Ascultă Radio România Cluj Live

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” împlinește 90 de ani

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” împlinește 90 de ani
Foto: Muzeul Etnografic ”Romulus Vuia”

Articol editat de cristina.rusu, 7 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 7 iulie 2019, 9:05

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, împlinește în acest an 90 de ani de existență.

Primul muzeu în aer liber din România, dar și din întreaga Europă central-orientală, acest important obiectiv cultural poartă numele întemeietorului său, etnograful Romulus Vuia (1887-1963), primul director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Acesta a fost creat și inaugurat la inițiativa unui comitet științific prezidat de marele savant Emil Racoviță, din care făceau parte, printre alții, Elie Dăianu, Nicolae Ivan, Emil Hațieganu, Onisifor Ghibu, Ioan Popescu Voitești.

Proiectul s-a bucurat de sprijinul nemijlocit al guvernului condus de Iuliu Maniu, care a acordat Muzeului Etnografic al Ardealului, în 12 aprilie 1929, un teren de 75 de hectare în zona Pădurii Hoia „pentru înființarea Parcului Național”.

Planul de dezvoltare al Parcului Etnografic (1930)

Câteva luni mai târziu, în iunie 1929, Ministerul Cultelor și Artelor autoriza Muzeul Etnografic să preia terenul respectiv „în vederea amenajării unui parc etnografic național”.

În vara aceluiași an, Muzeului Etnografic i-a fost acordat în administrare Restaurantul „Gaudeamus”. Planul de dezvoltare a Parcului Etnografic, elaborat de Romulus Vuia, prevedea aducerea unui număr de șapte biserici de lemn și 16 gospodării reprezentative pentru zonele Hațeg, Munții Apuseni (Vidra), Bihor, Banat, Munții Apuseni (Arieșeni), Cluj, Bistrița (români şi sași), Câmpia Ardealului, Mărginimea Sibiului, Secuime, Maramureș, Alba, Țara Bârsei, Dâmbovița şi Roman.

Subliniind importanța proiectului Parcului Etnografic, Vuia îi adresa ministrului Cultelor şi Artelor, în noiembrie 1929, un memoriu în care arăta următoarele:

Poporul român care are una dintre cele mai strălucite civilizații populare nu mai poate renunța la realizarea acestei mărețe «grădini a neamului», mai ales când avem deja la dispoziție cel mai frumos şi variat teren pentru acest scop. Nici un alt popor nu are un material mai bogat decât al nostru.

Bisericile noastre de lemn sunt adevărate minuni ale arhitecturii populare iar casele vechi de lemn prezintă forme originale şi arhaice cum rar se mai întâlnește la alte popoare. Aceste monumente ale artei noastre populare şi ale civilizației noastre autohtone sunt sortite peirei.

Prin transportarea şi reclădirea lor în Parcul Național ele vor fi salvate pentru totdeauna. Acest Parc Național va fi una din cele mai minunate înfăptuiri ale pământului românesc şi va arăta la un loc icoana vieții şi civilizației poporului nostru, un popor robust de țărani. Putem afirma că realizarea acestui măreț plan este nu numai o necesitate științifică, dar şi o datorie națională.

În prezent, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” reunește 52 de obiective muzeale (instalații tehnice și ateliere țărănești, biserici, gospodării țărănești tradiționale) care provin din zonele etnografice ale Transilvaniei.

Construcțiile expuse se numără printre cele mai vechi și mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României, fiind achiziționate în urma unor îndelungate campanii de cercetare.

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” este astăzi beneficiarul unui amplu proiect de dezvoltare, cu o valoare de 10 milioane de euro, prin care vor fi realizate următoarele obiective de investiții: Centrul de Vizitatori alcătuit dintr-un punct de informare turistică, o sală multifuncțională evenimente și expoziții, cafeterie, depozite; un centru Centrul Administrativ alcătuit din birouri administrative, zonă seminarii, zonă lucrători Parcul Etnografic, atelier de dulgherie; Satul de Vacanță – sector pentru ateliere cu tematică etnografică – compus din Șură de joc, case în stilul tradițional românesc/săsesc/maghiar, ateliere de prelucrare a lemnului, a textilelor, respectiv ateliere de olărit și pictură tradițională; amenajări complexe în cadrul pădurii-parc Hoia.

Ca urmare a acestor investiții, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” va deveni unul dintre cele mai importante muzee de profil din lume, cu care atât Clujul, cât și România se vor putea mândri.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Etichete:
Adrian Laza și cele 14 vârfuri montane escaladate
De prin Cluj marți, 29 aprilie 2025, 17:40

Adrian Laza și cele 14 vârfuri montane escaladate

Adrian Laza a intrat în istorie în octombrie 2024, devenind primul român care a escaladat toate cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri...

Adrian Laza și cele 14 vârfuri montane escaladate
Rock The Camp revine la Cluj-Napoca cu ediția a 5-a!
De prin Cluj marți, 29 aprilie 2025, 14:52

Rock The Camp revine la Cluj-Napoca cu ediția a 5-a!

Festivalul Rock The Camp revine în forță la Cluj-Napoca pentru cea de-a cincea ediție! Evenimentul va avea loc în perioada 16-17 mai, într-un...

Rock The Camp revine la Cluj-Napoca cu ediția a 5-a!
Picnic în siguranță la Cluj-Napoca de 1 Mai
De prin Cluj marți, 29 aprilie 2025, 14:16

Picnic în siguranță la Cluj-Napoca de 1 Mai

Clujenii sunt invitați la picnic în aceste zile libere. Primăria a amenajat două locuri unde se pot pregăti gratare sau mâncare la ceaun....

Picnic în siguranță la Cluj-Napoca de 1 Mai
Alte 25 de microbuze școlare electrice au ajuns la Cluj
De prin Cluj luni, 28 aprilie 2025, 13:53

Alte 25 de microbuze școlare electrice au ajuns la Cluj

25 de noi microbuze școlare electrice au fost din nou livrate Consiliului Județean Cluj în cadrul proiectului finanțat prin Programul...

Alte 25 de microbuze școlare electrice au ajuns la Cluj
De prin Cluj sâmbătă, 26 aprilie 2025, 12:00

„Dansul care dăruiește” | AUDIO

În 29 aprilie, de Ziua Internațională a Dansului, Frizzante Dance Studio, vă invită la Centrul de Cultură Urbană Casino, de la ora 17:30,...

„Dansul care dăruiește” | AUDIO
De prin Cluj vineri, 25 aprilie 2025, 13:09

UBB, parteneriat pentru excelența sportivă

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se implică, alături de Federația Română de Fotbal, Inspectoratul Școlar al Județului Cluj, Liceul...

UBB, parteneriat pentru excelența sportivă
De prin Cluj joi, 24 aprilie 2025, 12:55

“Cuvânt și culoare” la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă invită să vizionați expoziția personală de pictură a artistului Leonid Popescu intitulată “Cuvânt și culoare”....

“Cuvânt și culoare” la Galeriile Radio Cluj
De prin Cluj joi, 24 aprilie 2025, 12:13

Două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity

24 și 26 aprilie două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity, care aduce la Cluj în prim plan cultura, tradițiile...

Două zile și două lumi de descoperit în cadrul Festivalului EthniCity