Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: Carnea și proprietățile ei

Astăzi vom vorbi despre valoarea nutritivă a cărnii.
Carnea este formată, în cea mai mare parte, din țesut muscular. Proteinele reprezintă componentele principale ale acestui aliment. Miozina, una dintre proteine , conține toți aminoacizii esențiali într-o proporție echilibrată.

Porția de sănătate: Carnea și proprietățile ei

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 septembrie 2020, 00:00 / actualizat: 29 septembrie 2020, 10:44

Astăzi vom vorbi despre valoarea nutritivă a cărnii.
Carnea este formată, în cea mai mare parte, din țesut muscular. Proteinele reprezintă componentele principale ale acestui aliment. Miozina, una dintre proteine , conține toți aminoacizii esențiali într-o proporție echilibrată.

Alte proteine sunt: colagenul, elastina, reticulina. Procentul proteinelor variază astfel: în spata grasă 10,3% , în pulpa slabă 19,7% .

Lipidele țesutului muscular variază din punct de vedere calitativ și cantitativ. Grasimile provenite de la pește se caracterizează prin predominanța acizilor grași nesaturați față de cei saturați.
Sărurile minerale sunt prezente în proporție variabilă, între 0,8 și 1,8%, fiind reprezentate mai ales de fosfor (131-213 mg/100g carne). Proporția de calciu este mai scăzută (6-12 mg/100 g carne ). De asemenea, reținem bogăția în fier a cărnii. Pe de altă parte, peștele reprezintă o sursă importantă de fluor și iod.
Vitaminele sunt prezente în carne în proporții importante, mai ales cele din grupa B : B1 , B2 , B6 , acid folic, acid pantotenic, ciancobalamina. Vitaminele liposolubile se găsesc mai ales în partea lipidică a cărnii.

Valoarea nutritivă a cărnii depinde de o serie de factori: specia, vârsta animalului, sexul, starea de nutriție, zona anatomică. Gradul de îngrășare afectează compoziția chimică a cărnii. Cu cât proporția de grăsimi crește, cu atât cea de proteine este mai redusă.
Carnea are o valoare calorică semnificativă : de la 150 kcal în pulpa slabă de bovină, până la 510 kcal la 100 g în spata grasă de porcină .
Carnea de pește diferă puțin în ceea ce privește proporția constituenților ei. În primul rând este mai ușor digerabilă. Conține cantități sporite de vitamina A și D . Peștele este o sursă importantă de iod, fluor, fosfor, potasiu. Proporția de sodiu este redusă.
Recomandările oficiale continuă să includă carnea în regimurile alimentare hranitoare și sănătoase, cu mențiunea că este mai bine să consumăm carne slabă, fără piele și să nu uităm de pește și crustacee .
Carnea de vită este una dintre cele mai căutate specii. Anumiți nutrienți, cum ar fi calciul , vitamina C și acidul folic, sunt prezenți în doze mici. Aceasta este o sursă bună de iod, magneziu, zinc, cobalt, seleniu, nichel, crom, molibden, fluor, vanadiu. Carnea de vită este o carne roșie. S-a observat legătură dintre cancerul la intestinul gros și consumul mare de carne roșie. Concluzia este: carnea de vită trebuie să fie un răsfăț ocazional, nu o masă de zi cu zi .
Carnea de vițel conține jumătate din grasimile cărnii de vită și este o sursă excelentă de proteine, zinc , potasiu și vitaminele B .

Este o opinie eronată că porcul are carnea cea mai grasă. Sunt rase de porci care au carne mai săracă în grăsimi decât carnea de vită sau oaie și doar cu puțin mai multe decât carnea de pui fără piele . Carnea de porc conține o cantitate mare de vitamina B1 , B2,B3 și zinc. De asemenea este o sursă bună de B6, fosfor și fier. Este recomandată în caz de anemie, stres și alte afecțiuni ale sistemului nervos.
Organele, denumite și măruntaie, conțin foarte multe substanțe nutritive. Este adevărat că au și mult colesterol. Rinichii sunt o sursă bogată de vitamina B12. Ficatul conține o cantitate importantă de fier, zinc și vitamina A. Organele sunt recomandate în tratarea anemiei, afecțiunilor pielii, îmbunătățirea vederii nocturne, tratarea oboselii, infertilității masculine și potenței.
Carnea de pasăre conține mai puține grăsimi saturate, majoritatea dintre ele găsindu-se în piele, așadar se pot elimina cu ușurință. Este o sursă importantă de proteine, fier, zinc și vitaminele grupului B.

Carnea este un aliment des folosit. Furnizează substanțe nutritive de care avem nevoie zilnic.
O alimentație diversificată și echilibrată cantitativ poate să aducă necesarul optim de nutrienți.

În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!

 

Angelica Sebe, tehnician nutriționist

Angelica Sebe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Verificări la un liceu după ce 20 de elevi au acuzat mâncărimi la nivelul feței
Sănătate marți, 29 aprilie 2025, 10:13

Verificări la un liceu după ce 20 de elevi au acuzat mâncărimi la nivelul feței

20 de elevi de la Colegiul Naţional „Brukenthal” din municipiul Sibiu au avut nevoie de intervenţia echipajelor SMURD, după ce au...

Verificări la un liceu după ce 20 de elevi au acuzat mâncărimi la nivelul feței
A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Sănătate marți, 29 aprilie 2025, 09:57

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie a lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare. Editat în format...

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Sănătate joi, 24 aprilie 2025, 13:48

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică

O fetiţă în vârstă de 11 ani din Alba Iulia a fost spitalizată, după ce a leșinat în timp ce era spălată pe cap de către mama sa cu o...

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Postul poate prelungi viaţa
Sănătate miercuri, 16 aprilie 2025, 16:03

Postul poate prelungi viaţa

Un nou studiu arată că evitarea prelungită a consumului de produse de origine animală, cum este perioada postului Paştelui, poate conduce la...

Postul poate prelungi viaţa
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 14:47

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă

Rabia este o boală virală extrem de gravă, care ucide în fiecare an zeci de mii de oameni, în special în Asia și Africa. Aproximativ 40%...

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 13:46

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!

Aproape 27.600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România în decurs de numai un an, ceea ce înseamnă 85% din totalul îmbolnăvirilor...

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 16:09

Ziua Națională a Transplantului

Este Ziua Naţională a Transplantului, o conştientizare a faptului că acest act medical salvează vieţile unor oameni care nu au altă şansă....

Ziua Națională a Transplantului
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 13:53

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți

Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni ale acestui an.   Peste 70% dintre apeluri...

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți