Efectele negative ale soarelui
Vara ascunde riscuri care ar putea face vacanța foarte inconfortabilă. În această perioadă, o parte mult mai mare a pielii noastre se află în contact direct cu toți factorii de mediu, inclusiv cu lumina soarelui.

Articol editat de cristina.rusu, 7 iulie 2017, 06:00
De aici apar cele mai mari probleme în acest sezon, cum ar fi arsurile solare, alergia la soare şi fotodermatitele.
Arsurile solare sunt rezultatul expunerii necontrolate a pielii la razele ultraviolete, în urma căreia apar roșeață, edeme și, ocazional, vezicule pe zonele afectate. Aceasta este însoțită de mâncărime, arsuri și dureri.
Mai mult decât atât, soarele ascunde şi alte efecte periculoase – îmbătrânire prematură, cheratoame, carcinoame cutanate, melanoame și altele.
De aceea, ar trebui folosite întotdeauna creme de protecție, având în vedere că un factor mai mare nu înseamnă o expunere prelungită la soare.
Produsele de protecţie solară trebuie reaplicate la fiecare trei ore și după înot. Soarele este foarte dăunător între orele 11:00 și 16:00, fiind recomandată evitarea expunerii la soare în acest interval orar.
Un alt risc crescut pentru piele pe timpul verii sunt dermatita fototoxică şi fotoalergică, provocate de acțiunea combinată a substanțelor ingerate și lumina soarelui.
De exemplu, există medicamente care cresc de aproximativ trei ori sensibilitatea pielii la soare – antibioticele şi medicamentele pentru sânge.
Dermatita de contact apare după aplicarea diferitelor unguente pe piele și expunerea ulterioară la lumina soarelui – parfumuri, cosmetice și creme medicinale, machiaj, ruj.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.