Ziua Națională a Crucii Roșii
Marți, 4 iulie, este Ziua Naţională a Crucii Roşii, când se împlinesc 141 de ani de activitate a organizaţiei, singura, de altfel, cu o reţea funcţională pe întreg teritoriul ţării.
Articol editat de Andreea Leonid, 4 iulie 2017, 10:17 / actualizat: 4 iulie 2017, 15:58
Este organizaţia pe care o vedem prezentă, în permanenţă, în zonele de dezastre sau de ajutorare a populaţiei. În plus, Crucea Roşie a demarat o serie de campanii în România, de la cele de suport pentru femeile victime ale violenţei domestice, la cele de donare de alimente şi haine sau puncte de prim-ajutor în zone izolate.
Zilele trecute am avut cod roşu de caniculă; corturile Crucii Roşii au fost prezente în toată ţara. Câte persoane au apelat la aceste puncte de prim-ajutor?
Acum facem o sinteză a tuturor acţiunilor desfăşurate de filialele noastre, am primit datele ieri, urmează să le postăm şi noi pe site-ul nostru. Sigur, ca întotdeauna, Crucea Roşie, a acţionat, şi în situaţia aceasta, cum este canicula, cu corturi, cu apă şi, dacă a fost nevoie, chiar cu măsuri de prim-ajutor. Nu am o sinteză astăzi, dar în cursul zilei de astăzi vom avea o sinteză a activităţilor desfăşurate. (Silviu Lefter, directorul Crucii Roşii România)
Conform statististicilor, o persoană are nevoie de sânge o dată la trei secunde. În medie, în România, doar 2% din populaţie donează, faţă de media europeană, care este de 10%. Este unul dintre motivele pentru care în urmă cu o lună aţi încheiat o amplă campanie de donare de sânge. Ce alte campanii de conştientizare mai aveţi în derulare?
Suntem în curs de a lansa o campanie de conştientizare a cetăţenilor privind măsurile în caz de dezastru. Vom desfăşura cursuri la nivelul fiecărei filiale, cu persoane doritoare să afle cum pot acţiona într-o situaţie reală de dezastru. Repet, acţiunea va fi demarată cam în două luni. Sigur, ne propunem ca şi la anul să avem o campanie susţinută pe donare de sânge, pentru că încă este foarte multă nevoie de sânge în spitalele din România şi cetăţenii, să ştiţi, am văzut cu plăcută surprindere, actionează pozitiv la campaniile pe care le-am desfăşurat împreună cu partenerii noştri. (Silviu Lefter)
Aţi avut cursuri de educaţie inclusiv în şcoli. Ce proiecte aveţi pentru această toamnă în şcoli?
Anul ăsta, chiar în vara asta, desfăşurăm, ca întotdeauna, de vreo 45 de ani, concursul „Sanitarii pricepuţi”, care se adresează elevilor din şcolile generale şi licee, cu fază naţională; şi am văzut foarte mulţi tineri care vor şi sunt dornici să înveţe măsuri de prim-ajutor. Sigur, am făcut şi facem cursuri, în continuare, de prim-ajutor, atât cu cadrele didactice, cât şi cu elevii. Ar fi de dorit ca aceste cadre didactice să apeleze mai des la cursurile noastre de prim-ajutor, pentru că, sincer vă mărturisesc, ei sunt cei care lucrează cu comunităţi mari şi acolo Doamne fereşte să fie nevoie…(Silviu Lefter)
Şi ar trebui să fie primii pregătiţi până la…
Bine, sincer, mai există o categorie care ar trebui să fie instruită, conform, cu măsuri de prim-ajutor, şi mă refer, aici, la conducătorii auto, care, din nefericire, fac un fel de curs, aşa, mai mult o ştampilă pe o hârtie, în loc să înveţe măsurile reale de prim-ajutor. (Silviu Lefter)
Corect! Aveţi dreptate. Cât a crescut sau cu cât a crescut numărul voluntarilor care vin să se înscrie la cursuri?
Mi-e greu să vă spun acum. Pot să vă spun doar o cifră a voluntarilor nostri pe ţară, volutarii voluntari de Cruce Roşie; e o cifră care fluctuează, în jur de 5.500 de tineri, în special tineri. Noi…(Silviu Lefter)
Tineri. Şi vin din ce în ce mai mulţi, adică creşte numărul?
Da, da, da. Creşte interesul tinerilor pentru a voluntaria, însă noi acum am vrea să ne reorientăm un pic către o categorie de voluntari care, mărturisesc, i-am cam uitat, şi mă refer aici la pensionarii tineri, pentru că în toate ţările celelalte să ştiţi că mulţi, foarte mulţi voluntari sunt pensionarii tineri, oameni care doresc să aibă o activitate, chiar cu caracter umanitar, să se simtă utili societăţii. (Silviu Lefter)
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.