Medicii de familie îşi continuă protestul (UPDATE)
UPDATE:
Articol editat de , 4 aprilie 2016, 06:19 / actualizat: 4 aprilie 2016, 16:38
Invitată la Radio România Actualităţi, preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a reclamat şi lipsa unei consultări reale între autorităţi şi doctori, dar şi subfinanţarea medicinei primare:
Protestăm pentru faptul că aşa cum contractul cadru a apărut în Monitorul Oficial, acum este într-adevăr amânat pentru 1 iulie, este nenegociat în mod real. Este vorba despre o consultare aparentă; te duci acolo, spui ce ai de spus, munceşti ca să aduci argumente şi doar se bifează fără a se prelua ceva din ceea ce ai propus. (Doina Mihăilăpreşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie)
Tot la Radio România Actualităţi, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, a precizat, că nu există întârzieri la plata serviciilor prestate de medicii de familie şi că aceştia au fost consultaţi în ceea ce priveşte elaborarea contractului cadru:
De fiecare dată, am ajuns la o concluzie care a fost operabilă pentru ambele părţi. Pentru ultimul an, aş dori să menţionez un exemplu de prevedere care a fost menţinută în actualul contract şi anume, numărul minim de asiguraţi pentru care încheie contractul cu Casa de Asigurări. Această solicitare a fost susţinută de Colegiul Medicilor şi de membrii organizaţiilor patronale ale medicilor şi am ţinut cont de acest lucru.(Radu Ţibichi, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate)
Medicii de familie solicită renegocierea contractului cadru a cărui parafare a fost amânată pentru luna iunie, dublarea fondurilor alocate medicinei primare, relaxare fiscală şi transparentizarea cheltuielilor din acest domeniu.
Radio România Actualităţi
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Unii medici de familie nu eliberează nici luni, 4 aprilie, reţete compensate şi bilete de trimitere.
Ei acuză nerespectarea termenelor privind semnarea actelor adiţionale la contractele cu Casele de Sănătate. Alţi doctori au acceptat, în schimb, să parafeze documentele. Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, a declarat că această problemă se repetă în ultimii ani.
Pe de altă parte, Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, face apel la responsabilitate şi speră într-o suplimentare de fonduri la rectificarea bugetară.
Medicii de familie vor renegocierea contractului-cadru. În plus, ei solicită dublarea fondurilor alocate medicinei primare şi fac o serie de recomandări privind modificări legislative pentru relaxare fiscală şi transparentizarea cheltuielilor. Documentul ce conţine revendicările lor a fost trimis autorităţilor sanitare şi preşedintelui Klaus Iohannis.
RADOR