Ascultă Radio România Cluj Live

Produse tradiționale românești pregătite pentru degustare

30 de studenți de la USAMV, de la Facultatea de Agricultură au prezentat preparate tradiționale, dar și poveștile rețetelor acestora.

Produse tradiționale românești pregătite pentru degustare

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 11 mai 2017, 06:00 / actualizat: 11 mai 2017, 12:52

Proiectul Produsul tradiţional: element de patrimoniu gastronomic se află la cea de-a 11-a ediție.

Țuică de gutui, prăjitură armenească, palanețe cu ceapă roșie de Turda, Pogăcele cu jumări din Lopadea Nouă, Balmoș moțesc, Mălai cu smântână de casă, Colțunași cu silvoiță sau Sirop de cătină, toate mi-au tras cu ochiul de pe mesele cochet aranjate de studenții îmbrăcați în costume populare caracteristice zonelor pe care le reprezentau.

Gastronomia unei țări se situează în mijlocul valorilor comunității. E foarte important că mai există oameni care cunosc și prepară rețete tradiționale pentru că ei îi pot învăța și pe ceilalți spune Peter Hurley, promotor al tradițiilor Maramureșene:

Gastronomia reprezintă identitatea unei țări. E important că avem tinerii care își doresc să învețe să prepare rețetele tradiționale și e bine că mai sunt oameni care știu preparate vechi și sunt dispuși să-i învețe pe cei tineri.

În România procesul de certificare presupune realizarea unui caiet de sarcini, iar studenții Facultăţii de Agricultură din Cluj-Napoca învață să fie antreprenori la cursul Controlul şi Certificarea Produselor susținut de conferențiarul Avram Fițiu.

Pentru a putea să vinzi în România un produs tradițional este necesar un demers tehnic. Practic este vorba despre un caiet de sarcini care se depune la Ministerul Agriculturii în vederea eliberării unui atestat de produs tradițional. Studenții au învățat la curs cum să elaboreze acest tip de document, caietul de sarcini.

Cei 30 de studenți care au luat parte la acest proiect au adus fiecare câte un produs dintr-o zonă geografică ce îi reprezintă într-un fel. Au învățat rețeta și au învățat cum să-l prepare. 

Este inadmisibil ca în România, cu o tradiție culinară atât de bogată, să avem doar un singur produs tradițional certificat, Magiunul de Topoloveni. (Avram Fițiu, conferențiar la USAMV Cluj)

Expoziția de produse culinare tradiționale românești și seminarul Produsul tradiţional-element de patrimoniu reprezintă fază finală a unui concept încare a fost construită o poveste cu tot ce presupune ea (personaje, rețetă, prezentarea acesteia și impresiile după degustare) dedicată consumatorului. Caietele de sarcini realizate de studenți pot fi folosite de producători sau de orice persoană care dorește să înregistreze produsele ca fiind tradiționale.

 

Alina Nechita

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO
Reportaje vineri, 25 iulie 2025, 09:10

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO

Piața Unirii s-a transformat, din no, într-o arenă sportivă, odată cu debutul celei de-a treia ediții a turneului internațional de volei pe...

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO
După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet
Reportaje joi, 24 iulie 2025, 13:10

După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet

A muncit mulți ani în Spania, dar s-a întors acasă la fel ca alți români pe care-i aduce înapoi dorul de țară.   Când s-a întors...

După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet
ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor
Reportaje miercuri, 23 iulie 2025, 13:44

ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor

Unde-s mulți, puterea crește, iar ONG-urile au nevoie de toată puterea pentru a-și îndeplini obiectivul major, acela de a face lumea măcar un...

ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor
Părinți plecați, copii singuri!
Reportaje vineri, 18 iulie 2025, 08:28

Părinți plecați, copii singuri!

Aproape un sfert dintre copiii din România au trăit experienţa separării îndelungate de părinţii care au plecat la muncă în străinătate....

Părinți plecați, copii singuri!
Reportaje joi, 17 iulie 2025, 12:22

Pe drum de poveste la Muntele Găina

Tradiția reînvie pe Muntele Găina!   Târgul de Fete din acest an se va desfășura în 19 și 20 iulie. Sărbătoarea populară va aduna din...

Pe drum de poveste la Muntele Găina
Reportaje marți, 15 iulie 2025, 15:50

Muzeul Păpușilor: artă, basm și tradiție

Prinți și prințese din spectacolele Teatrului de Păpuși „Puck”, precum și decoruri și elemente de scenografie pot fi admirate în această...

Muzeul Păpușilor: artă, basm și tradiție
Reportaje marți, 15 iulie 2025, 00:00

Scriitoarea norvegiană Kathrine Nedrejord: Literatura poate arăta lucruri care au nevoie să fie schimbate

S-a aflat la Cluj în luna mai Kathrine Nedrejord, scriitoare și dramaturgă norvegiană de origine sami, autoare de literatură pentru adulți,...

Scriitoarea norvegiană Kathrine Nedrejord: Literatura poate arăta lucruri care au nevoie să fie schimbate
Reportaje duminică, 13 iulie 2025, 00:00

EDUPASS – Pașaport pentru carieră, la Radio Cluj

Inițiat anul trecut de Fundația Părinți din România, EDUPASS – (Pașaport pentru carieră) este un proiect educațional inovator, dedicat...

EDUPASS – Pașaport pentru carieră, la Radio Cluj