Ascultă Radio România Cluj Live

Cât de mult ar trebui să muncească angajații peste 40 de ani?

Un nou studiu arată că angajaţii de peste 40 de ani dau cel mai bun randament în cadrul unui program de doar trei zile de muncă pe săptămână.

Cât de mult ar trebui să muncească angajații peste 40 de ani?

Articol editat de cristina.rusu, 1 mai 2016, 06:00

Cercetătorii au descoperit că performanţa cognitivă a persoanelor de vârstă mijlocie devenea din ce în ce mai bună pe măsură ce săptămâna de muncă ajungea la 25 de ore, însă în momentul în care acest număr era depăşit, performanţa scădea drastic, instalându-se oboseala şi stresul.

Studiul, publicat în cadrul seriei Melbourne Institute Worker Paper, a invitat 3.000 de bărbaţi şi 3.500 de femei din Australia să parcurgă o serie de teste cognitive în timp ce le erau analizate obiceiurile legate de muncă.

Concluziile au fost că angajaţii cu un program de muncă de 25 de ore pe săptămână au avut rezultate excelente, în timp ce oamenii cu un program de 55 de ore pe săptămână au avut rezultate mai proaste decât pensionarii sau şomerii.

Unul dintre cei trei autori ai studiului, profesorul Colin McKenzie de la Universitatea Keio, a declarat:

Multe ţări vor schimba condiţiile în care oamenii se pot pensiona prin mărirea vârstei de la care aceştia au dreptul de a primi o pensie. Acest lucru înseamnă că mai mulţi oameni vor continua să muncească la bătrâneţe.

Potrivit lui Mckenzie, munca poate fi o sabie cu două tăişuri: ea stimulează activitatea cerebrală, dar în acelaşi timp ea poate însemna şi oboseală şi stres, cauzate de un program de muncă îndelungat.

Profesorul mai spune că studiul subliniază faptul că diferenţele în programul de muncă sunt importante pentru menţinerea funcţiilor cognitive în cazul oamenilor de vârstă mijlocie şi al bătrânilor.

Posturile cu jumătate de normă pentru oamenii de peste 40 de ani sunt considerate astfel, potrivit acestui studiu, o soluţie bună, atât pentru obţinerea celui mai bun randament din partea angajaţilor, cât şi pentru menţinerea funcţiilor cognitive.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate