Ascultă Radio România Cluj Live

A început cu munca de jos, s-a specializat în Italia iar acum prepară cea mai bună pizza! [FOTO/AUDIO]

A început cu munca de jos, s-a specializat în Italia iar acum prepară cea mai bună pizza! [FOTO/AUDIO]

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 mai 2019, 06:00 / actualizat: 14 mai 2019, 8:05

După ce a început de jos, de la spălat vase și a prins gustul de a face pizza la Oradea, Radu Moga și-a desăvârșit calificarea gătind câțiva ani, în restaurantele din Italia. Pizzerul spune că este importantă interacțiunea cu clienții iar mulțumirea acestora îi dă o satisfacție enormă:

Radu Moga: Lucram în construcții, se deschidea un restauramt și eram acolo la dărâmat, la făcut de astea. Înainte să deschidă, patronul mi-a propus să rămân acolo să învăț să fac pizza. Am acceptat pentru că totuși era iarnă și preferam să lucrez la căldură. Am învățat, după 3 luni am rămas singurul pizzer acolo, mi-a plăcut foarte mult, după 8 luni am ales să plec în Italia – salariu mai mare, viața mai bună, am mers, acolo am lucrat prima dată la un egiptean care nu m-a plătit, am lucrat două luni cu maxim 200 de euro, țigări și telefon. Pe urmă, mi-am găsit la un italian care m-a plătit, am învățat mai multe, pe urmă am aflat că în Brescia au salarii mai mari, eu eram în Bolognia. În 2007 am plecat în Italia, în 2009 în Brescia, acolo am ajuns, nu cunoșteam pe nimeni, am mers cu mașina m-am plimbat, am găsit o zonă în care erau mai multe restaurante, pizzerii, am parcat mașina și am mers din pizzerie în pizzerie, până la un moment dat m-am rătăcit și nu mai știam cum să ajung la mașină, fiind prima sau a doua zi în Brescia. M-am ghidat după pizzeriiile în care am intrat să îmi caut de lucru, până am găsit mașina. Pe urmă au început să mă sune cei la care am vorbit, mi-am găsit chiar 2 locuri de muncă, am mers cu probă și bineînțeles am ales locul care mi-a plăcut mai mult, salariu mai bun, și am rămas acolo doi ani de zile.

Dorul de casă și de oamenii de aici a fost mai mare decât banii câștigați. Asfel, s-a întors în țară. Nu a rupt însă legătura cu patronii italieni. În fiecare sezon a mers să lucreze pe Lago di Garda. După ce s-a specializat în Italia, anul trecut a revenit în Oradea unde și-a deschis propria pizzerie, De atunci, participă la concursuri internaționale și încearcă să satisfacă gusturile clienților săi, cu rețete învățate în patria acestui preparat.

R.M: Încă și astăzi păstrez legătura cu patronul de acolo. Pe urmă am mers și am lucrat pe sezon de vară la același patron pe Lago di Garda, de două sezoane, și ca să evit să mai merg în Italia, între timp mi-am făcut o familie, copii, am deschis aici ceva ca să pot să rămân acasă. În zilele când eram liber mă omora dorul de țară și așa, în 4 ani cât am stat în Italia, m-am întors de doar 2 ori în România în vacanță, în rest am stat acolo la lucru, la lucru, la lucru, viață nu prea aveam, pentru că eram acolo setat să fac bani să mă intorc în țară. Când am reușit să îmi adun ceva și să pot să îmi cumpăr o casă, am hotărât că, OK! încă sunt tânăr, trebuie și să îmi trăiesc viața și să mă întorc acasă.

C.D.: A fost greu să îți construiești propria ta afacere?

R.M.: Da, am avut 3 eșecuri. Eram angajat ca și pizzer, am deschis un magazin de haine care nu a mers, pe urmă am mai deschis unul, nu a mers, am deschis o pizzerie care era într-o zonă mai retrasă, am făcut prostia să păstrez vechiul ei nume, ea având un renume cum că nu ar fi bună mâncarea cu toate că eu făceam tot felul de spectacole și lumea venea, dar nu mânca. Pe urmă a venit oferta să merg pe sezon în Italia, am închis pentru asta.

Această prezentare necesită JavaScript.

C.D.: Între timp ai început să participi la concursuri, ți-ai deschis propria pizzerie, și ai început să participi la diverse concursuri. Cu ce rezultate?

R.M.: Încă lucram, eram angajat când am început să particip la primul concurs. Am aflat despre el de la un fost coleg, am zis să merg, doar să văd la ce nivel sunt, doar pentru mine. Nu mă gândeam că am să îmi deschid o pizzerie. Am luat atunci medalia de argint la pizza desert și medalia de bronz la pizza creativă. Pe urmă, ca să evit să mai merg în Italia și să stau departe de familie, m-am trezit eu într-o dimineață „hai să încerc eu să mai deschid o pizzerie”. Am făcut-o, am avut și norocul să fie într-o zonă bună, să meargă. Pe urmă am zis să mai încerc totuși să merg la un concurs, am participat anul ăsta la concursul de la Sibiu, cu trei probe: pizza desert – de data asta medalia de bronz, pizza creativă – tot bronz și pizza clasică – tot medalia de bronz.

C.D.: Care este pizza pe care o preferi tu?

R.M: Preferata mea e o pizza cu salam picant, ciuperci, roșii felii, felii de grana după ce o scoatem din cuptor.

Fetița sa îi calcă pe urme și nu prea. Micuța preferă dulciurile. Rania Moga

Ra.M: Îl ajut pe tati de obicei, dar nu sunt bucătăreasă atât de bună

C.D.: Ce-ți place în bucătărie?

Ra.M: Gogoși, plăcinte, îmi plac mai mult astea.

C.D.: Și pizza?

Ra.M: Și pizza îmi place mai mult.

 

Crina Dobocan

Foto: Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie