Ascultă Radio România Cluj Live

Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?

Se mânca păsulă, fasolea cu curechi cu hribi uscate, cu copite uscate (ciuperci uscate)…

Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?
Foto: Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?

Articol editat de cristina.rusu, 9 aprilie 2017, 06:00

Cu umor specific ardelenesc, Ligia Bodea, tânăra sălăjeancă pasionată de valorile satelor de pe Valea Barcăului aduce în atenția publicului, preparate culinare de post, simple, bazate exclusiv pe ingrediente locale, fără gram de coloranți sau conservanți artificiali.

Sarmale cu păsat, mămăligă cu miere de prune (silvoița), care este nelipsită; o dulceață care are în consistență apa, se fierbe în căldare până se elimină lichidul, fiind de o consistență care se poate folosi atât în aluate, cât și mâncarea ei. Este un produs sănătos, nu se folosește zahăr, fără conservanți.

Și la desert avem o plăcintă, scoverzi, prăjitură cu miere de prune, care o făcea bunica, nelipsită, fiind din ulei, fărină, din aceea nulașă dacă avea…adică din aia mândră, care se folosea de multe ori în scop ceremonial, pentru că ei mâncau pâinea cea de toate zilele, din fărină învălită, adică din mălai, porumb măcinat și cu secară; de grâu prea puțin…

Sunt multe rețete, trebuie să le degustăm…(Ligia Bodea)

Și nu puteam vorbi despre mâncare fără să intru în bucătărie, de această dată printre farfuriile doamnei profesoare Silvia Hodiș, o altă sălăjeancă pasionată de frumusețea satului ardelenesc.

Am vrut să-ți fac o surpriză, am pus grăunțe la fiert (boabe de porumb), ceea ce se făcea în satul meu iar în cuptor am făcut mălai. Nu este o plăcintă ci este un fel de prăjitură de mălai.

De regulă în zilele de post (sigur, nu săptămânal) se fierbea câte o oală de grăunțe, pe aragazul de la țară de dimineața până de cu seară, până când se moaie foarte bine și apoi cu zahăr…deci apa respectivă amestecată cu grăunțe și cu zahăr… Era un dulce pentru copii, da toată lumea mânca și era extraordinar de bun.

După un desert pe bază de grăunțe am plecat convins că încă mai putem mânca sănătos chiar și într-o lume ticsită de alimente industrializate, cu etichete pe care numai chimiștii le pot citi și înțelege.

 

Adrian Lungu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

          

     

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO
Reportaje vineri, 25 iulie 2025, 09:10

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO

Piața Unirii s-a transformat, din no, într-o arenă sportivă, odată cu debutul celei de-a treia ediții a turneului internațional de volei pe...

Turneul internațional Oradea Beach Volleyball | FOTO
După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet
Reportaje joi, 24 iulie 2025, 13:10

După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet

A muncit mulți ani în Spania, dar s-a întors acasă la fel ca alți români pe care-i aduce înapoi dorul de țară.   Când s-a întors...

După ani în Spania, s-a întors acasă cu dorul în suflet
ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor
Reportaje miercuri, 23 iulie 2025, 13:44

ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor

Unde-s mulți, puterea crește, iar ONG-urile au nevoie de toată puterea pentru a-și îndeplini obiectivul major, acela de a face lumea măcar un...

ONG-urile ies împreună într-o seară dedicată lor
Părinți plecați, copii singuri!
Reportaje vineri, 18 iulie 2025, 08:28

Părinți plecați, copii singuri!

Aproape un sfert dintre copiii din România au trăit experienţa separării îndelungate de părinţii care au plecat la muncă în străinătate....

Părinți plecați, copii singuri!
Reportaje joi, 17 iulie 2025, 12:22

Pe drum de poveste la Muntele Găina

Tradiția reînvie pe Muntele Găina!   Târgul de Fete din acest an se va desfășura în 19 și 20 iulie. Sărbătoarea populară va aduna din...

Pe drum de poveste la Muntele Găina
Reportaje marți, 15 iulie 2025, 15:50

Muzeul Păpușilor: artă, basm și tradiție

Prinți și prințese din spectacolele Teatrului de Păpuși „Puck”, precum și decoruri și elemente de scenografie pot fi admirate în această...

Muzeul Păpușilor: artă, basm și tradiție
Reportaje marți, 15 iulie 2025, 00:00

Scriitoarea norvegiană Kathrine Nedrejord: Literatura poate arăta lucruri care au nevoie să fie schimbate

S-a aflat la Cluj în luna mai Kathrine Nedrejord, scriitoare și dramaturgă norvegiană de origine sami, autoare de literatură pentru adulți,...

Scriitoarea norvegiană Kathrine Nedrejord: Literatura poate arăta lucruri care au nevoie să fie schimbate
Reportaje duminică, 13 iulie 2025, 00:00

EDUPASS – Pașaport pentru carieră, la Radio Cluj

Inițiat anul trecut de Fundația Părinți din România, EDUPASS – (Pașaport pentru carieră) este un proiect educațional inovator, dedicat...

EDUPASS – Pașaport pentru carieră, la Radio Cluj