Ascultă Radio România Cluj Live

Cinci alimente pentru a alunga răceala de sezon

Data viitoare când simți frisoane și ai nasul înfundat, nu trebuie să dai fuga neapărat la farmacie.

Cinci alimente pentru a alunga răceala de sezon

Articol editat de cristina.rusu, 12 decembrie 2015, 06:00

Încearcă leacuri din propria bucătărie pentru a alunga răceala de sezon.

Timp de câteva sute de ani oamenii și-au tratat răcelile cu plante și alimente, nu cu pilule vândute la farmacie.

Putem să ne reîntoarcem la câteva dintre ele, care și-au dovedit eficiența în timp și conțin vitamine, proteine, antioxidanți și probiotice necesare organismului ca să lupte cu boala. Așa că data viitoare când simți primele semne de răceală, dă o fugă până la piață sau la supermarket.

Știi deja că usturoiul, ghimbirul, mierea sau supa de pui te ajută să te simți mai bine atunci când ești răcit, dar iată ce altceva ar trebui să conțină trusa ta „alimentară” de prim ajutor.

1. Iaurt – Iaurtul, chefirul și alte lactate din această categorie conțin probiotice, adică bacterii bune necesare în funcționarea corectă a sistemului digestiv. Beneficiile probioticelor nu se opresc, însă, aici. Un studiu recent a descoperit că probioticele ajută și în reducerea riscului infecțiilor tractului respirator.

2. Verdețuri și legume verzi – Cu cât au frunzele mai închise la culoare, cu atât mai bine pentru că au mai multe vitamine și minerale. În această categorie includem spanacul, salata verde, varza Kale, varza și broccoli. Conțin vitaminele A, C și K, dar și antioxidanți care ajută sistemul imunitar.

3. Morcovi – Conțin betacaroten care este transformat de organismul nostru în Vitamina A. Aceasta este esențială atunci când lupți cu răceala pentru că menține puternic sistemul imunitar și împiedică iritarea mucoasei căilor respiratorii.

4. Pește gras – Poți să îl consumi cu încredere pentru că acizii grași Omega 3 pe care îi conțin aceste tipuri de pește sunt importanţi în reducerea inflamațiilor. Astfel, sistemul imunitar va funcționa corect și te va ajuta să treci mai ușor și mai repede peste o răceală. Alege ton, somon sau macrou care sunt sortimente de pește bogate în grăsimi bune.

5. Fenicul (bulbul și semințele) – Este un expectorant natural și are proprietăți antibacteriene, ceea ce te va ajuta în decongestionarea căilor respiratorii și ameliorarea simptomelor tusei. Feniculul poate fi consumat crud, în salate sau copt, alături de alte legume, iar semințele pot fi transformate în ceai.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate