Ascultă Radio România Cluj Live

Aerul curat ne face mai deștepți

Calitatea aerului din biroul în care lucrăm sau din propria locuinţă este un factor care afectează acumularea de informaţii, gândirea, atenţia, memoria şi limbajul.

servici
Foto: servici

Articol editat de cristina.rusu, 18 noiembrie 2015, 06:00

Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători americani, care au încercat să afle cum sunt influenţate performanţele de către poluarea din interiorul clădirilor.

Un studiu publicat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard indică faptul că există o legătură evidentă între calitatea aerului din interior şi activitatea cognitivă a ocupanţilor săi.

Funcţia cognitivă a organismului uman este cea care asigură efectuarea unor activităţi cerebrale precum acumularea de informaţii, gândirea, atenţia, memoria sau limbajul.

În prezenţa dioxidului de carbon sau a compuşilor organici volatili, performanţele cognitive scad.

Cu alte cuvinte, aerul curat ne face pe toţi mai deştepţi. Cercetătorii au sugerat că valoarea adusă de o clădire bine aerisită ar trebui să se reflecte şi în preţul de vânzare sau de închiriere al acesteia.

Motivul ar fi că, într-o astfel de clădire, companiile ar avea un avantaj competitiv datorită dublării performanţelor angajaţilor. Pe lângă descoperirea principală, autorii cercetării au comparat performanţele a două tipuri de clădiri cunoscute pentru avantajele pe care le oferă ocupanţilor.

Este vorba despre clădirile „verzi” şi cele „inteligente”.

În cazul clădirilor verzi, eficienţa energetică este un aspect fundamental. Minimizarea pierderilor energetice se realizează însă cel mai adesea prin izolarea clădirii, ceea ce are un impact negativ semnificativ asupra calităţii aerului din interior.

De aceea, autorii studiului recomandă adoptarea unor măsuri integrate de obicei în designul clădirilor inteligente, precum implementarea unor soluţii de ventilare, a unor senzori pentru reducerea consumului de energie şi a unor tehnologii pentru producţia proprie de energie regenerabilă.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate