Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mâncau călugării în Evul Mediu?

Săpături arheologice din jurul a trei foste abaţii din LondraTower Hill, Bermonsey şi Merton – au arătat că adesea, un călugăr mânca mai mult decât un nobil ori un comerciant bogat. Aceştia consumau cam 6000 de calorii într-o zi obişnuită şi 4500 într-o zi de post, un lucru care le afecta sănătatea: oasele descoperite de arheologi vorbesc despre obezitate şi probleme ale articulaţiilor. Untul şi untura umpleau cămările mănăstirilor, asigurând un regim alimentar plin de grăsimi saturate.

Sursă foto: Aleteia

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 aprilie 2020, 12:00

Petrus Venerabilis, un abate care a trăit în jurul anului 1000, a criticat aspru ordinele monahale, după ce a constatat că reprezentanţii clerului „poartă blănuri şi consumă untură”. Adversarii săi erau însă de altă părere, punctând că monahii devin morocănoşi dacă masa nu li se serveşte la timp. Bineînţeles, picturile ce îi înfăţişau pe călugări erau realizate de aceştia, aveau aşadar grijă să înfăţişeze pe pânză imagini emaciate şi cucernice. Această practică a luat sfârşit odată cu epidemia de ciumă care a lovit Londra, când populaţia a devenit tot mai intolerantă faţă de călugării îmbuibaţi. Aşa s-a născut figura călugărului Tuck, personaj din istoria lui Robin Hood.

 

 

Călugării mult prea graşi nu se găseau doar în Marea Britanie. Cistercienii din Portugalia aveau un test pentru greutatea excesivă: acela care nu mai încăpea pe uşa sălii de mese din mănăstirea Alcobaca, putea fi pus la regim.

Dar ce mâncau, mai exact, călugării?

Conform cercetătorilor, un călugăr din Marea Britanie în secolul al 13-lea mânca aceste lucruri în prima parte a zilei:

– 3 ouă, fierte ori prăjite în untură;
– Piure de legume;
– Cotlet, bacon şi miel;
– Raţă ori gâscă cu portocale;
– Jumătate de livră de pâine, pentru înmuiat;
– Piersici sau căpşuni, cu spumă de ou;
– O cană de bere slabă.

E de înţeles că după acest mic dejun reţinut, călugărilor li se făcea foame în jurul orei 16.00, aşa că se aşezau să prânzească:

– Terci cu ceapă, usturoi şi carne de oaie;
– Lapte bătut, cu ou şi smochine;
Cerb pregătit cu mere, castane şi smochine;
Peşte, care putea fi hering, ştiucă sau păstrăv;
– Jumătate de livră de pâine, pentru înmuiat (uneori unsă dinainte cu untură);
Fructe;
– O cană de bere;
– O carafă de vin sec.

Conform regulamentului Sfântului Benedict pentru ordinele monahale, organele şi baconul se puteau consuma doar de către cei bolnavi, aşadar bunii călugări excludeau din categoria cărnurilor aceste produse. De asemenea, călugării din Franţa obişnuiau să coboare în fântână pulpa de miel care era apoi pescuită din apă, aşadar se putea consuma în zile cu dezlegare la peşte! În multe mănăstiri vinul le era interzis călugărilor, dar se descurcau cu această restricţie preparând excelente sortimente de bere.

 

Sursă: Index.hu

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 18:00

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul

Plantele, ca daruri ale naturii, sunt adesea folosite doar ocazional, deşi multe dintre ele au proprietăţi cu adevărat miraculoase. Sunt cea mai...

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 12:00

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi

Părul trece prin multe etape zilnic – spălare, uscare, pieptănare, coafare – iar unele obiceiuri, chiar dacă par inofensive, pot fi...

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 00:00

Românii, campioni la aplauze în avion

Românii se numără printre pasagerii care aplaudă cel mai des la aterizare. Un studiu recent arată că acest gest este încă foarte prezent în...

Românii, campioni la aplauze în avion
Toamna şi ceasul nostru biologic
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 12:00

Toamna şi ceasul nostru biologic

Scurtarea zilelor şi temperaturile mai scăzute ne afectează direct ceasul biologic, provocând somnolenţă şi oboseală de sezon.   Lumina...

Toamna şi ceasul nostru biologic
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 00:00

Trucuri naturale pentru haine negre

Pentru unele persoane, hainele de culoare neagră pot părea plictisitoare, dar pentru mulţi sunt adevărate piese de bază în garderobă, mai ales...

Trucuri naturale pentru haine negre
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 13:04

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță

Vedeta pop Rihanna a născut cel de-al treilea copil al său, o fetiță, împreună cu partenerul ei, A$AP Rocky, relatează joi, 25 septembrie,...

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 12:00

Vinetele – gustoase și pline de beneficii

Vinetele nu sunt doar gustoase, ci şi foarte benefice pentru sănătate, fiind un aliment valoros în dieta zilnică.   Ele conţin...

Vinetele – gustoase și pline de beneficii
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 00:00

Noua modă anti-stres pentru adulți!

„Când sunt sub presiune la locul de muncă, simt un sentiment de siguranță ca în copilărie”, spune un chinez citat de New York Post....

Noua modă anti-stres pentru adulți!