Ascultă Radio România Cluj Live

Monica Anisie: Părinții vor afla până joi, 10 septembrie, cum va începe anul școlar

Foto: Agerpres

Monica Anisie

Părinții vor afla până joi, 10 septembrie, cum va începe anul școlar, a precizat astăzi ministrul Educației, Monica Anisie.

Foto: Agerpres
Foto: Monica Anisie

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 7 septembrie 2020, 13:15

Părinții vor afla până joi, 10 septembrie, cum va începe anul școlar, a precizat astăzi ministrul Educației, Monica Anisie.

Astfel, fiecare unitate de învățământ trebuie să convoace consiliul de administrație până cel mai târziu marți, 8 septembrie, și să facă propuneri către inspectoratul școlar cu programul concret al cursurilor pe săptămâna viitoare.

Amintim că ministrul Educației a precizat că a descentralizat decizia pentru că fiecare școală va trebui să ia măsuri în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate.

Analiza situaţiei epidemiologice din fiecare judeţ, care cuprinde numărul de cazuri nou confirmate de COVID-19 în ultimele 14 zile, inclusiv 6 septembrie, realizată la nivel naţional de către direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică a fost făcută luni publică.

Aceasta este necesară pentru stabilirea scenariului privind începerea noului an şcolar.

Potrivit MS, în Capitală, rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 la 1.000 de locuitori este de 1,19, ceea ce înseamnă că Bucureştiul se încadrează în scenariul al doilea (galben), adică între 1 – 3 cazuri, privind revenirea copiilor la cursuri.

Ministerul Sănătăţii mai arată că, la nivelul ţării, în scenariul ”roşu” se situează 43 de localităţi, 410 în ”galben” şi 2.728 în ”verde”.

În context, Ministerul Sănătăţii anunţă că în această săptămână vor fi stabilite scenariile privind organizarea activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Astăzi, 7 septembrie, toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor informa Inspectoratele Şcolare Judeţene/al Municipiului Bucureşti, respectiv senatele universitare ale instituţiilor de învăţământ superior şi Comitetele Judeţene / al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU/CMBSU) cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, iar până la data de 10 septembrie, în funcţie de aceste date, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean/al Municipiului Bucureşti aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, conform Ordinului ministrului Educaţiei şi Cercetării şi al ministrului Sănătăţii 5.487/1.494/ 01.09.2020, precizează MS într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020 – 2021.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Scenariul 1 (0- 1 cazuri) – prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie,

Scenariul 2 (1- 3 cazuri) – participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul 3 (3 – 50 de cazuri) – prevede participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi / lecţii online.

Fiecare unitate şcolară va decide şi îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susţinem necesitatea începerii activităţii în unităţile de învăţământ şi atât Ministerul Sănătăţii, cât şi direcţiile de sănătate publică şi INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an şcolar în condiţii de siguranţă epidemiologică, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, citat în comunicat.

Analiza situaţiei epidemiologice care cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6.09.2020) realizată la nivel naţional de către Direcţiile de Sănătate Publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică din data de 7 septembrie, ora 10,00, este prezentată pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, secţiunea Analiza epidemiologică pe judeţe pentru începerea anului şcolar.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Apreciază:

Etichete:
Programul național ”Masă sănătoasă”
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 18:38

Programul național ”Masă sănătoasă”

S-a dovedit că pentru mulți elevi, masa primită la școală este principala din zi, iar frecvența participării acestora la ore s-a...

Programul național ”Masă sănătoasă”
Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 17:39

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage

La Muzeul Evreilor și în Sinagoga Sion vor putea fi organizate lecții de istorie.   Un parteneriat inedit semnat de Inspectoratul Școlar...

Acces gratuit la obiectivele culturale Oradea Heritage
Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 15:23

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager

Într-o lume a schimbărilor în ritm alert și a cerințelor tot mai complexe de pe piața muncii, Asociația EDUSPACE a lansat cel mai complex...

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager
Minor molestat de un pedagog
Educaţie miercuri, 17 aprilie 2024, 18:06

Minor molestat de un pedagog

Un elev de 15 ani (clasa a IX-) de la Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” din Oradea a fost molestat de pedagogul de serviciu.  ...

Minor molestat de un pedagog
Educaţie marți, 16 aprilie 2024, 09:43

Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației

Pornind de la experiența simulărilor din lunile trecute, când s-a atestat în toate școlile și liceele din țară noul sistem, autoritățile...

Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 14:32

Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT

În cadrul acestui eveniment care face parte din Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară, Regionale și Interjudețene, ce vizează elevii...

Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 11:29

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba

Metoda de corectare digitală a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.   Reprezentanții...

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 11:46

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea

Aceste clădiri vor avea spații moderne și multifuncționale, iar exteriorul va fi reabilitat, anunță Primăria Oradea.   Durata de...

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea