Ascultă Radio România Cluj Live

Borșul, bun la multe

Borșul, bun la multe

Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2018, 12:00

Indiferent că îl adăugăm în ciorbe sau îl bem ca atare, borşul este un aliment probiotic. Conţine minerale, un complex de vitamine B şi C, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. În urma procesului de fermentaţie, borşul dobândeşte  o serie de acizi organici şi de enzime. Este un adevărat elixir pentru întregul organism. Specialiştii îl recoamandă în ameliorarea bolilor respiratorii, în combaterea simptomelor indigestiei şi intoxicaţiei cu alcool, oprind senzaţia de vomă.

Are efect revigorant, înlăturând oboseala fizică şi psihică, este un excelent depurativ şi detoxifiant, fiind adjuvant preţios în afecţiunile hepato-biliare.

Borşul este recomandat  în cazul  insomniei, anemiei, pentru scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului. Poate fi utilizat şi de  persoanelor care iau antibiotice, deoarece aceste medicamente dezechilibrează microflora intestinală, distrugând bacteriile benefice pentru digestie.

Chiar dacă îl vom adăuga în ciorbe, borşul îşi păstrează o parte din virtuţiile probiotice, precum şi o parte din vitamine şi minerale. Amestecat cu un strop de miere, devine o băutură răcoritoare excelentă.

Borşul este un lichid dietetic, nu are mai mult de 7,7 kilocalorii la 100 mililitri, procentele de grăsime fiind neglijabile, este tonic natural şi leac pentru multe boli. Persoanele care suferă de gastrite sau ulcere gastro intestinale, e bine să ştie că nu le este recomandat borşul.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Foto: cottonbro studio/Pexels
Diverse duminică, 28 septembrie 2025, 18:00

Toamna slăbește imunitatea: cum ne protejăm organismul

Toamna aduce temperaturi mai scăzute şi activarea virusurilor şi răcelilor, iar tranziţia de la zilele calde de vară la vremea rece şi umedă...

Toamna slăbește imunitatea: cum ne protejăm organismul
Ciocolata neagră, aliatul sănătății și bunei dispoziții
Diverse duminică, 28 septembrie 2025, 12:00

Ciocolata neagră, aliatul sănătății și bunei dispoziții

Ciocolata neagră cu peste 70% cacao este considerată cea mai sănătoasă alegere pentru piele, minte şi organism.   Este bogată în...

Ciocolata neagră, aliatul sănătății și bunei dispoziții
Super-alimente de toamnă
Diverse duminică, 28 septembrie 2025, 12:00

Super-alimente de toamnă

Cum să-ți întărești imunitatea cu măceșe și varză murată   Una dintre vedetele nutriționale de sezon este măceșul. Aceste fructe...

Super-alimente de toamnă
Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 18:00

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul

Plantele, ca daruri ale naturii, sunt adesea folosite doar ocazional, deşi multe dintre ele au proprietăţi cu adevărat miraculoase. Sunt cea mai...

Daruri din grădina naturii: plantele care vindecă trupul și sufletul
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 12:00

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi

Părul trece prin multe etape zilnic – spălare, uscare, pieptănare, coafare – iar unele obiceiuri, chiar dacă par inofensive, pot fi...

Obiceiuri care îți deteriorează părul fără să știi
Diverse sâmbătă, 27 septembrie 2025, 00:00

Românii, campioni la aplauze în avion

Românii se numără printre pasagerii care aplaudă cel mai des la aterizare. Un studiu recent arată că acest gest este încă foarte prezent în...

Românii, campioni la aplauze în avion
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 12:00

Toamna şi ceasul nostru biologic

Scurtarea zilelor şi temperaturile mai scăzute ne afectează direct ceasul biologic, provocând somnolenţă şi oboseală de sezon.   Lumina...

Toamna şi ceasul nostru biologic
Diverse vineri, 26 septembrie 2025, 00:00

Trucuri naturale pentru haine negre

Pentru unele persoane, hainele de culoare neagră pot părea plictisitoare, dar pentru mulţi sunt adevărate piese de bază în garderobă, mai ales...

Trucuri naturale pentru haine negre