Ascultă Radio România Cluj Live

Cum evităm indigestia în perioada sărbătorilor de iarnă?

Foto: Dan Wirdefalk/Pixabay

Cum evităm indigestia în perioada sărbătorilor de iarnă?
Foto: Foto: Dan Wirdefalk/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 23 decembrie 2019, 12:00 / actualizat: 3 ianuarie 2020, 11:27

În această perioadă trebuie să facem faţă foarte multor ispite, pe lângă faptul că pregătim mâncărurile, le degustăm, organizăm mese în familie şi cu oameni dragi în jur, trebuie să ştim ce mâncăm, cum mâncăm din aceste bucate pe care le pregătim şi …să nu uităm că punem la final pe masă şi tot felul de prăjituri, câte n-am mâncat poate într-un an întreg.

Cum facem să ne ferim de indigestie sau de kilogramele în plus? Sorina Avram:

Cuvântul cheie în această perioadă este moderaţia şi varietatea, adică nu cred că trebuie să ne abţinem de la produsele tradiţionale.

Sărbătorile sunt un prilej de a ne întâlni cu cei dragi, fie că este vorba de familie sau de prieteni. Aceste întâlniri, de obicei, au loc în jurul mesei, aşa este tradiţia şi cred că trebuie să o respectăm în continuare.

Produsele tradiţionale, la noi, care se pun pe masa de Crăciun sunt puţin mai grase. În tradiţia noastră este carnea de porc care se consumă în cantităţi mai mari în acestă perioadă.

Repet, nu mâncarea este cea care pune probleme, ci cantităţile pe care le mâncăm. După o perioadă în care am ţinut post, tubul nostru digestiv va face faţă mai greu produselor mai bogate în grăsimi şi în zaharuri.

Cred că ar trebui să mâncăm câte puţin din fiecare. Cu siguranţă fiecare are un preparat preferat şi atunci să se axeze pe acela şi poate să le elimine sau doar să le guste pe restul.

Există câteva trucuri care ne ajută poate la o digestie mai bună:

Dacă am ţinut post este bine să preparăm mai dietetic produsele, sărmăluţele să le facem cu o carne mai slabă, să evităm să cumpărăm carnea gata tocată din magazine pentru că este destul de bogată în grăsimi.

Putem să evităm să mâncăm ca şi garnitură cartofii lângă carne, nu neapărat pentru că nu este o combinaţie bună ci pentru că pe masa de sărbători avem destui carbohidraţi. Poate că o să mâncăm şi o prăjitură, o felie de cozonac, poate mâncăm şi o felie de pâine cu o salată la aperitiv şi atunci, ca să ajutăm digestia este bine ca alături de carne să avem fie legume, fie murături.

Atenţie la murături! Murăturile benefice, cele care ne aduc probiotice şi cele care ajută la o digestie mai bună, sunt murăturile în saramură. Evitaţi murăturile puse cu oţet şi cu zahăr care nu mai au aceste calităţi.

Dacă vrem să nu abuzăm de grăsimi, putem să preparăm o supă mai light sau dacă mâncăm ciorbă, putem să înlocuim smântâna care se pune în ciorbă cu un iaurt mai cremos. Nu recomand niciodată iaurtul cu 0,1 % grăsime pentru că nu se compară gustul şi consistenţa, dar un iaurt cremos sau o smântână mai slabă, 10-12% grăsime, este de preferat.

Un alt truc, să nu mâncăm toate preparatele la aceeaşi masă. Cu siguranţă dacă mâncăm aperitive în care avem caltaboş, tobă şi alte produse specifice, mai mâncăm la felul principal, friptură şi pe urmă şi două, trei sărmăluţe, nu ştiu dacă vom putea digera chiar atâtea grăsimi.

Putem de exemplu, să mâncăm la amiază friptura alături de o garnitură şi să lăsăm sarmalele la masa următoare.

Alcoolul alături de grăsimi, nu este combinaţia cea mai bună. Este perioada propice pentru pancreatite, colecistite. Dacă nu vrem să ajungem la camera de urgenţă, trebuie să fim moderaţi în ceea ce priveşte consumul de alcool. Nu este interzis să consumăm alcool, dar putem să ne rezumăm la un pahar de vin, la un pahar de tărie şi să nu bem tot, într-o singură zi.

