Ascultă Radio România Cluj Live

Mâncarea condimentată prelungește viața

Consumul regulat de hrană condimentată ar proteja împotriva unei serii de boli și ar reduce riscul decesului prematur, se arată într-un studiu al unei echipe de cercetători chinezi pe marginea obiceiurilor alimentare ale aproximativ o jumătate de milion de persoane.

Mâncarea condimentată prelungește viața

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 9 septembrie 2016, 9:50

Vastul grup de persoane a fost monitorizat timp de câțiva ani, rezultând că acele persoane care mănâncă aproape zilnic mâncare condimentată trăiesc în medie mai mult decât cei care nu mănâncă aproape niciodată condimentat. Riscul de deces prematur scade cu 14% la acele persoane care consumă mâncare condimentată. Efectul este și mai accentuat atunci când nu se consumă alcool, ci se preferă apa sau ceaiul.

Potrivit cercetătorilor, capsaicina din ardei ar avea proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante, asigurând astfel o anumită protecție împotriva bolilor respiratorii și cardiovasculare, precum și a cancerului. Studiul are însă limite evidente: nu au fost luate în calcul celelalte obiceiuri alimentare și modul de viață al persoanelor. Însă se poate spune că un consum regulat de mâncare condimentată ar putea fi semnul unui comportament general mai sănătos și că asocierea cu longevitatea s-ar putea explica în acest fel.

Autorii studiului apreciază, însă, că mâncarea condimentată în sine ar juca un rol semnificativ în prelungirea duratei vieții.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate