Atenție la ciuperci!
Articol editat de Andreea Leonid, 5 mai 2019, 13:29
Este sezonul ciupercilor, care au crescut în număr mare după ploile din ultima perioadă. Cel puţin aşa este în judeţul Sălaj, unde şi numărul culegătorilor este mare. Spun că se pricep să le deosebească de cele otrăvitoare, dar medicii şi silvicultorii îndeamnă populaţia să fie atentă. Adrian Lungu a stat de vorbă cu culegătorii de ciuperci:
-: Au fost pruncii şi au cules şi acum am prăjite acolo. Le băgăm în congelator, le prăjim, le uscăm.
Reporter: Dar nu vă e teamă că luaţi otrăvitoare?
-: Nu, că le cunoaştem.
Reporter: Consumatorii sunt îndemnaţi să se ferească de ciupercile pe care nu le cunosc.
Expertul Valentin Coman: Foarte mare grijă la punctele caracteristice lor! Mă refer aici la culoarea cuticulei sau a pieliţei, pălăria piciorului, culoarea piciorului, zona în care habitează, mirosul lor, lamelele, guleraş ş.a.m.d., pentru că, din grabă, de multe ori se iau în coşul de ciuperci şi ciupercile care ne provoacă stări neplăcute şi, în cel mai rău caz, chiar moartea. Dacă nu ştim ciuperca, să o aruncăm.
Populaţia este sfătuită să consume ciuperci din centre autorizate, de la culegători acreditaţi sau din magazine.
Adrian Lungu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.