Ascultă Radio România Cluj Live

Ambasadoarea Israelului, Tamar Samash: ”Israelul nu a avut altă opțiune, decât să se dezvolte”

Studii recente indică faptul că România își menține poziția modestă în categoria inovare. Printre domeniile în care țara noastră are cei mai scăzuți indicatori se numără accesul la finanțare, suportul acordat cercetării-dezvoltării, antreprenoriatul și educația.
În același timp inovarea este plasată în centrul strategiei UE privind creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

Ambasadoarea Israelului, Tamar Samash: ”Israelul nu a avut altă opțiune, decât să se dezvolte”

Articol editat de , 10 octombrie 2016, 11:22

● European Innovation Scoreboard 2016 plasează România pe ultimul loc în UE la capitolul inovare, remarcându-se un trend descendent în ultimii ani.
● Conform Global Innovation Index 2016 România se situează pe locul 48 în lume în ceea ce privește inovarea, după Republica Moldova.

La Cluj Napoca a fost lansată, vineri, 07.10.2016, în prezenţa ambasadorilor SUA şi Israelului o Platformă destinată găsirii de soluţii pentru creşterea inovării în România. 

Reporter: Excelenţa voastră, este o mare plăcere să vă vedem azi, aici la Cluj.

Ambasadoarea Israelului, Tamar Samash: Este întodeauna o plăcere să vin la Cluj am fost de multe ori şi de fiecare dată când am ocazia mă bucur să vin.

Reporter: E un oraş frumos, într-adevăr.

Ambasadoarea Israelului, Tamar Samash: Este, într-adevăr şi este prietenos, îmi place Clujul.

Reporter: Vă ascultam în timpul conferinţei privind rolul tehnologiei şi inovării, Innoteque, cum vorbeaţi despre experienţa Israelului, de altfel, ţara dvs este co-sponsor al acestei conferinţe.

Ambasadoarea Israelului, Tamar Samash: Vreau să vă vorbesc despre cum vedem această inovare. Despre cum gândim. Ceva ce nu poate fi exportat, va trebui s-o faceti și dvs. Noi, Israelul am fost în situaţia de a nu avea altă opţiune, nu am avut resurse naturale, nu avem schimburi comerciale cu vecinii noştri, a trebuit să ne dezvoltăm singuri. Acesta este spiritul pentru inovare şi cercetare în Israel. Acolo, tinerii devin responsabili de la 18 ani. Pentru că merg în serviciul militar. Ei se dezvoltă, altfel, decât alţii. Suntem din acest punct de vedere diferiți. Educația le dă prilejul copiilor și tinerilor o deschidere, mamele îi educă pentru o altă societate, Israelul s-a dezvoltat astfel pentru că a trăit în stare de conflict. Guvernul a susţinut acest lucru.

Reporter: Deci speranța se află în tânara generație. Mă gândeam dacă această situaţie de război, ceea ce e trist, nu vă oferă cumva tăria, sunteți mai puternici.

Ambasadoarea Israelului, Tamar Samas: Sunt întotdeauna cinică în privința aceasta și spun că, în 1948, când statul Israel s-a înființat, dacă vecinii noştri ne-ar fi acceptat, ca țară în regiune, poate că, azi, nu ne-am fi dezvoltat așa cum suntem azi. Armata extraordinară pe care o avem am dezvoltat-o pentru a ne apăra. A trebuit să găsim mijloace de inovare, medicina ne-am adaptat-o la situații de criză, agricultura la fel, pentru că nu avem apă, știinţa pentru că nu aveam resurse. Am fost o insulă într-o vecinătate foarte ostilă, tot ceea ce-am avut a fost inteligența creierelor noastre,  care s-a dezvoltat.

Reporter: Cum vedeți România în viitorii ani?

Ambasadoarea Israelului, Tamar Samas: Văd România dezvoltându-se, văd voința, văd setea de cunoaștere a tinerilor români de-a face pentru țara lor și pentru ei înșiși, aveți o țară bogată, plină de resurse și dorința altor state de a ajuta ca România să se dezvolte. O văd dezvoltându-se, are potențial, pentru că există voință.