Dacă bem vinul înainte de masă, se absoarbe mult mai bine; dacă vrem să ajute la digestie şi să nu se absoarbă atât de repede, putem să-l bem după ce mâncăm. Atenţie la pacienţii care au diabet şi cărora nu le este indicat deloc alcoolul, care pe stomacul gol scade foarte repede glicemia şi atunci s-ar putea să aibă probleme.

Dulciurile sunt mai abundente în această perioadă. Cheia este şi aici moderaţia. Putem mânca o felie de cozonac, o putem mânca la micul dejun cu o cană de lapte şi mai putem gusta două, trei prăjiturele după mesele principale. Cred că trebuie să ne alegem dulcele care ne place şi să mâncăm moderat.

Copii ştiu ce şi cât au nevoie, nu trebuie să-i forţăm să mănânce ceea ce nu le place. Atenţie la copii la cantitatea de dulciuri şi să evităm cât mai mult băuturile carbogazoase fiindcă conţin o cantitate foarte mare de zahăr. Mai bine preferaţi o prăjitură de casă decât prăjituri industriale sau băuturi carbogazoase. (Sorina Avram)

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Un obicei destul de popular accelerează procesul de îmbătrânire
Diverse vineri, 6 septembrie 2024, 12:00

Un obicei destul de popular accelerează procesul de îmbătrânire

Un renumit dermatolog din Marea Britanie a explicat cum un obicei extrem de popular accelerează îmbătrânirea.   Medicul britanic Justine...

Un obicei destul de popular accelerează procesul de îmbătrânire
Recomandările nutriționistului pentru un mic dejun sănătos
Diverse joi, 5 septembrie 2024, 12:00

Recomandările nutriționistului pentru un mic dejun sănătos

Nutriționistul Mihail Ghinzburg ne oferă câteva recomandări pentru un mic dejun sănătos, precizând ce anume să mâncăm la micul dejun pentru...

Recomandările nutriționistului pentru un mic dejun sănătos
Bucata de chihlimbar de 1 milion de euro folosită ca opritor de ușă
Diverse joi, 5 septembrie 2024, 06:00

Bucata de chihlimbar de 1 milion de euro folosită ca opritor de ușă

Piatra, de un mare interes științific, ar putea avea între 38,5 și 70 de milioane de ani și este una dintre cele mai mari din lume. Una dintre...

Bucata de chihlimbar de 1 milion de euro folosită ca opritor de ușă
Record unic: a înotat Maratonul celor 7 oceane în doar 173 de zile!
Diverse marți, 3 septembrie 2024, 06:00

Record unic: a înotat Maratonul celor 7 oceane în doar 173 de zile!

Înotătorul bulgar Petar Stoicev a stabilit încă un record unic, informează Gong.bg. Bulgarul în vârstă de 47 de ani a reuşit să înoate în...

Record unic: a înotat Maratonul celor 7 oceane în doar 173 de zile!
Diverse luni, 2 septembrie 2024, 12:00

Descoperire revoluționară în domeniul cancerului intestinal

Un grup de globule albe prezente în intestin ar putea duce la dezvoltarea cancerului. Acest lucru a fost dezvăluit de un nou studiu realizat de...

Descoperire revoluționară în domeniul cancerului intestinal
Diverse luni, 2 septembrie 2024, 11:42

Cele cinci riscuri majore ale Inteligenței Artificiale în relația cu oamenii

Euronews Next – platforma digitală a Euronews, care acoperă inovarea și noua economie dintr-o perspectivă europeană – a selectat...

Cele cinci riscuri majore ale Inteligenței Artificiale în relația cu oamenii
Diverse duminică, 1 septembrie 2024, 10:00

Plante prietenoase cu animalele de companie

De aceea, căutăm plante care „acceptă” animalele de companie și care să nu ne amenințe „bebelușii” cu blană dacă vor fi ronțăite....

Plante prietenoase cu animalele de companie
Diverse duminică, 1 septembrie 2024, 00:00

Tot mai mulți pini se usucă! Cauza?

Fenomene similare au fost raportate și alte state din nordul Europei.   Numeroşi pini au murit în regiuni din sudul Finlandei, un fenomen pe...

Tot mai mulți pini se usucă! Cauza?