Ascultă Radio România Cluj Live

De prin lume adunate – mâncăruri de Revelion

Dincolo de şampanie, de artificii şi concerte în centrul oraşului, anul nou are în rol principal mâncarea.

Pe măsură ce 1 ianuarie bate la uşă în jurul lumii, oamenii sărbătoresc cu prăjituri, fripturi, alimente simbolizând monede şi tot felul de preparate aducătoare de noroc făcute pentru această ocazie.

De prin lume adunate – mâncăruri de Revelion

Articol editat de cristina.rusu, 31 decembrie 2019, 12:00 / actualizat: 2 ianuarie 2020, 14:17

Dincolo de şampanie, de artificii şi concerte în centrul oraşului, anul nou are în rol principal mâncarea.

Pe măsură ce 1 ianuarie bate la uşă în jurul lumii, oamenii sărbătoresc cu prăjituri, fripturi, alimente simbolizând monede şi tot felul de preparate aducătoare de noroc făcute pentru această ocazie.

Haideţi aşadar să călătorim şi noi în jurul lumii şi să degustăm, măcar în gând, bunătăţile cu care se pregătesc pentru a intra în Noul An:

Hoppin John, Statele Unite

O tradiţie culinară cu un nume interesant se regăseşte în sudul Statelor Unite, unde fermierii servesc un preparat numit Hoppin’ John. Mâncarea constă dintr-o garnitură de mazăre sau fasole picantă combinată cu orez, căci boabele delicioase simbolizează monedele. Se serveşte cu pâine făcută din făină de porumb, care adaugă la norocul noului an prin culoarea sa asemănătoare cu a aurului. Nu se ştie care este originea numelui acestui preparat, dar cea mai veche reţetă cunoscută a apărut într-o carte de bucate publicată în 1847.

Hoppin John

Struguri, Spania

În timp ce americanii privesc în noaptea de revelion cum coboară globul uriaş în Times Square, spaniolii privesc transmisiunea din Puerta del Sol, Madrid, unde populaţia se adună în faţa turnului cu ceas ca să audă şi să numere când acesta bate miezul nopţii. Atât cei care sunt în faţa turnului, cât şi cei care doar privesc la televizor respectă următoarea tradiţie: când ceasul bate ora 12, oamenii mănâncă un bob de strugure pentru fiecare bătaie. Unii chiar îşi pregătesc boabele de strugure dinainte decojindu-le şi scoţându-le seminţele, ca să fie siguri că vor fi eficienţi în a le mânca atunci când se trece în noul an.

Struguri, Spania

Tamales, Mexic

Tamales, adică o gogoaşă umplută cu carne sau brânză şi învelită într-o frunză de bananier ori de porumb, este un aliment care îşi face apariţia cam la orice ocazie mai importantă în Mexic. În multe familii, grupuri mari de femei se adună pentru a face sute de astfel de pacheţele pentru anul nou pentru a fi distribuite rudelor şi vecinilor. Uneori se serveşte cu o supă numită menudo, numai bună pentru mahmureală.

Tamales, Mexic

Oliebollen, Olanda

În Olanda, la ocazii speciale cum ar fi anul nou se consumă nişte găluşte prăjite numite oliebollen. Acestea au un aluat ca de gogoaşă, sunt îmbogăţite cu scorţişoară şi pudrate cu zahăr. În Amsterdam există cărucioare care vând aceste gogoşele la fiecare colţ de stradă.

Oliebollen, Olanda

Marzipanschwein, Germania şi Austria

În Germania şi Austria, noaptea de revelion este numită Silvesterabend, sau seara Sfântului Silvester. Austriecii beau vin fiert cu această ocazie, condimentat cu scorţişoară şi alte mirodenii. Pe masă se aşează un purcel fript, dar şi figurine din marţipan în formă de porc, adică marzipanschwein. Porcul este considerat un animal norocos, pentru că prin felul în care râmă cu râtul, scoate la iveală norocul ascuns în pământ. Obiectele în formă de porc sunt cadouri foarte populare în aceste ţări.

Marzipan, Germania și Austria

Cotechino con lenticchie, Italia

Italienii îşi încep anul cu o mâncare tradiţională ce constă din cârnaţi cu linte. Cum aţi ghicit probabil, lintea simbolizează şi aici monedele şi rodnicia. Masa se încheie cu chiacchiere, nişte gogoşi rulate în miere sau zahăr pudră, stropite cu un pahar de prosecco.

Cotechino con lenticchie, Italia

Hering marinat, Peninsula Scandinavă

Pentru că heringul se găseşte în abundenţă în ţările din Peninsula Scandinavă şi din cauza culorii sale argintii, mulţi aşteaptă anul nou consumând câte-o porţie de hering marinat pentru a-şi asigura norocul şi prosperitatea. Heringul este înmuiat într-un sos cu smântână sau consumat simplu, cu ceapă. Acest peşte este consumat şi în Polonia, unde este marinat în apă sărată timp de 24 de ore, apoi aşezat în straturi într-un borcan, laolaltă cu ceapă, condimente, oţet alb şi zahăr.

Hering marinat, Peninsula Scandinavă

 

Andrea Nagy

Sursa: CNN Travel

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Super-alimente de toamnă
Diverse duminică, 28 septembrie 2025, 12:00

Super-alimente de toamnă

Cum să-ți întărești imunitatea cu măceșe și varză murată   Una dintre vedetele nutriționale de sezon este măceșul. Aceste fructe...

Super-alimente de toamnă
Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 18:00

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul

Plantele, ca daruri ale naturii, sunt adesea folosite doar ocazional, deşi multe dintre ele au proprietăţi cu adevărat miraculoase. Sunt cea mai...

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 12:00

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi

Părul trece prin multe etape zilnic – spălare, uscare, pieptănare, coafare – iar unele obiceiuri, chiar dacă par inofensive, pot fi...

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 00:00

Românii, campioni la aplauze în avion

Românii se numără printre pasagerii care aplaudă cel mai des la aterizare. Un studiu recent arată că acest gest este încă foarte prezent în...

Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 12:00

Toamna şi ceasul nostru biologic

Scurtarea zilelor şi temperaturile mai scăzute ne afectează direct ceasul biologic, provocând somnolenţă şi oboseală de sezon.   Lumina...

Toamna şi ceasul nostru biologic
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 00:00

Trucuri naturale pentru haine negre

Pentru unele persoane, hainele de culoare neagră pot părea plictisitoare, dar pentru mulţi sunt adevărate piese de bază în garderobă, mai ales...

Trucuri naturale pentru haine negre
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 13:04

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță

Vedeta pop Rihanna a născut cel de-al treilea copil al său, o fetiță, împreună cu partenerul ei, A$AP Rocky, relatează joi, 25 septembrie,...

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 12:00

Vinetele – gustoase și pline de beneficii

Vinetele nu sunt doar gustoase, ci şi foarte benefice pentru sănătate, fiind un aliment valoros în dieta zilnică.   Ele conţin...

Vinetele – gustoase și pline de beneficii