Vertij, amețeli, ORL: Sindromul de apnee în somn
Articol editat de cristina.rusu, 7 iulie 2018, 06:00 / actualizat: 11 iulie 2018, 12:57
Diagnosticul Sindromului de apnee în somn cuprinde o abordare multidisciplinară, aceasta incluzând: un medic generalist (internist/cardiolog/diabetolog/neurolog etc) care realizează anamneza și examenul clinic general, un specialist ORL pentru evaluarea căilor respiratorii superioare și un medic pneumolog cu competența în somnologie.
Din anamneza pacientului reținem următoarele simptome “directe”cum ar fi sforăit cu sau fără perioade de apnee (sesizate de partener), dispnee nocturnă, transpirații, somn agitat, precum și simptome “indirecte” ca somnolența diurnă, fatigabilitate, cefalee matinală etc HTA, tulburări de ritm cardiac, DZ tip II ce nu raspunde la tratament.
Copiii pot prezenta obstrucție nazală cu respirație predominant orală, disfagia pentru solide (la pacienți cu hipertrofie amigdaliană), sforăitul care este un semnal clar de alarmă, enuresis nocturne, somnolența diurnal, ADHD, agresivitate, scăderea performanțelor școlare.
Din examenul clinic general reținem: înălțimea, greutatea (Indicele de masă corporală), la copii graficele de creștere, circumferința gâtului care este un predictor mai bun al Sindromului de apnee în somn decât indicele de masă corporală.
Evaluarea ORL a pacientului cu Sindrom de apnee în somn trebuie să distingă patologia “locală” ORL care odată corectată chirurgical duce la dispariția Sindromului de apnee în somn.
Hipertrofia adenoidiană este cea mai comună cauză de obstrucție la copii și poate persista și la adulții tineri.
La pacienții vârstnici – atenție la o posibilă patologie tumorală!
Alina Nechita/Dr. Ioana Alexandra Vodă – medic primar ORL, membru al Societății Internaționale de Otoneurologie din Paris
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.