Ascultă Radio România Cluj Live

Borșul, bun la multe

Borșul, bun la multe

Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2018, 12:00

Indiferent că îl adăugăm în ciorbe sau îl bem ca atare, borşul este un aliment probiotic. Conţine minerale, un complex de vitamine B şi C, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. În urma procesului de fermentaţie, borşul dobândeşte  o serie de acizi organici şi de enzime. Este un adevărat elixir pentru întregul organism. Specialiştii îl recoamandă în ameliorarea bolilor respiratorii, în combaterea simptomelor indigestiei şi intoxicaţiei cu alcool, oprind senzaţia de vomă.

Are efect revigorant, înlăturând oboseala fizică şi psihică, este un excelent depurativ şi detoxifiant, fiind adjuvant preţios în afecţiunile hepato-biliare.

Borşul este recomandat  în cazul  insomniei, anemiei, pentru scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului. Poate fi utilizat şi de  persoanelor care iau antibiotice, deoarece aceste medicamente dezechilibrează microflora intestinală, distrugând bacteriile benefice pentru digestie.

Chiar dacă îl vom adăuga în ciorbe, borşul îşi păstrează o parte din virtuţiile probiotice, precum şi o parte din vitamine şi minerale. Amestecat cu un strop de miere, devine o băutură răcoritoare excelentă.

Borşul este un lichid dietetic, nu are mai mult de 7,7 kilocalorii la 100 mililitri, procentele de grăsime fiind neglijabile, este tonic natural şi leac pentru multe boli. Persoanele care suferă de gastrite sau ulcere gastro intestinale, e bine să ştie că nu le este recomandat borşul.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?