Are focul umbră? Dar o sabie de lumină?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 11 noiembrie 2018, 7:45
Teoretic, toate obiectele care absorb, reflectă sau refractă lumina au umbră. Ce se întâmplă însă cu obiectele care sunt ele însele surse de lumină? Ce se întâmplă cu focul, are acesta propria lui umbră? Înainte de a merge să aprindeţi câte ceva şi să testaţi cu ochii voştri, vă spunem noi răspunsul: depinde de situaţie.
Mai exact, depinde de cum sunt flăcările şi cum este sursa externă de lumină. Dacă sursa de lumină pe care o folosim e mai puternică decât lumina focului, atunci putem observa umbra acestuia din urmă. De exemplu în situaţia în care luminăm flăcările cu un reflector puternic, umbra poate să apară fără probleme.
Ideea este că flăcările nu sunt lumină pură. Ele sunt alcătuite din aer fierbinte, vapori de apă, cenuşă şi tot felul de hidrocarburi la temperaturi înalte. Aceştia din urmă produc lumina focului. Toate aceste substanţe sunt capabile să absoarbă sau să reflecte lumina, putând aşadar să creeze şi umbră.
Situaţia este complicată în plus de aerul fierbinte. Temperatura acestuia diferă în funcţie de punctul în care se află: înăuntrul sau în afara flăcărilor. Diferenţele de temperatură produc şi diferenţe de densitate. Iar între două straturi de densităţi diferite apare fenomenul refracţiei: o parte din razele de lumină ce cad pe flăcări sunt deviate, ceea ce contribuie la producerea umbrei.
Un singur lucru nu funcţionează aşa cum ne imaginăm: lumina reflectorului şi cea a flăcărilor nu se ciocnesc niciodată. Asta se întâmplă pentru că fotonii, particulele din care este alcătuită lumina, nu se comportă deloc ca materia obişnuită. Ceea ce face imposibilă funcţionarea săbiilor de lumină din celebra serie Star Wars: lamele luminoase nu s-ar putea ciocni niciodată în realitate. Şi fiind exclusiv alcătuite din lumină, săbiile nu ar putea avea nici umbră (spre deosebire de duelurile din film, în care uneori au aşa ceva). Acest lucru arată cât se poate de concludent că omul nu trebuie să înveţe fizică din literatura ştiinţifico-fantastică.
Sursă: Index.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.