Ascultă Radio România Cluj Live

8 modalitați de a te trezi energizat 100%

Ziua bună se cunoaște de dimineață! Zilnic, ai posibilitatea să te trezești cu zâmbetul pe față și să fii sigur că ziua îți va fi frumoasă, ori, din contra, să te trezești cu întârziere și să constați că ai ghinion în tot ce faci.

8 modalitați de a te trezi energizat 100%
Foto: trezire

Articol editat de , 4 martie 2016, 06:00

În continuare, vei găsi 8 moduri de a-ți energiza excelent diminețile:

1. Respectă-ți timpul de culcare.

Renunță la consumul de cofeină după ora prânzului. Acest stimulent te poate ține treaz până noaptea târziu. Din contra, cercetătorii recomandă să consumi, seara, puțin vin, fără abuz.

Altă recomandare este să-ți păstrezi dormitorul răcoros: asta te va face să dormi ”mai strâns”.

Cu o oră înainte de somn, renunță să privești spre orice tip de ecran, în caz contrar, creierul tău va crede că mai este ziuă și va renunța să te lase să dormi.

O alternativă este softul F.lux., care, odată instalat, va face ca, cromatica imaginilor de pe ecranul calculatorului tău să se adapteze la lumina odăii, în care te afli.

2. Trezește-te, zilnic, la aceeași oră.

Organismul nostru posedă un ritm carcidian, adică un ritm de somn-veghe, care devine eficient doar dacă este consecvent, respectat constant.

În același timp, nu toți oamenii au nevoie de 8 ore de somn: trebuie să-ți cunoști organismul și să-l lași să doarmă un număr constant de ore.

3. Dacă te trezești de la alarma telefonului mobil, nu apăsa butonul ”snooze”, care va amâna timpul trezirii. Setează alarma pentru ora exactă la care trebuie să te ridici din pat și să te pregătești, ca să pleci la serviciu.

4. Bea apă, imediat după ce te trezești!

Corpul nostru se deshidratează considerabil în timpul respirației din timpul nopții. Tocmai deshidratarea te face somnoros și lent, în timpul dimineții.

5. Privește spre lumină, imediat ce te trezești.

Lumina din zori stimulează creierul și nu te lasă să adormi înapoi.

6. Practică respirația de tip yoga.

Un studiu de la Universitatea Oxford a descoperit că respirația de tip yoga revigorează percepția mentală și fizică a oamenilor. Un exercițiu, în acest sens, este întinderea pe spate și acumularea treptată, de aer, în plămâni, până la umplerea acestora. Expiră aerul din plămâni lent și doar pe nas. Pentru efect sesizabil, inspirația trebuie repetată de 10 ori.

7. Exerciții fizice, în fiecare dimineață.

Trezește-te cu 20 de minute mai devreme și dedică acest timp câtorva exerciții care vor dezmorți toate articulațiile pe care nu le-ai activat în timpul somnului.

8. Dimineața, spune ”da” consumului de proteine, care stimulează secreția de dopamină (hormonul fericirii).

Proteinele sunt conținute în produse precum: carne de pasăre, fructe de mare, fasole, mazăre, ouă, produse din soia, nuci și semințe.

Din contră, carbohidrații din cereale, pâine, alimente prelucrate și conținând cantități mari de zaharuri te vor face să te simți greoi și lent.

 

RADOR

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate