Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: Principiile alimentare sănătoase

Din punct de vedere funcțional, hrana noastră se clasifică în grupe de alimente necesare pentru energie și hrănirea tesuturilor și aici ne referim la lipide, glucide, proteine. Apoi, luăm in considerare mineralele, care nu sunt surse de energie, dar adesea sunt incorporate în structurile celulare și sunt indispensabile activității hormonilor și în special a enzimelor.

Porția de sănătate: Principiile alimentare sănătoase

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 10 februarie 2020, 13:40

O altă categorie funcțională sunt vitaminele, care nu sunt nici sursă de energie ,nici componente structurale, ci doar substanțe importante ce participă la reacțiile chimice celulare. Fibrele alimentare nu se consideră hrană la propriu, deoarece sunt practic inabsorbabile, dar sunt necesare în reglarea funcțiilor digestive.

Microorganismele, referindu-ne la bacterii sau mucegaiuri, aduse de unele alimente naturale au rol benefic asupra organismului.
Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat ,dar variat, de alimente crude sau preparate culinar, pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în 3 mese principale și 2-3 gustări.
Scopul este acela de a realiza un echilibru caloric și nutritiv zilnic astfel: glucide 50-55% , proteine 15-20% , lipide 30-35% .

Putem studia piramida alimentară pentru a învăța principiile unei diete sănătoase. Această piramidă prezintă grăunțele, adică cereale, orez și boabele, adică mazăre, fasole, soia, naut, quinoa, ca alimente de bază. Următoarele sunt fructele și legumele. Apoi urmează proteinele animale – lactate, carne, ouă, în cantități mai mici, zaharurile și grasimile folosindu-se, am putea spune, cu zgîrcenie .

Cele mai importante săruri minerale sunt : sodiul, potasiul, calciul, magneziul și fierul. Aportul de sare ar trebui să fie sub 5 g/zi , iar cel de lichide necalorice -apă, ceai – 2 , până la 3 litri/ zi.
Am specificat că putem mânca alimente crude sau gătite. Ambele categorii sunt benefice. Subliniez doar că hrana nu trebuie gatită peste măsură. Dimpotrivă, mâncarea să fie preparată proaspăt și doar ușor fiartă sau gatită cu aburi, pentru a ușura digestia și a face ca elementele nutritive să fie mai ușor asimilabile .
Este important să nu consumăm alimente și lichide excesiv de calde sau reci, deoarece temperatura influențează major procesul digestiv. Pentru a mânca in cantitate potrivită ne este de folos să avem mese regulate, să mâncăm încet, relaxați și să mestecăm bine, pentru a conștientiza semnalul de sațietate.

Un stomac plin în proporție de 70% face ca digestia să se desfășoare în mod corect și complet. După servirea mesei, masajul abdomenului sub formă de cercuri, de la dreapta la stânga, repetate de 20-30 ori și o scurtă plimbare ne vor fi de ajutor .

Chinezii spun: Fă 100 de pași după masă și poți trăi 99 de ani. Să nu uităm că un stil de viață sănătos include activitate fizică regulată, zilnică.

Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrînețe și sănătate fără de boală.

 

Angelica Sebe, technician nutriționist

Angelica Sebe

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Sănătate marți, 29 aprilie 2025, 09:57

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie a lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare. Editat în format...

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Sănătate joi, 24 aprilie 2025, 13:48

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică

O fetiţă în vârstă de 11 ani din Alba Iulia a fost spitalizată, după ce a leșinat în timp ce era spălată pe cap de către mama sa cu o...

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Postul poate prelungi viaţa
Sănătate miercuri, 16 aprilie 2025, 16:03

Postul poate prelungi viaţa

Un nou studiu arată că evitarea prelungită a consumului de produse de origine animală, cum este perioada postului Paştelui, poate conduce la...

Postul poate prelungi viaţa
Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 14:47

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă

Rabia este o boală virală extrem de gravă, care ucide în fiecare an zeci de mii de oameni, în special în Asia și Africa. Aproximativ 40%...

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 13:46

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!

Aproape 27.600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România în decurs de numai un an, ceea ce înseamnă 85% din totalul îmbolnăvirilor...

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 16:09

Ziua Națională a Transplantului

Este Ziua Naţională a Transplantului, o conştientizare a faptului că acest act medical salvează vieţile unor oameni care nu au altă şansă....

Ziua Națională a Transplantului
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 13:53

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți

Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni ale acestui an.   Peste 70% dintre apeluri...

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți
Sănătate marți, 8 aprilie 2025, 15:03

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale

Legea care le permite pacienților să își exprime recunoștința față de medici prin donații făcute unității sanitare a fost promulgată de...

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale