Ascultă Radio România Cluj Live

Nemulţumiţi de banii primiţi, dar ”Împreună pentru sănătate” – Furnizorii de servicii medicale versus CJAS

CJAS1

CJAS1

Articol editat de , 13 noiembrie 2017, 15:33

Casa de Asigurări de Sănătate Satu Mare, organizează în intervalul 13-15 noiembrie, evenimentul Porţi deschise-Împreună pentru sănătate.

Acţiunea îşi propune atât dezbaterea aspectelor problematice în raport cu furnizorii de servicii medicale, cât şi informarea populaţiei despre activitatea instituţiei.

Luni, 13 noiembrie, în prima zi, tema abordată a fost colaborarea interinstituţională, cu participarea reprezentanţilor furnizorilor de servicii medicale.

În 2017, pentru zece domenii de asistenţă medicală, Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate Satu Mare a încheiat contracte cu 523 de furnizori de servicii medicale.

Suma totală alocată se cifrează la 370 milioane de lei, bani suficienţi inclusiv pentru luna decembrie, după cum spune Georgeta Pop, preşedinta CJAS.

Însă, există în continuare domenii deficitare, adică subfinanţate, iar analizele de laborator reprezintă unul dintre acestea.

Cristian Kruszlics, din partea Patronatului Laboratoarelor de Analize Medicale afirmă că suma alocată ar trebui dublată, în timp ce Georgeta Pop, preşedinta CJAS, spune că statutul de Cenuşăreasă a sistemului, deţinut de aceste investigaţii medicale, ar putea dispărea din luna ianuarie 2018 datorită unei aplicaţii care arată clar necesarul de fonduri.

În baza acestor rezultate, suma alocată laboratoarelor ar putea fi mai mare dacă va fi de acord conducerea CNAS:

Pacienţii au dreptul legal la analize de laborator decontate de CJAS. Însă, pentru că banii alocaţi de CJAS laboratoarelor sunt prea puţini, numărul asiguraţilor care îşi achită aceste investigaţii este foarte mare. Ar fi necesar ca suma să fie dublată. (Cristian Kruszlics)

Începând cu luna august, CJAS testează o aplicaţie prin intermediul căreia laboratoarele de analize pot face planificări exclusiv pe baza biletelor de trimitere valabile în sistem, pe calcul de buget efectiv.

În felul acesta, vom avea posibilitatea să ştim câţi asigurați au rămas cu biletul de trimitere fără să poate efectua investigaţiile de laborator. (Georgeta Pop)

Bani prea puţini sunt alocaţi şi pentru serviciile de fizioterapie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate nr.2. În baza sumelor alocate, medicii specialişti pot să consulte lunar cel mult zece pacienţi şi să le recomande proceduri de fizioterapie. Restul, deşi asiguraţi, sunt buni de plată.

Directorul de Îngrijiri Medicale din cadrul Spitalului Judeţean, Paula Mare:

În cadrul Ambulatoriului de Specialitate nr.2, avem o Secţie de Fizioterapie cu toate dotările necesare şi trei specialişti. Din cauza sumelor mici alocate, numărul consultaţiilor este limitat, prin urmare este necesară suplimentarea fondurilor. (Paula Mare)

Deja cunoscute, nemulţumirile majore în raport cu CJAS, au medicii de familie, care miercuri vor protesta din nou în Capitală. Vasile Blaga, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Satu Mare:

Principalele noastre nemulţumiri sunt legate de profesie şi de finanţare, strâns legate una de alta. Fără finanţare nu ne putem realiza obiectivele privind sănătatea populaţiei şi, totodată, salariile noastre sunt foarte mici. Dorim ca 9-10% din fondul naţional al asigurărilor de sănătate să fie alocat medicinei primare. (Vasile Blaga)

Evenimentul ”Împreună pentru sănătate” continuă marţi, 14 noiembrie. În prezenţa a numeroşi asiguraţi, la CJAS Satu Mare se va vorbi despre drepturile şi obligaţiile acestora, cardul de sănătate şi tratamentele în străinătate.

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Sănătate marți, 29 aprilie 2025, 09:57

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie a lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare. Editat în format...

A fost lansat un ghid cu informaţii despre vaccinare
Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Sănătate joi, 24 aprilie 2025, 13:48

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică

O fetiţă în vârstă de 11 ani din Alba Iulia a fost spitalizată, după ce a leșinat în timp ce era spălată pe cap de către mama sa cu o...

Fetiță internată după ce a fost spălată pe cap cu o substanţă chimică
Postul poate prelungi viaţa
Sănătate miercuri, 16 aprilie 2025, 16:03

Postul poate prelungi viaţa

Un nou studiu arată că evitarea prelungită a consumului de produse de origine animală, cum este perioada postului Paştelui, poate conduce la...

Postul poate prelungi viaţa
Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 14:47

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă

Rabia este o boală virală extrem de gravă, care ucide în fiecare an zeci de mii de oameni, în special în Asia și Africa. Aproximativ 40%...

Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Sănătate marți, 15 aprilie 2025, 13:46

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!

Aproape 27.600 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România în decurs de numai un an, ceea ce înseamnă 85% din totalul îmbolnăvirilor...

România nu stă deloc bine atunci când vine vorba despre rujeolă!
Sănătate vineri, 11 aprilie 2025, 16:09

Ziua Națională a Transplantului

Este Ziua Naţională a Transplantului, o conştientizare a faptului că acest act medical salvează vieţile unor oameni care nu au altă şansă....

Ziua Națională a Transplantului
Sănătate joi, 10 aprilie 2025, 13:53

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți

Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în primele trei luni ale acestui an.   Peste 70% dintre apeluri...

ALOPEDI, apelat de peste 3.400 de părinți
Sănătate marți, 8 aprilie 2025, 15:03

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale

Legea care le permite pacienților să își exprime recunoștința față de medici prin donații făcute unității sanitare a fost promulgată de...

Adio plicului? Noua lege permite doar donații către spitale