Matan Safran este atașatul comercial, șeful misiunii economice şi comerciale a ambasadei Israelului la Bucureşti:

Ca să continui ceea ce-a spus ambasadoarea, aș vrea să spun că în Israel, s-a dezvoltat totul, din necesitate. Pe baza unui triunghi. Mediul academic, guvernul şi mediul industrial. În urma cu 25 de ani, în Israel  nu aveam aproape deloc industrie cu tehnologie înaltă sau capital de acest fel, multinațională. Guvernul, însă, s-a implicat, a creat capital pentru a atrage investiții. Un alt exemplu este că fiecare om de știință se implică. Șeful comunității oamenilor de afaceri se implică și își asumă majoritatea riscurilor. Dacă eșuezi în Israel e un lucru important, câștigi experiență. Cred că acesta e principiul de bază. Eșuezi, vii din nou la guvern cu o idee, e un sistem tip incubator de afaceri. Un alt aspect esenţial este transferul de tehnologie. Fiecare universitate are așa ceva. Ideile si tehnologiile descoperirile sunt vândute pe piața privată și sunt recompensate. Iată cum menținem inventivitatea. România ar trebui să facă acest lucru. Guvernul să-și asume acest risc. Tânara generație este uimitoare. De fiecare dată văd antreprenori tineri cu idei stralucite, bine pregătiţi, vorbind engleza perfect, ei trebuie sustinuți de guvern. Dacă intervine guvernul va putea fi folosit capitalul de cercetători de idei cu o legislație care să-i susțină. De aceea suntem aici. Să sprijinim astfel de demersuri. Să aducem experţi, să împărtășim cunoștinţele noastre pentru ca România să susțină inovația. Aș îndrăzni să spun că eu cred că în 10 ani România ar putea deveni o superputere în Europa, trebuie, însă investit în tânara generație ca țara să avanseze.

 

 

Cerasela Rădulescu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Captură record de cocaină, confiscată
Internaţional marți, 23 aprilie 2024, 09:22

Captură record de cocaină, confiscată

Autoritățile din Honduras au confiscat 2,7 tone de cocaină, descoperite la bordul a două șalupe de viteză în departamentul caraibian Gracias a...

Captură record de cocaină, confiscată
Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 11:00

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Un...

Germania încurajează montarea sistemelor fotovoltaice de balcon
Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Internaţional luni, 22 aprilie 2024, 09:07

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America

Posibila interdicție a TikTok a trecut cu o majoritate covârșitoare, fără nicio dezbatere: 360 de voturi pentru și doar 58 împotrivă.  ...

Aplicația TikTok la un pas de a fi interzisă în America
Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional duminică, 21 aprilie 2024, 12:28

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare

Protestatarii vor limitarea numărului de turiști și restricții asupra „dezvoltării necontrolate dăunătoare pentru mediu și...

Proteste împotriva turismului de masă în Insulele Canare
Internaţional sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:24

Fără hoteluri noi în Amsterdam

Noul regulament prevede că în capitala olandeză nu vor fi permise noi hoteluri decât dacă unul mai vechi se închide.   Politica oficială...

Fără hoteluri noi în Amsterdam
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:39

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes

O echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăştiate în întreaga lume, de la New York şi până în...

Un film despre Napoleon din 1927 va fi prezentat la Cannes
Internaţional vineri, 19 aprilie 2024, 10:02

Israelul a atacat ținte din Iran

Cel puţin o explozie s-a auzit în zona oraşului iranian Isfahan. În provincia cu acelaşi nume se află baze militare, dar şi mai multe...

Israelul a atacat ținte din Iran
Internaţional joi, 18 aprilie 2024, 11:34

Italia a introdus un nou tip de viză

Viza pentru „nomazii digitali” oferă străinilor dreptul de a locui în țară până la un an, cu condiția să lucreze de la...

Italia a introdus un nou tip de viză