Ascultă Radio România Cluj Live

Porția de sănătate: Principiile alimentare sănătoase

Din punct de vedere funcțional, hrana noastră se clasifică în grupe de alimente necesare pentru energie și hrănirea tesuturilor și aici ne referim la lipide, glucide, proteine. Apoi, luăm in considerare mineralele, care nu sunt surse de energie, dar adesea sunt incorporate în structurile celulare și sunt indispensabile activității hormonilor și în special a enzimelor.

Porția de sănătate: Principiile alimentare sănătoase

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 februarie 2020, 06:00 / actualizat: 10 februarie 2020, 13:40

O altă categorie funcțională sunt vitaminele, care nu sunt nici sursă de energie ,nici componente structurale, ci doar substanțe importante ce participă la reacțiile chimice celulare. Fibrele alimentare nu se consideră hrană la propriu, deoarece sunt practic inabsorbabile, dar sunt necesare în reglarea funcțiilor digestive.

Microorganismele, referindu-ne la bacterii sau mucegaiuri, aduse de unele alimente naturale au rol benefic asupra organismului.
Alimentația sănătoasă înseamnă un consum moderat ,dar variat, de alimente crude sau preparate culinar, pe care le dorim apetisante, gustoase și sigure, repartizate în 3 mese principale și 2-3 gustări.
Scopul este acela de a realiza un echilibru caloric și nutritiv zilnic astfel: glucide 50-55% , proteine 15-20% , lipide 30-35% .

Putem studia piramida alimentară pentru a învăța principiile unei diete sănătoase. Această piramidă prezintă grăunțele, adică cereale, orez și boabele, adică mazăre, fasole, soia, naut, quinoa, ca alimente de bază. Următoarele sunt fructele și legumele. Apoi urmează proteinele animale – lactate, carne, ouă, în cantități mai mici, zaharurile și grasimile folosindu-se, am putea spune, cu zgîrcenie .

Cele mai importante săruri minerale sunt : sodiul, potasiul, calciul, magneziul și fierul. Aportul de sare ar trebui să fie sub 5 g/zi , iar cel de lichide necalorice -apă, ceai – 2 , până la 3 litri/ zi.
Am specificat că putem mânca alimente crude sau gătite. Ambele categorii sunt benefice. Subliniez doar că hrana nu trebuie gatită peste măsură. Dimpotrivă, mâncarea să fie preparată proaspăt și doar ușor fiartă sau gatită cu aburi, pentru a ușura digestia și a face ca elementele nutritive să fie mai ușor asimilabile .
Este important să nu consumăm alimente și lichide excesiv de calde sau reci, deoarece temperatura influențează major procesul digestiv. Pentru a mânca in cantitate potrivită ne este de folos să avem mese regulate, să mâncăm încet, relaxați și să mestecăm bine, pentru a conștientiza semnalul de sațietate.

Un stomac plin în proporție de 70% face ca digestia să se desfășoare în mod corect și complet. După servirea mesei, masajul abdomenului sub formă de cercuri, de la dreapta la stânga, repetate de 20-30 ori și o scurtă plimbare ne vor fi de ajutor .

Chinezii spun: Fă 100 de pași după masă și poți trăi 99 de ani. Să nu uităm că un stil de viață sănătos include activitate fizică regulată, zilnică.

Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrînețe și sănătate fără de boală.

 

Angelica Sebe, technician nutriționist

Angelica Sebe

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Ministrul Sănătății: ”Toate spitalele începute prin PNRR vor fi finalizate”
Sănătate sâmbătă, 9 august 2025, 13:46

Ministrul Sănătății: ”Toate spitalele începute prin PNRR vor fi finalizate”

Toate spitalele începute cu finanțare prin PNRR vor fi finalizate, a dat asigurări sâmbătă, 9 august, ministrul Sănătății, Alexandru...

Ministrul Sănătății: ”Toate spitalele începute prin PNRR vor fi finalizate”
Spitalele publice, sub lupa pacienților
Sănătate vineri, 8 august 2025, 17:33

Spitalele publice, sub lupa pacienților

Managerii de spitale vor fi obligați să publice, pe site-urile unităților, date clare despre activitatea medicală, economică și...

Spitalele publice, sub lupa pacienților
Obezitatea la adolescenți, în creștere
Sănătate vineri, 8 august 2025, 14:36

Obezitatea la adolescenți, în creștere

Obezitatea în rândul adolescenţilor este o problemă tot mai îngrijorătoare, atât la nivel mondial, cât şi în România.   Estimările...

Obezitatea la adolescenți, în creștere
Spital dotat cu robot oncologic de preparare a citostaticelor
Sănătate vineri, 8 august 2025, 13:33

Spital dotat cu robot oncologic de preparare a citostaticelor

Un robot oncologic de preparare a citostaticelor a devenit funcţional la secţia Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, a...

Spital dotat cu robot oncologic de preparare a citostaticelor
Sănătate joi, 7 august 2025, 18:13

Proiect pentru diagnosticarea și tratarea bolnavilor cardiaci critici

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, diagnosticarea și tratarea bolnavilor cardiaci critici face obiectul unui proiect cu finanțare...

Proiect pentru diagnosticarea și tratarea bolnavilor cardiaci critici
Sănătate marți, 5 august 2025, 14:07

Facilităţi pentru pacienţii fără venituri înscrişi în programele de sănătate

Pacienţii înscrişi în programele naţionale de sănătate, cu excepţia celor cu boli oncologice, fără venituri, pentru care datorează...

Facilităţi pentru pacienţii fără venituri înscrişi în programele de sănătate
Sănătate luni, 4 august 2025, 11:46

Precizări ANEPIS pentru asigurați

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială anunţă că beneficiarii de indemnizaţie pentru creşterea copilului, indemnizaţie de...

Precizări ANEPIS pentru asigurați
Sănătate luni, 4 august 2025, 11:25

Criză de sânge la Oradea

Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea face un apel urgent către populație: este nevoie de sânge din toate grupele, indiferent de Rh. Cererile din...

Criză de sânge la Oradea