Fosta zonă industrială a orașului va deveni cel mai modern spațiu de relaxare pentru clujeni
Proiectul în baza căruia se va face modernizarea Parcului Feroviarilor a fost finalizat, iar arhitecții care se ocupă de această lucrare trebuie să obțină, până la sfârșitul lunii august, toate avizele necesare pentru emiterea autorizației de construcție.
Pentru această zonă verde a Clujului, municipalitatea a organizat anul trecut un concurs internațional de soluții în urma căruia a fost selectată cea mai bună propunere pentru reamenajarea parcului.
Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primărie, Ovidiu Cîmpean, arată că Parcul Feroviarilor va fi principalul spațiu de relaxare din această parte a orașului, unde, până nu demult, a fost zona industrială a Clujului:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 6 iunie 2019, 14:35 / actualizat: 21 iunie 2019, 16:46
Parcul Feroviarilor face parte dintr-o viziune mai amplă a Primăriei, de a conecta spațiile verzi de-a lungul Someșului. În acest moment lucrăm și la proiectul tehnic pentru remodelarea malurilor Someșului și pentru modernizarea Parcului Armătura, care este în imediată vecinătate a Parcului Feroviarilor, și încercăm să legăm aceste spații verzi, astfel încât să avem o zonă de relaxare coerentă prin care să creștem calitatea vieții pentru clujeni. (Ovidiu Cîmpean)
O primă evaluare a lucrărilor de reamenajare a Parcului Feroviarilor indică o sumă ce depășește cinci milioane de euro. Cât va costa cu adevărat investiția, se va ști mai precis odată cu aprobarea în Consiliul Local a indicatorilor tehnico-economici și, mai ales, după finalizarea licitației de execuție, care va fi organizată la începutul toamnei.
În Parcul Feroviarilor nu vor exista niciun fel de construcții, cu excepția unei mici clădiri cu funcțiuni administrative.
Viceprimarul Dan Tarcea a dezvăluit că în acest spațiu vor fi amenajate terenuri de sport, o zonă inundabilă pentru plante și animale acvatice și funcțiuni pentru petrecerea timpului în aer liber:
Vrem să creăm câteva zone de loisir cu ieșire la malul Someșului, unde oamenii să poată să se relaxeze, să poată să pescuiască, să amenajăm alei pentru plimbare, un spațiu de joacă pentru copii și o zonă pentru animale. (Dan Tarcea)
Parcul Feroviarilor a aparținut Ministerului Transporturilor care, în ultimii 20 de ani, nu a mai investit deloc în întreținerea lui. În timp, Primăria Cluj-Napoca a făcut mai multe solicitări de preluare a acestuia, dar abia în 2017 guvernul a aprobat trecerea terenului în proprietatea municipalității. Imediat după aceea, a fost organizat și concursul internațional de soluții pentru reamenajarea zonei, iar acum urmează lansarea licitației pentru execuția efectivă a lucrărilor.
În aproximativ doi ani se estimează că Parcul Feroviarilor va fi refăcut și redat comunității, toate investițiile urmând să fie suportate din bugetul Primăriei.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.