Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Sfaturi în pandemie: importanța job-ului [AUDIO]

Foto: Tim Mossholder - Pexels

Foto: Tim Mossholder – Pexels

Cred că, am mai abordat subiectul ăsta acum câteva luni, dar poate mult mai lejer și văzut dintr-o altă perspectivă. Importanța locului de muncă este, azi, poate cel mai de actualitate subiect. Azi, când o industrie întreagă zace în șanț și care nu e în moarte clinică, rulează doar la 30% din capacitate… deci tot mort e, dar încă nu știe el. Eu cred că locul de muncă, fie el cât de neprietenos, e cel mai bun as din mânecă.

Foto: Tim Mossholder - Pexels
Foto: Foto: Tim Mossholder - Pexels

Articol editat de cristina.rusu, 28 octombrie 2020, 06:00 / actualizat: 28 octombrie 2020, 8:31

Cred că, am mai abordat subiectul ăsta acum câteva luni, dar poate mult mai lejer și văzut dintr-o altă perspectivă. Importanța locului de muncă este, azi, poate cel mai de actualitate subiect. Azi, când o industrie întreagă zace în șanț și care nu e în moarte clinică, rulează doar la 30% din capacitate… deci tot mort e, dar încă nu știe el. Eu cred că locul de muncă, fie el cât de neprietenos, e cel mai bun as din mânecă.

Pentru că mulți dintre noi, mai ales cei ce trăiesc în Cluj, nu s-au mai lovit de această situație și au citit despre ea doar prin cărțile de istorie, cumva nu reușesc să înțeleagă că acest pericol este real. Că dacă în zilele astea rămâi fără job, nu poți să-ți iei altul fix imediat sau nu mai poți să-ți schimbi domeniul de activitate precum ciorapii. Adică poți, doar că asta sigur nu o să fie o tranziție pozitivă.

În anii trecuți am avut de-a face cu tot felul de oameni (trăzniți, mi-aș permite să-i numesc eu) care, sătui de jobul lor, și unul chiar bun, aș adăuga eu, s-au decis să renunțe și să se reprofileze. Evident că jobul bun însemna mulți bani, o poziție bună, dar și o căruță de stres, stres la care nu e dispus și nu poate să reziste oricine, bine, nici nu ar trebui. Așa că m-am trezit cu tot felul de manageri de marketing, de IT-iști și de ingineri care, pasionați fiind de gastronomie, au mizat pe cartea asta și și-au propus să se facă bucătari. Ușor de zis, greu de făcut. Greu de făcut, pentru că nu prea poți face carieră într-un alt domeniu după 35 de ani, pentru că, cu cât te apropii de venerabila vârstă de 40 de ani e mai greu să ieși din zona de confort, să renunți la obiceiurile tale și să-ți forțezi organismul să facă anumite schimbări pe care tu, cu minte sau în minte, le faci cu viteza gândului.

La 35-40 de ani, în mod normal, trebuie să ai deja un mare confort și o foarte bună stabilitate în zona ta de acțiune. Deja la vârsta asta trebuie să fii în vârful piramidei și, dacă ești acolo, e cam greu, mai apoi, să cobori la bază și să începi să împingi pietre, saci de cartofi sau orice altceva ce este recomandabil să faci până pe la 24-28 de ani.

Îmi aduc aminte de o anecdotă cu un bun prieten de-al meu care, atunci când s-a dus să se angajeze într-un hotel de 5 stele din orașul nostru, a primit un pachet salarial sub nivelul experienței lui (omul avea vreo 40 și ceva de ani și era foarte bun în domeniul său). Cei de la resurse umane i-au spus că banii nu sunt mulți, dar că acel loc este o pistă de lansare. Prietenul meu le-a spus că la vârsta și experiența lui, el are nevoie de o pistă de aterizare!!! Cam așa am sintetizat eu situația asta.

Am râs, am plâns de situația asta care este de un tragicomic destul de fin, dar în zilele noastre, cred, nu mai există piste de lansare sau de aterizare, există doar oportunitatea de a-ți câștiga pâinea cât mai decent posibil. Sigur, cei ce nu s-au sucit pe la mijlocul carierei, nu prea au probleme, dar ceilalți, adică ăia mulți, o să trebuiască să completeze, la cv-ul lor, și un al doilea sau un al treilea job, ăla care până nu demult era doar hobby, sau ăla care până nu demult era jobul la care ai renunțaț ca să faci carieră în altă parte.

Ce vreau eu să vă zic, pe românește, e că ar fi cazul să nu mai facem nazuri și să punem mâna să muncim, pe ce? Pe orice, numai muncă să fie, pentru că munca-i cinstită. Ține-ți jobul aproape, e important!

Chef Horia Șimon

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie