alegerile, Biden va ocupa funcţia de vicepreşedinte. Au fost voci care au atras atenţia că mişcarea a fost făcută atât pentru amintita expertiză în politica internaţională, cât şi în disponibilitatea lui Biden de a intra în conflict cu candidatul republican John McCain într-un stil în care Obama însuşi nu voia să se angajeze. Biden a trebuit să-şi revizuiască unele opinii din tinereţe, cum ar fi legalitatea avortului. Această schimbare de direcţie i-a adus critici din partea episcopului din oraşul său natal din Pennsylvania, dar dincolo de acest punct incendiar, campania sa nu a primit foarte multă atenţie mediatică.

 

Ca vicepreşedinte, Joe Biden era comparat de Barack Obama cu un basketbalist care face multe lucruri importante care nu apar în statistici. A fost însărcinat cu supravegherea politicilor privind retragerea trupelor americane din Irak şi cu gestionarea măsurilor de susţinere a economiei după marea criză din 2008. În al doilea mandat, început în 2013, a susţinut măsurile propuse de Obama pentru un mai strict control al armelor, un act normativ care a fost respins în Congres. A reuşit să treacă însă un set de reglementări privind violenţa împotriva femeilor şi, în special, a abuzurilor sexuale în campusurile universitare.

 

În final la Casa Albă

 

În aprilie 2019, Joe Biden a anunţat că e pregătit pentru o nouă cursă prezidenţială. Campania sa s-a bazat pe programele începute de Barack Obama şi, în general, date laoparte de administraţia Trump, cum ar fi revenirea printre ţările semnatare ale acordului de la Paris privind schimbările climatice şi reforma de sănătate. Având în vedere nemulţumirea faţă de felul în care echipa lui Donald Trump a gestionat măsurile de siguranţă în timpul pandemiei de coronavirus, Biden s-a trezit brusc în situaţia de a fi atras chiar alegători care în mod obişnuit îşi exprimau votul de partea republicanilor. A fost acuzat la rândul său de conexiuni ilicite cu oameni de afaceri din Rusia, o dezbatere care i-a zdruncinat de fapt campania mult mai puţin decât s-au aşteptat opozanţii săi.

 

După 30 de ani de la prima sa candidatură, poporul american a decis că a sosit vremea lui Joe Biden la Casa Albă. Victoria nu a fost uşoară. Chiar şi acum, după anunţarea rezultatelor, Donald Trump nu este pregătit să-şi recunoască înfrângerea, contestând numărătoarea voturilor din Wisconsin, Georgia, Pennsylvania şi Michigan. Deocamdată pare că democraţii vor rămâne majoritari în Camera Reprezentanţilor, dar superioritatea în Senat nu a fost obţinută, ceea ce înseamnă că vor rămâne mai puţine pârghii în mâna partidului pentru a influenţa agenda preşedintelui. Niciodată, în ultimii 120 de ani, prezenţa la vot nu a fost mai mare ca acum, iar cursa a rămas strânsă până în ultimul moment, ceea ce arată o preocupare, dar şi o diviziune fără precedent a poporului american faţă de ce va aduce mai exact viitorul pentru Statele Unite.

 

Surse:

https://www.nytimes.com/interactive/2020/us/elections/joe-biden.html

https://www.bbc.com/news/election-us-2020-54818992

https://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Biden

 

Andrea Nagy/surse foto: Agerpres/EPA

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Eurovision 2024 sub presiunea protestelor
Internaţional miercuri, 8 mai 2024, 09:12

Eurovision 2024 sub presiunea protestelor

Cea de-a 68-a ediție a Eurovision Song Contest și-a desfășurat covorul turcoaz pentru a saluta interpreții din 39 de țări la competiția...

Eurovision 2024 sub presiunea protestelor
Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Internaţional marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific la Cannes
Internaţional marți, 7 mai 2024, 09:34

Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific la Cannes

Meryl Streep, legendă a cinematografiei, actrița care a primit trei premii Oscar (și 21 de nominalizări), revine pe Croisette.   Incredibil,...

Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific la Cannes
Dublul campion european la haltere, din Ucraina, a murit pe front
Internaţional marți, 7 mai 2024, 08:52

Dublul campion european la haltere, din Ucraina, a murit pe front

Comitetul Olimpic al Ucrainei a declarat că sportivul, în vârstă de 30 de ani, s-a alăturat armatei la începutul conflictului cu Rusia şi a...

Dublul campion european la haltere, din Ucraina, a murit pe front
Internaţional marți, 30 aprilie 2024, 13:50

Conserve toxice

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă este foame, dacă nu aveți timp și vă ajută să vă...

Conserve toxice
Internaţional marți, 30 aprilie 2024, 12:29

Bacterii de origine fecală descoperite într-un sortiment de apă minerală

Cel puțin două milioane de sticle de apă minerală de la celebra marcă Perrier au fost distruse din cauza deteriorării calității apei...

Bacterii de origine fecală descoperite într-un sortiment de apă minerală
Internaţional vineri, 26 aprilie 2024, 16:46

Atenţionare de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti îi avertizează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să...

Atenţionare de călătorie
Internaţional miercuri, 24 aprilie 2024, 19:12

Plătești 5 euro dacă vizitezi Veneția!

Joi, 25 aprilie, este prima zi în care turiștii care vizitează Veneția doar pentru 24 de ore vor plăti o taxă de intrare în oraș.  ...

Plătești 5 euro dacă vizitezi Veneția!