Ascultă Radio România Cluj Live

Vă plac ursuleţii de pluş? Astăzi este ziua lor internaţională!

Vă plac ursuleţii de pluş? Astăzi este ziua lor internaţională!

Articol editat de cristina.rusu, 9 septembrie 2018, 08:00 / actualizat: 10 septembrie 2018, 8:12

Ursuleţul de pluş este jucăria preferată a multor oameni, fie ei copii sau adulţi. Nu cred să existe mulţi care să nu fi avut un ursuleţ de pluş într-un anumit moment al vieţii. Mai mult, aş putea să garantez că şi dumneavoastră aveţi unul!

Astăzi, de Ziua Internaţională a ursuleţilor de pluş, haideţi să-i scuturăm de praf şi să aflăm care este povestea acestor pufoase jucării.

Ursuleţul de pluş aşa cum îl ştim astăzi este alături de noi abia de la începutul secolului XX. Totuşi, jucăriile în formă de urs au origini mult mai îndepărtate. Primele astfel de obiecte erau confecţionate din lemn sau metal şi erau departe de jucăriile adorabile pe care ni le amintim din copilărie. De fapt, ursul era considerat un animal de temut, iar obiectele ce îi semănau erau create tocmai pentru a-i arăta respect.

Istoria ursuleţului de pluş nu este deloc una liniară. Se pare că jucăria a apărut pe două continente, Europa şi America de Nord, aproape simultan.

Margarete Steif a fost o croitoreasă din Germania care, cu toate că sănătatea îi era zdruncinată de poliomielită, îşi conducea propria fabrică de jucării pufoase la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Prin 1902 Richard, nepotul Margaretei, a creat modelul pentru un ursuleţ de pluş cu un aspect drăguţ, de care copiii să se apropie în loc să se teamă. Margarete nu a fost încântată de rezultat şi şi-a rugat nepotul să mai lucreze la acest proiect.

După multe încercări şi eşecuri, în 1905 Richard a venit cu un design care a fost în sfârşit aprobat de bunica lui.

Jucăria a avut un succes uriaş: în mai puţin de un an s-a vândut în peste 400000 de exemplare. Ursuleţul de pluş Steif a fost exportat şi în Marea Britanie până prin 1930, când englezii au avut preocupări mult mai serioase decât jucăriile pufoase.

Cam în aceeaşi perioadă ursuleţul a apărut şi în Statele Unite, originea lui fiind legată chiar de preşedintele Theodore Roosevelt. Acesta a pornit într-o expediţie de vânătoare, în timp ce era în deplasare încercând să rezolve o dispută între statele Louisiana şi Mississippi.

Vânătoarea n-a mers prea bine: Theodore, pe care apropiaţii îl numeau Teddy, nu a văzut un singur urs toată ziua! Ca să-l bine dispună, unul din prietenii lui a capturat un urs slab şi bătrân şi l-a legat de un copac, pentru a servi drept ţintă uşoară preşedintelui. Totuşi lui Teddy i s-a părut nedemn şi nesportiv, refuzând să împuşte ursul capturat.

Întâmplarea a fost puternic mediatizată, fiind publicată în ziar chiar şi o caricatură ce îl înfăţişa pe preşedinte împreună cu ursul legat de copac. Publicul a apreciat foarte mult povestea, aşa că numele lui Teddy Roosevelt a fost în curând strâns legat de ursul căruia i-a cruţat viaţa.

După acest incident, fabricanţii din Statele Unite au început să producă jucării de pluş în formă de urs, numite teddybears.

Cele mai populare au fost create de un imigrant rus pe nume Morris Mitchem. În limba engleză, teddybear este numele ursuleţului de pluş chiar şi astăzi.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Scăpăm de țânțari cu…alți țânțari?
Diverse vineri, 24 mai 2024, 15:56

Scăpăm de țânțari cu…alți țânțari?

Zeci de mii de țânțari modificați genetic au fost eliberați în Djibouti într-o tentativă de a stopa răspândirea unei specii invazive care...

Scăpăm de țânțari cu…alți țânțari?
Beneficiile uleiului de măsline
Diverse vineri, 24 mai 2024, 12:00

Beneficiile uleiului de măsline

Starea sistemului imunitar şi a întregului organism depinde de funcţionarea normală a tractului gastrointestinal.   Pentru a curăţa...

Beneficiile uleiului de măsline
S-a emis un timbru cu miros de…baghetă!
Diverse vineri, 24 mai 2024, 06:00

S-a emis un timbru cu miros de…baghetă!

Poșta franceză a emis un timbru aromatizat care miroase a baghetă.   Timbrul prezintă o baghetă legată cu o panglică în culorile...

S-a emis un timbru cu miros de…baghetă!
80 de ani de căsătorie!
Diverse joi, 23 mai 2024, 13:05

80 de ani de căsătorie!

Un cuplu din Germania a aniversat 80 de ani de căsătorie.   Cei doi soţi locuiesc în Mainz şi s-au căsătorit în anul 1944. Pentru...

80 de ani de căsătorie!
Diverse joi, 23 mai 2024, 12:00

Schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia?

S-a demonstrat din punct de vedere ştiinţific că fluctuațiile de temperatură afectează sănătatea creierului.   Schimbările climatice...

Schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia?
Diverse joi, 23 mai 2024, 06:00

Când va fi construit primul oraș pe Marte?

Au mai rămas doar câțiva ani până la aterizare… (pe Marte, n.r.) a declarat antreprenorul.   În curând, oamenii vor construi...

Când va fi construit primul oraș pe Marte?
Diverse miercuri, 22 mai 2024, 12:00

Cum să ne menținem sănătatea și frumusețea pielii?

Pielea noastră are nevoie de oligoelemente esenţiale pe care le obţinem din alimente.   Pentru a ne menţine frumuseţea pielii, trebuie să...

Cum să ne menținem sănătatea și frumusețea pielii?
Diverse miercuri, 22 mai 2024, 06:00

Țânțarii, mai periculoși decât căpușele?

Ţânţarii pot fi mai periculoşi decât căpuşele, pentru că o persoană este mult mai des muşcată de un ţânţar decât de o căpuşă,...

Țânțarii, mai periculoși decât căpușele?