Ascultă Radio România Cluj Live

Vă e foame? Este Ziua Naţională a salamului de Sibiu!

Vă e foame? Este Ziua Naţională a salamului de Sibiu!

Articol editat de cristina.rusu, 1 noiembrie 2018, 12:05 / actualizat: 3 noiembrie 2018, 9:51

Este extrem de gustos, preferatul multora dintre noi! Poate cam bogat în calorii, dar perfect pentru iarna care stă să înceapă. În plus e un produs românesc, împlinind 100 de ani de existenţă.

Astăzi, 1 noiembrie, sărbătorim Ziua Naţională a salamului de Sibiu!

Istoria gustosului salam este una destul de controversată. Începuturile acestei poveşti se leagă de un italian stabilit la noi în ţară, pe nume Filippo Dozzi. Pe lângă meseria de pietrar, harnicul italian mai avea un talent: era un priceput sălămar, expert în amestecarea cărnurilor şi a mirodeniilor.

Găsind el în apropiere de Sinaia condiţii prielnice pentru a fabrica salamul crud uscat, care se putea păstra pentru luni de zile, Dozzi a închiriat la începutul secolului XX o clădire ce adăpostise un fost restaurant, un hotel şi un depozit de vinuri.

Aici a început italianul să fabrice salamul de Sibiu: un produs de lux, care a fost în curând bine venit pe mesele familiilor avute. Afacerea, deşi iniţial nu producea cantităţi mari, a mers într-atât de bine încât în 1938, fabrica producea deja 100 tone de salam pe an. Filippo Dozzi a murit în 1943.

Secretul salamului de Sibiu a fost însă moştenit de fiii săi, care au dus afacerea mai departe până la naţionalizare.

Fabrica de salam de Sibiu a fost naţionalizată în 1948. Producţia a fost extinsă în primele decade ale comunismului, ajungându-se la peste 2000 de tone pe an! Fabrica a trecut din nou în mâini private abia în 1998.

De unde numele?

În secolul XIX, Valea Prahovei nu era o zonă lipsită de pericole. Deşi modernizarea începuse în Ţările Române, trecătorile montane erau adesea atacate de cete de tâlhari care îi jefuiau pe negustorii care se încumetau să treacă înspre Bucureşti pentru a-şi vinde mărfurile. Existau, bineînţeles, trecători oficiale, păzite de autorităţi (şi de vameşi, fireşte).

În 1879 a fost inaugurată calea ferată Bucureşti-Sinaia-Buşteni-Azuga-Predeal, făcând legătura cu Vama Sibiului. Când Dozzi a început să-şi vândă produsele sub denumirea Salam de iarnă, pe lăzile de transport era aplicată ştampila Vămii Sibiului.

În comenzi produsul a început să fie menţionat mai întâi ca „Salam din Vama Sibiu”, devenind apoi „Salam Sibiu”. Această ultimă denumire apare în scrisorile de comandă începând din anii ’30.

Mulţi oameni au impresia că salamul de Sibiu conţine carne de cal. Nimic nu e mai departe de adevăr! Reţeta conţine carne de porc, slănină tare, sare, piper, usturoi şi alte mirodenii.

Este foarte simplu să celebraţi ziua naţională a acestui produs. Aveţi nevoie doar de o felie de pâine prăjită unsă cu unt şi de câteva felii delicioase de salam de Sibiu. Poftă bună!

Sursă istoric: Sibiusalami.com

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Guvernul a adoptat măsuri pentru prevenirea separării copiilor de familie
Social sâmbătă, 2 august 2025, 10:53

Guvernul a adoptat măsuri pentru prevenirea separării copiilor de familie

Toate cazurile de risc de separare de familie vor fi înregistrate în Observatorul Național al Copilului, iar un asistent social are obligația ca...

Guvernul a adoptat măsuri pentru prevenirea separării copiilor de familie
Incendiul de la fabrica de arme din Cugir, stins după şapte ore
Social sâmbătă, 2 august 2025, 10:43

Incendiul de la fabrica de arme din Cugir, stins după şapte ore

UPDATE – În hala Uzinei Mecanice Cugir cuprinsă de flăcări, noaptea trecută, erau depozitate aproximativ 400.000 de cartuşe, în valoare...

Incendiul de la fabrica de arme din Cugir, stins după şapte ore
Amendă de 10.000 lei pentru o rulotă cu langoși și kürtős kalács
Social vineri, 1 august 2025, 19:12

Amendă de 10.000 lei pentru o rulotă cu langoși și kürtős kalács

Administratorul unei rulote mobile, care vindea langoş şi kurtos kalacs, amplasată pe traseul DJ 107 I – Transapuseana, a fost amendat cu...

Amendă de 10.000 lei pentru o rulotă cu langoși și kürtős kalács
Avertisment DNSC: Atacuri cibernetice de la gruparea Scattered Spider
Social vineri, 1 august 2025, 12:07

Avertisment DNSC: Atacuri cibernetice de la gruparea Scattered Spider

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenţia cu privire la activităţile recente ale grupării Scattered Spider, cunoscută...

Avertisment DNSC: Atacuri cibernetice de la gruparea Scattered Spider
Social vineri, 1 august 2025, 10:58

„Oradea donează o pâine” – un nou gest de solidaritate

Ediția cu numărul 32 a proiectului „Oradea donează o pâine” s-a desfășurat în data de 23 iulie 2025 și a reunit, încă o dată, oameni...

„Oradea donează o pâine” – un nou gest de solidaritate
Social vineri, 1 august 2025, 09:42

Scumpiri la pompă și roviniete mai mari

Primele scumpiri se văd deja în benzinării, unde prețurile au fost actualizate la miezul nopții, în funcție de creșterea TVA și a accizelor....

Scumpiri la pompă și roviniete mai mari
Social joi, 31 iulie 2025, 18:35

Primele măsuri fiscale intră în vigoare pe 1 august

Vineri, 1 august, intră în vigoare primele măsuri fiscale din pachetul pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament. Un impact...

Primele măsuri fiscale intră în vigoare pe 1 august
Social joi, 31 iulie 2025, 18:12

Începe prima golire completă a barajului Vidraru din ultimii 50 de ani

Vineri, 1 august, începe prima etapă a procesului de golire controlată a acumulării Vidraru, cu un termen estimat de finalizare pe 28 februarie...

Începe prima golire completă a barajului Vidraru din ultimii 50 de ani