Ascultă Radio România Cluj Live

Există viaţă şi după sare?

Există viaţă şi după sare?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 februarie 2019, 12:00 / actualizat: 26 februarie 2019, 14:19

Organismul nostru are nevoie de sare. Sarea este esenţială pentru funcţionarea stomacului, contribuie la transportul oxigenului şi a nutrienţilor în organism, la transmiterea informaţiilor între celulele nervoase şi ajută în funcţionarea adecvată a muşchilor. Dar câtă sare avem voie să consumăm în decursul unei zile? Şi ce se întâmplă dacă introducem prea multă sare în organism?

Toate celulele corpului uman conţin sodiu. Pentru că principala sursă a acestui element este sarea, un consum minim este chiar recomandat. Problema este că adesea trecem peste acea cantitate minimă indicată. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 5 g de sare în toată alimentaţia unei zile, adică aproximativ cantitatea dintr-o linguriţă de cafea.

De unde putem şti că am consumat prea multă sare? Trebuie doar să fim atenţi la semnalele organismului. Unul dintre simptome este setea excesivă. Consumul îndelungat de sare în exces creşte riscul afecţiunilor renale, mai ales al pietrei la rinichi.

În plus, prea multă sare în bucate influenţează în mod negativ activitatea creierului. Conform unui studiu din 2011, bazat pe datele a 1200 de participanţi, cei care consumau prea multă sare erau mai predispuşi în a dezvolta boli cognitive.

Sarea în exces poate creşte şi tensiunea arterială. Dacă putem, e preferabil aşadar să abandonăm solniţa în favoarea condimentelor.

Nu e tot una cu ce alimente ne umplem coşul în supermarket. Multe alimente conservate ori semipreparate conţin mult mai multă sare sau arome artificiale decât ar fi indicat. Mai grav e că în timp ne obişnuim cu această intensitate a gustului, ceea ce ne va face să punem şi mai multă sare în mâncare.

Cea mai multă sare ajunge în organism prin produsele de panificaţie sau mezeluri. Dar la acest exces pot contribui şi conservele de legume sau unele brânzeturi.

Ce putem face? Există viaţă şi după sare! Sunt atâtea condimente la care putem apela pentru a da un gust deosebit mâncării, dintre care să amintim doar ghimbirul, piperul, coriandrul, rozmarinul, oregano, busuiocul, curcuma, usturoiul, chili şi multe altele.

Coriandrul este foarte bun în sosuri sau dressinguri, iar busuiocul este de nelipsit din salate, paste sau pizza. Rozmarinul este un prieten al mâncărurilor cu carne, în timp ce cartofii devin mult mai interesanţi cu oregano sau cu cimbru.

 

Sursă: Origo.hu

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Super-alimente de toamnă
Diverse duminică, 28 septembrie 2025, 12:00

Super-alimente de toamnă

Cum să-ți întărești imunitatea cu măceșe și varză murată   Una dintre vedetele nutriționale de sezon este măceșul. Aceste fructe...

Super-alimente de toamnă
Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 18:00

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul

Plantele, ca daruri ale naturii, sunt adesea folosite doar ocazional, deşi multe dintre ele au proprietăţi cu adevărat miraculoase. Sunt cea mai...

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 12:00

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi

Părul trece prin multe etape zilnic – spălare, uscare, pieptănare, coafare – iar unele obiceiuri, chiar dacă par inofensive, pot fi...

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 00:00

Românii, campioni la aplauze în avion

Românii se numără printre pasagerii care aplaudă cel mai des la aterizare. Un studiu recent arată că acest gest este încă foarte prezent în...

Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 12:00

Toamna şi ceasul nostru biologic

Scurtarea zilelor şi temperaturile mai scăzute ne afectează direct ceasul biologic, provocând somnolenţă şi oboseală de sezon.   Lumina...

Toamna şi ceasul nostru biologic
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 00:00

Trucuri naturale pentru haine negre

Pentru unele persoane, hainele de culoare neagră pot părea plictisitoare, dar pentru mulţi sunt adevărate piese de bază în garderobă, mai ales...

Trucuri naturale pentru haine negre
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 13:04

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță

Vedeta pop Rihanna a născut cel de-al treilea copil al său, o fetiță, împreună cu partenerul ei, A$AP Rocky, relatează joi, 25 septembrie,...

Miracolul roz: Rihanna a născut o fetiță
Diverse joi, 25 septembrie 2025, 12:00

Vinetele – gustoase și pline de beneficii

Vinetele nu sunt doar gustoase, ci şi foarte benefice pentru sănătate, fiind un aliment valoros în dieta zilnică.   Ele conţin...

Vinetele – gustoase și pline de beneficii