Ascultă Radio România Cluj Live

Osteoporoza sau „boala tăcută”

Astăzi suntem îndemnaţi să ne iubim oasele şi să ne îngrijim de sănătatea lor. E Ziua Mondială a Osteoporozei.

seminte
Foto: semințe

Articol editat de , 20 octombrie 2015, 06:00 / actualizat: 21 octombrie 2015, 10:05

Denumită adesea  boala tăcută, osteoporoza reprezintă o problemă globală din ce în ce mai importantă.

Cunoscută drept boala oaselor demineralizate, această afecţiune apare în special la femeile cu menopauză prematură, datorită deficitului de hormon estrogen, hormon care nu mai este secretat în cantităţi suficiente de ovare, care se atrofiază. În absenţa acestui hormon, apar tulburări în asimilarea şi fixarea calciului, fapt ce duce cu timpul la slăbirea oaselor, care la investigaţiile radiologice arată nu ca o masă compactă, ci cu o anumită porozitate, de unde şi numele de osteoporoză.

Specialiştii spun că acest deficit de hormon estrogen poate fi compensat de o alimentaţie adecvată, menită să relanseze activitatea hormonală.

În această alimentaţie este esenţială renunţarea la produsele toxice, iar aici la loc de frunte se află carnea, zahărul şi alimentele cu aditivi sintetici. Ne este recomandat să ne îndreptăm atenţia spre aşa numita hrană vie, pe bază de legume şi fructe proaspete, la care se adaugă cerealele nedecorticate, seminţele oleaginoase şi leguminoasele.

Printre alimentele reîntineritoare, care conţin acest hormon estrogen, în stare naturală, sunt: măslinele negre, consumate ca atare, uleiul din măsline, obţinut prin presare la rece (ulei extravirgin), folosit la salate, germenii de grâu, lăptişorul de matcă, rădăcina de ţelină crudă şi frunzele verzi de ţelină, soia boabe şi mai ales germenii de soia, fulgii de ovăz, miezul de nucă, seminţele de floarea-soarelui neprăjite şi susanul care poate fi folosit ca pastă sau sub formă de seminţe neprăjite.

În România una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani se confruntă cu probleme legate de fragilitatea oaselor.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate