Ascultă Radio România Cluj Live

De ce ne arde factura la gaz

De la 1 iulie 2015, preţul gazelor furnizate consumatorilor casnici a crescut cu 7 lei pe megawatt-oră. Majorarea se resimte mai ales acum, în lunile de iarnă.

De ce ne arde factura la gaz

Articol editat de dan.mosoiu, 23 ianuarie 2016, 06:00 / actualizat: 23 ianuarie 2016, 10:04

Am plătit 215 lei, regularizare. Dar nu-mi convine, pentru că-i foarte mult. Ar trebui să-i verifice şi pe ei cineva cum fac.

Nu pot să-mi dau seama de ce, dar în orice caz e foarte scump.

120 de lei am plătit, convenabil. Dar dacă se mai ridică e cam mult.

Sunt care au plătit pe noiembrie 250 de lei şi acum a venit factura cu minus 1,20 lei. Nu, nu-i ceva corect, ar trebui să citească în fiecare lună contoarele. Nu toată lumea îşi permite să plătească anticipat.

Nu-i corect, ar trebui să vină în fiecare lună, dar ei citesc contorul numai la 3 luni. Acum îmi vine 330 de lei. Împărţiţi pe fiecare lună erau mai uşor de plătit.

Administrator de bloc cu mare experienţă, doamna Doina Crăciun acuză modalitatea de calcul a gazelor consumate operată de către furnizorul E. ON România. Am întrebat-o, mai întâi, însă, ce valori au avut facturile personale primite în ultimele două luni.

Pentru luna noiembrie am plătit la un apartament de 3 camere 267 de lei, iar pentru decembrie mi-a venit factura de 300 de lei. Mi se pare foarte mult. Preţul gazului a crescut încă din vara anului trecut, dar a trecut oarecum neobservat acest lucru. La Asociaţiile unde există încălzire de la sistemul centralizat, un apartament de 3 camere are 406 lei încălzirea, iar un apartament de 4 camere are 507 lei, afară fiind în luna decembrie temperaturi peste 0 grade. Consider că e exagerat de mult. Pe de altă parte, este incorectă formula de calcul a energiei gazelor. Atâta timp cât cetăţeanul consumă metri cub de gaz, atunci trebuie să se încaseze pe acei metri cubi consumaţi. Nu putere calorică. O să vedem unde o să ajungă facturile pentru luna ianuarie! Corect ar fi să se calculeze la metru cub consumat. Ar fi verificabil. Fiecare proprietar ar şti unde să se încadreze. Cei care şi-au pus convertoare şi le-au pus degeaba. Eu cred că organele abilitate ale statului ar trebui să se sesizeze şi să facă verificări, controale.

Din 2008, facturarea consumului de gaze se face în funcţie de conţinutul de energie al gazelor naturale. Cu alte cuvinte, nu plătim metri cubi de gaz consumat, ci puterea calorică a acestora. Dar ce este puterea calorică şi cum se calculează ea? Şi mai ales ce înseamnă putere calorică superioară? Este modalitatea aceasta de calcul în favoarea consumatorilor? Iată câteva întrebări pe care i le-am adresat profesorului dr. ing. Mugur Bălan, de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice din Cluj.

Puterea calorică, prin definiţie, este căldura rezultată în urma procesului de ardere a unui combustibil. Există tanduri pe care se măsoară căldura rezultată în urma proceselor de ardere, deci puterea calorică a combustibilului. Toţi furnizorii de gaz facturează putere calorică superioară. În tehnologiile de ardere simple, apa rezultă sub formă de vapori şi o vedem pe coşurile de fum ale cazanelor, ale centralelor termice. În cazul în care condensăm vaporii de apă, încât să rezulte apă lichidă, mai câştigăm căldură. Şi asta este puterea calorică superioară. Dacă lăsăm apa să plece din instalaţia de ardere sub formă de vapori, obţinem mai puţină căldură şi-atunci vorbim de putere calorică inferioară. Ei, într-adevăr, furnizorii de gaze facturează putere calorică superioară.

Cu siguranţă este stimulativă metoda asta de facturare pentru că prin costul energiei maxime pe care o conţine gazul consumatorul este stimulat să utilizeze la maxim această căldură. De exemplu, să folosească instalaţii de ardere, cazane, care sunt capabile să realizeze şi condensarea vaporilor de apă, aceste cazane în condensare. În ţările dezvoltate nu se acceptă utilizarea cazanelor care nu condensează vaporii de apă. Dacă ai cazan în condensare, vei utiliza mai multă căldură. Dacă ai cazane simple, vei folosi mai puţină căldură, dar vei plăti toată căldura din gazul respectiv. Diferenţa este asta: în loc să cumpăr volum/cantitate de gaz, acum cumpăr energia din gaz. Furnizorul de gaz are obligaţia, din câte ştiu, să livreze o compoziţie chimică constantă a gazului. Temerea asta n-ar trebui s-o avem. Dar dacă s-ar întâmpla să ni se livreze gaz de slabă calitate, atunci, da, ar fi o păcăleală.

Facturarea puterii calorice şi nu, pur şi simplu, a volumului de gaz consumat, presupune achiziţionarea de centrale termice de apartament performante, dacă vrem să beneficiem cât mai mult de căldura gazului livrat. Implicit, ar rezulta economii la plata facturii. Cazanele de ultimă generaţie sunt, însă, destul de costisitoare. Indiferent de aceste observaţii, tot preţul gazelor ne arde cel mai tare.

Pentru luna trecută am plătit 224 de lei. Preţul la gaz a crescut. Anul trecut, pe vremea aceasta, am plătit cam 180.

Am plătit foarte mult şi suferim de frig, nu putem da încălzire. Numai seara dăm câte o oră şi jumătate. Ne limităm la cât putem plăti.

Am plătit, dacă nu mă înşel, 200 de lei. Un preţ ridicat, dar ce nu-i scump în ţara asta?

Acuma mi-a venit regularizarea, numai 100 şi ceva, dar n-am centrală. Deci am plătit numai gazul din bucătărie. Anul trecut plăteam 40-50 de lei.

300 am plătit. Fac economie, dar degeaba.

180 de lei am plătit. Nu-i aşa mare suma, că a fost vremea blândă şi nu am prea dat drumul la centrală. Dar pentru luna ianuarie cu siguranţă o să am mai mult. (A consemnat Larisa Bâldea)

Da, înainte vreme ni se recomanda să mai punem o haină groasă pe noi. Acum o punem de voie. Din cauza facturilor mari, oamenii fac economie.

De ce a ales E. ON România modalitatea de facturare a puterii calorice si nu a volumului de gaze consumate exprimat în metri cubi, cum era odinioară? Beneficiem întotdeauna de putere calorică superioară, aşa cum o facturează obligatoriu furnizorul de gaz? Ni se furnizează gaz de calitate? Ne răspunde la aceste întrebări purtătoarea de cuvânt a Sucursalei Cluj E. ON România, Oana Demian.

În conformitate cu standardele europene şi cu cerinţele legislaţiei în vigoare, E. ON România a trecut încă din 2008 la facturarea în funcţie de conţinutul de energie al gazelor naturale. Astfel, se facturează cantitatea de gaze naturale consumate în funcţie de calitatea acestora. Altfel spus, am trecut de la facturarea în funcţie de volumul gazelor consumate, la facturarea în funcţie de cantitatea de energie consumată Kwh. Această măsură a fost impusă de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi se aplică pentru toţi operatorii din industria gazelor naturale. Puterea calorifică este cantitatea de căldură care se degajă prin arderea completă a unui metru cub de gaz. Gazul este de calităţi diferite. Acum se facturează şi în funcţie de calitatea lui. În acest context, este avantajat clientul, pentru că el plăteşte calitatea gazului, şi nu cantitatea lui. Calitatea gazului este dată fiecărui furnizor de către transportatorul naţional. El ne pune la dispoziţie valoarea calităţii, acea putere calorifică superioară, în funcţie de care noi calculăm valoarea facturii.

Cum se facturează? Energia consumată rezultă prin înmulţirea volumului de gaze consumate cu acea putere calorifică superioară. Iar puterea calorifică este dată de transportator. Pe factura de gaz, la rubrica „date contor” sunt informaţii importante în funcţie de care se construieşte factura individuală. Şi anume: este valoarea acestui PCS (puterea calorifică superioară), este cantitatea exprimată în metri cubi, cantitatea în kilowaţi/oră şi, de asemenea, modul de calcul al consumului în kilowaţi/oră.

Facturarea consumului se face în funcţie de opţiunile clientului. Sau se transmite indexul de către client, sau se facturează în funcţie de consumul anului anterior sau în funcţie de estimarea pe care o dă clientul. În cazul în care există suspiciuni cu privire la consumul înregistrat, clienţii se pot adresa Centrului de relaţii clienţi, după care se va demara un soi de anchetă, să vedem ce se întâmplă acolo.

Prin urmare, transportatorul naţional de gaz indică PCS-ul, în funcţie de calitatea gazului livrat. Corectitudinea datelor pe care le primeşte furnizorul de gaz şi în baza cărora se întocmeşte factura este verificată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care, de altfel, reglementează şi activitatea E. ON Gaz. Din păcate, în ciuda strădaniilor noastre, pe reprezentanţii ANRE nu am reuşit să-i contactăm.

Ne-am adresat, în schimb, Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor care, prin Comisariatul Judeţean Cluj ne-a răspuns în scris că în ultima vreme nu s-au înregistrat reclamaţii privind valoarea facturilor la gaz. Totuşi, reclamaţiile la adresa E. ON au vizat în ultimele zile avaria la nivel extins din Floreşti, Luna şi Gilău, avarie care a afectat un număr mare de consumatori în perioada 14-15 ianuarie. ”În urma verificărilor efectuate efectuate s-a constatat faptul că reclamațiile sunt întemeiate, motiv pentru care societatea a fost sancționată contravențional cu suma de 30.000 lei; de asemenea, reprezentanții societății iau în calcul și procedează la despăgubirea clienților ale căror instalații au suferit avarii în urma incidentului produs prin neglijența acesteia.”

Şi încă o informaţie: de la 1 ianuarie, o dată cu scăderea TVA, şi serviciile oferite de E. ON România se vor diminua cu 20 la sută. Lucru pe care sperăm să-l constatăm pe facturile viitoare.

 

Dan Moșoiu

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir