Ascultă Radio România Cluj Live

Viața de după gratii – „aş fi dispus să plătesc oricât ca să mă pot plimba prin curtea penitenciarului după apusul Soarelui”

Această prezentare necesită JavaScript.

Viața de după gratii – „aş fi dispus să plătesc oricât ca să mă pot plimba prin curtea penitenciarului după apusul Soarelui”

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 octombrie 2018, 06:00 / actualizat: 27 octombrie 2018, 9:15

La data de 25 octombrie a fiecărui an, în întreaga Europă este sărbătorită ziua europeană a justiţiei. Scopul acestui eveniment este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, îngăduind acestora să înţeleagă mai bine mecanismele, precum şi de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi.

La Curtea de Apel Alba Iulia peste 100 de elevi şi studenţi s-au întâlnit cu persoane private de libertate din Penitenciarul Deva. Au putut afla în acest fel despre viaţa în detenţie şi despre faptele pentru care aceste persoane au ajuns după gratii.

Judecătorul Aurelian Mocan, vicepreşedintele Curţii de Apel Alba Iulia

Cezar Firu: Aţi ales un drum bun în viaţă?

Deţinut 1: În primă fază, da. După vârsta majoratului, m-am înscris la Academia de Studii Economice din Bucureşti, pe care am absolvit-o în 1998. În anul 2000 mi-am satisfăcut stagiul militar; şi de atunci am început să lucrez ca profesionist într-o firmă din judeţul Hunedoara, unde în 2 ani am ajuns la o funcţie de director. Ambiţia mea a fost să dovedesc că pot mai mult; de aceea în 2004 am intrat în antreprenoriat şi mi-am făcut o firmă privată.

Cezar Firu: De ce vă aflaţi în detenţie şi cum este detenţia?

Deţinut 1: Eu am fost condamnat la o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. În detenţie nu pot spune că este rău, este doar greu. Dacă e să o luăm aşa, condiţiile nu sunt relevante. E adevărat, suntem 20 de oameni în cameră: 20 de oameni care folosesc 2 toalete şi 2 chiuvete, 20 de oameni care se uită la 2 televizoare, 20 de oameni care pleacă dimineaţa la 8 către o curte, la aer. Cel mai greu e la penitenciarele de maximă securitate. Eu am stat un an şi 3 luni la penitenciarul de maximă siguranţă din Arad, unde stai închis toată ziua, cu excepţia a 3 ore, când poţi ieşi în curte. Dar şi atunci te simţi tot închis, pentru că locaţia respectivă e închisă stânga-dreapta, chiar şi deasupra. Frustrările acumulate în celulă şi energia negativă pe care ţi-o transmit colegii te fac să crezi în permanenţă că viaţa îţi e pusă în pericol.

Cezar Firu: Ce v-a determinat să comiteţi această greşeală: anturajul, prietenii?

Deţinut 1: La mine a fost vorba de faptul că am fost prea ambiţios. Am plecat dintr-o familie modestă. Am vrut să arăt că pot, am vrut să le fac celor din jurul meu o viaţă mai bună. Afacerile pe care le-am făcut nu au fost predictibile. Ele nefiind proiectate prea bine în viitor şi neavând un fundament puternic, în momentul în care piaţa s-a întors împotriva mea, a trebuit să apelez la nişte artificii financiare ilegale care m-au adus aici.

Cezar Firu: Am înţeles că sunteţi căsătorit şi aveţi şi copil.

Deţinut 1: Am fost căsătorit. Acum am o relaţie de concubinaj şi am un băieţel de 10 ani, care e cuminte şi care mă aşteaptă acasă.

Cezar Firu: Vă vizitează?

Deţinut 1: Da. A fost la mine şi la penitenciarul de maximă securitate şi vine şi aici.

Cezar Firu: Cum e să te viziteze familia şi copilul într-un penitenciar?

Deţinut 1: În momentul în care vin la tine este ok. După ce pleacă se dezlănţuie furtuna. Aici fiind regim semideschis, familia te vizitează la o masă unde poţi să stai, poţi să ai o discuţie frumoasă. În schimb la penitenciarul de maximă securitate eşti vizitat la geam. Este foarte greu să-ţi vezi copilul cum plânge şi tu să nu ai posibilitatea să-l mângâi sau să-l ţii în braţe, să-l linişteşti.

Cezar Firu: Vă pare rău de ce aţi făcut?

Deţinut 1: Aşa cum am afirmat şi în faţa instanţelor de judecată, îmi pare rău pentru ce am făcut; mi-am asumat toate acuzaţiile pe care le-au adus acuzatorii mei. Mai mult decât atât, fac tot posibilul în continuare să-mi achit în întregime prejudiciul produs, ca dovadă a părerii de rău pe care o nutresc.

Cezar Firu: Ce îi sfătuiţi pe cei care ar putea să cadă într-o astfel de greşeală?

Deţinut 1: Să gândească de două ori înainte să facă ceva; să-şi fundamenteze planurile de afaceri; să consulte întotdeauna specialişti; să se informeze. Repet: să gândească bine înainte să facă un pas, pentru că pasul acela ar putea fi în direcţia greşită. Iar direcţia greşită din păcate duce în spatele gratiilor. La un moment dat le spuneam colegilor de la penitenciarul din Arad că aş fi dispus să plătesc oricât ca să mă pot plimba prin curtea penitenciarului după apusul soarelui.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cezar Firu: De ce aţi fost închis?

Deţinut 2: Trafic de droguri.

Cezar Firu: Eraţi conştient în momentul în care aţi făcut aşa ceva, că puneţi în pericol chiar şi viaţa dumneavoastră?

Deţinut 2: Totul a început ca o joacă. Am început să mă întâlnesc cu nişte băieţi şi să consum etnobotanice (că erau magazine deschise pe vremuri). Fără să-mi dau seama am intrat în jocul lor, am devenit dependent de ele. Mi-am căutat pe stradă alte droguri uşoare de fumat şi aşa am ajuns să fac parte dintr-o reţea de trafic de droguri. Mi-am pierdut şi jobul, am lucrat 11 ani în amenajări interioare şi exterioare. De la droguri am devenit mai lent, mai leneş, voiam să dorm mai mult, să am mai mult timp liber. Cum nu mai aveam bani de droguri, m-am implicat în vânzarea lor.

Cezar Firu: Câţi ani de condamnare aveţi?

Deţinut 2: Am o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni, din care am executat un an şi 6 luni. Nu mi-am dat seama ce înseamnă să fii închis până nu am ajuns aici: am fost copil, nu m-am gândit la consecinţe. Acum îmi asum şi plătesc, tind să cred că am învăţat ceva important în viaţă.

Cezar Firu: Ce planuri de viitor aveţi?

Deţinut 2: Până să mă apuc de consumul de droguri îmi doream să-mi construiesc o casă, să am o familie, să fiu un exemplu pentru copil.

Cezar Firu: Sunteţi căsătorit?

Deţinut 2: Sunt în concubinaj, dar am un băieţel de 3 ani. Greşeala mea poate să fie un exemplu negativ pentru fiul meu, să nu facă niciodată aşa ceva.

Cezar Firu: Ce sfat daţi tinerilor?

Deţinut 2: Să nu se lase influenţaţi de alţi tineri, pentru că totul începe dintr-o joacă şi se sfârşeşte cu o tragedie.

 

Cezar Firu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Am fost să cumpărăm fructe și legume în Piața Cibin!
Reportaje marți, 4 iunie 2024, 17:06

Am fost să cumpărăm fructe și legume în Piața Cibin!

Vara ne deschide apetitul către fructe și legume și este de înțeles, pentru că în sezonul cald acestea sunt un adevărat miracol, atât pentru...

Am fost să cumpărăm fructe și legume în Piața Cibin!
Un elev din Oradea, printre cei mai buni între olimpicii naționali
Reportaje marți, 4 iunie 2024, 13:21

Un elev din Oradea, printre cei mai buni între olimpicii naționali

În fiecare an, elevii talentați ne impresionează cu realizările lor în diverse domenii. Printre acești tineri se numără și Mihai Alexandru...

Un elev din Oradea, printre cei mai buni între olimpicii naționali
Calea Partizanilor, traseul care merge pe urmele luptătorilor din Apuseni | FOTO
Reportaje luni, 3 iunie 2024, 14:16

Calea Partizanilor, traseul care merge pe urmele luptătorilor din Apuseni | FOTO

La sfârșitul anilor ’40, începutul anilor ’50, munții României deveniseră adăpostul partizanilor anticomuniști care luptau cu trupele...

Calea Partizanilor, traseul care merge pe urmele luptătorilor din Apuseni | FOTO
Concurs de gătit gulaș
Reportaje duminică, 2 iunie 2024, 08:33

Concurs de gătit gulaș

Orașul Salonta a fost, sâmbătă, 1 iunie,  gazda celei de-a 20-a ediții a renumitului concurs de gătit gulaș, un eveniment ce a atras 31 de...

Concurs de gătit gulaș
Reportaje sâmbătă, 1 iunie 2024, 06:00

Un nou traseu de Via Ferrata în Bihor

A fost inaugurat cel mai lung traseu de Via Ferrata din județul Bihor.   Traseul de Via Ferrata Cheile Lazurilor, cel de-al 10-lea astfel de...

Un nou traseu de Via Ferrata în Bihor
Reportaje marți, 28 mai 2024, 12:35

Gemenele folclorului maramureșean, în plină afirmare artistică

Suzana și Daciana Vlad, gemenele folclorului maramureșean, au devenit binecunoscute pentru modul în care promovează folclorul autentic...

Gemenele folclorului maramureșean, în plină afirmare artistică
Reportaje sâmbătă, 25 mai 2024, 06:00

Ați mâncat brânză frământată de Sângeorz-Băi?

Un grup de fermieri din Bistrița-Năsăud au decis în urmă cu 10 ani să se asocieze și să înființeze o cooperativă agricolă la...

Ați mâncat brânză frământată de Sângeorz-Băi?
Reportaje joi, 23 mai 2024, 12:37

Săpânța, locul unde se râde de moarte și se plânge de situația turismului

Operatorii de turism din zonă spun însă, că acest sector a avut de suferit în ultimii ani. Turiștii vin, vizitează aceste locuri cunoscute și...

Săpânța, locul unde se râde de moarte și se plânge de situația turismului