Ascultă Radio România Cluj Live

A consumat prea multă cofeină: iată ce a păţit

Foto: arivleone/Pixabay

Cofeina e cel mai răspândit stimulant din lume. O regăsim în cafea, în ceai, în băuturile energizante, ba chiar şi în ciocolată. Aceste alimente conţin însă doar o cantitate infimă de cofeină: ar trebui să bem foarte multă cafea pentru a ne pune viaţa în pericol.

A consumat prea multă cofeină: iată ce a păţit
Foto: Foto: arivleone/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 24 mai 2020, 06:00 / actualizat: 24 mai 2020, 8:15

Cofeina e cel mai răspândit stimulant din lume. O regăsim în cafea, în ceai, în băuturile energizante, ba chiar şi în ciocolată. Aceste alimente conţin însă doar o cantitate infimă de cofeină: ar trebui să bem foarte multă cafea pentru a ne pune viaţa în pericol.

Cofeina pudră în stare pură poate însă chiar să ucidă, după cum a constatat o femeie din Marea Britanie al cărei caz a fost publicat de revista medicală BMJ Case Reports.

O singură linguriţă de cofeină pură echivalează cu a bea 28 de ceşti de cafea. Nu e de mirare aşadar că în multe ţări comercializarea sa este interzisă. În ciuda pericolelor evidente, mulţi decid să folosească acest stimulant, cum a făcut şi femeia din Marea Britanie în vârstă de 26 de ani, care a ajuns la spital pentru supradoză de cofeină.

Femeia a consumat 20 de grame de cofeină pură, aşadar echivalentul a 50-60 de ceşti de cafea băute simultan. Simptomele ei includeau palpitaţii, transpiraţie excesivă, anxietate şi probleme respiratorii. Pulsul era extrem de ridicat, iar echilibrul PH-ului sângelui era dat peste cap. Chiar şi numărul leucocitelor atingea cote alarmante.

Femeia a avut nevoie de dializă pentru a-i fi curăţat sângele, dar şi de un tratament cu o durată de o săptămână pentru a elimina din organism toxinele care s-au depus în ţesuturile grase. Medicii avertizează că ingerarea chiar şi a 5 g de cofeină pură pune în pericol viaţa omului.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
De ce se cristalizează mierea?
Diverse luni, 17 martie 2025, 00:00

De ce se cristalizează mierea?

Unul dintre cele mai frecvente fenomene legate de miere este cristalizarea – un proces în care mierea lichidă se solidifică şi capătă o...

De ce se cristalizează mierea?
Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!
Diverse duminică, 16 martie 2025, 12:00

Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!

Cojile de avocado sunt adesea considerate deșeuri și aruncate la gunoi, însă ele ascund multiple întrebuințări valoroase care pot fi integrate...

Nici nu ai idee la ce poți folosi cojile de avocado!
Alimente care suprimă senzaţia de foame
Diverse sâmbătă, 15 martie 2025, 12:00

Alimente care suprimă senzaţia de foame

Controlul poftei de mâncare, precum şi al nivelului de zahăr din sânge, este esenţial în procesul de slăbire.   În timp ce unii recurg...

Alimente care suprimă senzaţia de foame
Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan
Diverse sâmbătă, 15 martie 2025, 06:00

Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan

Carl Sagan (1934-1996) a fost un cunoscut astronom şi astrofizician, care a adus o mare contribuţie la promovarea ştiinţei în rândul publicului...

Predicţia îngrijorătoare a lui Carl Sagan
Diverse vineri, 14 martie 2025, 12:00

De evitat aceste fructe, dacă vrem să dormim bine!

Unele alimente pot provoca o noapte agitată, afectând astfel starea generală. Un somn odihnitor reîncarcă atât mintea, cât şi corpul şi este...

De evitat aceste fructe, dacă vrem să dormim bine!
Diverse vineri, 14 martie 2025, 06:00

Studiu: muzica de azi e tot mai repetitivă şi mai furioasă

Vi se pare că muzica nu mai e cum era în anii ’80? S-ar putea să aveţi dreptate, cel puţin în privinţa versurilor. Un studiu arată că...

Studiu: muzica de azi e tot mai repetitivă şi mai furioasă
Diverse joi, 13 martie 2025, 12:00

Măceşele combat oboseala de primăvară

Datorită conţinutului lor bogat de vitamina C, măceşele îmbunătăţesc procesele de oxido-reducere din celule, întăresc capilarele şi au...

Măceşele combat oboseala de primăvară
Diverse joi, 13 martie 2025, 00:00

Ce vechime are planta de cacao?

Planta de cacao, Theobroma cacao, este mult mai veche decât s-a crezut până acum: planta, care se numără acum printre cele mai utilizate pentru...

Ce vechime are planta de cacao?