Ascultă Radio România Cluj Live

Maestrul Cristian Mandeal revine la Cluj

Vineri, 9 octombrie, la ora 19.00, la Concertul vocal-simfonic extraordinar din cadrul festivalului internaţional Toamna Muzicală Clujeană, maestrul Cristian Mandeal revine la Cluj-Napoca pentru a dirija concertul susţinut de Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Concertul va avea loc la Colegiul Academic.

Maestrul Cristian Mandeal revine la Cluj
Foto: toamna muzicala clujeana 2015

Articol editat de cristina.rusu, 9 octombrie 2015, 06:00

Pe scena Colegiului Academic vor urca şi soliştii Răzvan Suma (vioară) – pentru interpretarea Concertului pentru violoncel, în mi minor, de Edward Elgar, Ruben Mureşan (tenor) şi Cristian Hodrea (bas), care, alături de orchestră şi cor (dirijat de Cornel Groza), vor interpreta lucrarea Cantata profana, de Béla Bartók, în versiunea originală, în limba română.

Din programul serii de vineri, 9 octombrie, mai fac parte lucrări de George Enescu şi Felix Mendelssohn Bartholdy.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorităţii orchestrelor din România, dar şi al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaţionale.

Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziţia (cu Ştefan Niculescu) şi dirijatul (cu Constantin Bugeanu) la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, perfecţionându-se apoi cu Herbert von Karajan (Berlin) şi Sergiu Celibidache (München). Parcursul său profesional a început cu activitatea de corepetitor la Opera Română din capitală (1974/1977), devenind ulterior dirijorul Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977/1980), Cluj (1980/1987) şi Bucureşti (1987/2009). De asemenea, a fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003.

În paralel cu funcţiile deţinute în România, Cristian Mandeal a fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra din Haifa (1999/2002) şi al Orchestrei Naţionale Basce din San Sebastián, Dirijor Permanent al Orchestrei „Haydn” din Bolzano e Trento (2000/2003), Dirijor Invitat Permanent al Orchestrei „Halle” din Manchester (2005/2010), al Filarmonicii din Belgrad (2006/2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (începând din anul 2006).

Cristian Mandeal a fost invitat în cadrul unor festivaluri de mare anvergură: Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul „Primăvara de la Praga” şi „Toamna Pragheză”, Bloomington Festival din SUA, Tivoli Festival din Copenhaga, Quincena Musical din San Sebastián, Festivalul „Hannover 2000”, Festivalurile de la Istanbul, Ankara, Atena, Thessaloniki, Lisabona, Santander, Brescia-Bergamo, Ravello, Brno, Festivalul Janáček din Ostrava, BEMUS Festival din Belgrad. În anul 2008, a devenit Preşedintele Societăţii „George Enescu” din Londra.

Un punct de maxim interes din perioada recentă de activitate a lui Cristian Mandeal este reprezentat de colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o educă şi dirijează constant încă de la înfiinţare (2008), aducând-o, într-un timp record, la un nivel emblematic pentru cultura românească actuală.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume.
Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca „uditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa, astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană Das Orchester pe tânărul violoncelist român.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică.

Este invitat să predea cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România, cursul Muzica la Altitudine realizat alături de violonistul Ştefan Horvath, a numărat peste 20 de cursanţi veniţi din toată ţara.

A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Sub titlul „Vă place BACH?”, Răzvan Suma a suţinut în 2012 primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediţii ale turneului au însemnat 17 oraşe din România şi peste 10.000 de spectatori direcţi. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, în octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.

Născut în 1977 la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a urmat cursurile Liceului de Muzică din oraşul natal, la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music, Cambridge, SUA, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” (Italia), „Markneukirchen” (Germania) sau „Villa de Llanes” (Spania) sunt doar câteva dintre cele mai importante competiţii internaţionale la care a participat Răzvan Suma. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga sau Frans Helmerson.

Absolvent al studiilor de master ale Universităţii de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Georgetei Stoleriu, şi a celebrei Longy School of Music din Boston, unde a studiat cu Donna Roll, tenorul Ruben Mureşan a fost distins cu Premiul II la Concursul Internaţional „George Enescu” (2001). Din 2005 până în 2007, a activat ca profesor de canto la Gordon College din Wenham, Massachusetts.

Manifestând un interes deosebit pentru creaţia vocal-simfonică, Ruben Mureşan şi-a înscris în repertoriu lucrări reprezentative de gen, ca Magnificat şi Oratoriul de Crăciun de Johann Sebastian Bach, Judas Maccabaeus, Messiah şi Acis and Galatea de Georg Friedrich Händel, Harmoniemesse şi Lord Nelson Mass de Joseph Haydn, Missa Brevis KV 192, Misa în Do major KV 220, Vesperae Solennes de Confessore şi Requiem de Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia a IX-a, Missa în Do major şi Missa Solemnis de Ludwig van Beethoven, Lobgesang, Elias, Paulus şi Die erste Walpurgisnacht de Felix Mendelssohn Bartholdy, Stabat Mater de Antonín Dvořák, Ein deutsches Requiem de Johannes Brahms, Missa în Fa major şi Te Deum de Anton Bruckner, Kindertotenlieder de Gustav Mahler, Clopotele de Serghei Rahmaninov, L’enfant prodigue de Claude Debussy sau Five Mystical Songs şi Four Hymns for Tenor de Ralph Vaughan Williams. A colaborat cu dirijorii Cristian Mandeal, Florentin Mihăescu, Iosif Ion Prunner, Horia Andreescu, Ludovic Bács, Ervin Acél Jochen Wehner, Konrad von Abel, Kenneth Tucker, Christoph Adt, Urs Schneider, Misha Katz, Marc Tardue, Paul Nadler, Amaury du Closel sau James Buswell şi cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Orchestrele Filarmonicilor din Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Orchestra Naţională Radio, Gordon Symphonic Orchestra sau Filarmonica din Ruse.

Baritonul Cristian Hodrea a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, urmând ulterior cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, secţia oboi (clasa prof. univ. dr. Aurel Marc) şi apoi secţia canto (clasa conf. univ. dr. Marius Budoiu). În prezent, este solist al Operei Naţionale Române din Cluj şi membru al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

În 2006, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Mariana Nicolesco la Brăila, iar în 2007 a fost distins cu Premiul Special „Sigismund Toduţă” la concursul de interpretare cu acelaşi nume din oraşul nostru.

Cristian Hodrea a colaborat cu instituţii precum Filarmonicile din Cluj, Bucureşti, Iaşi, Craiova, Sibiu, Arad, Braşov, Oradea, Orchestra Radio din Bucureşti, Opera Română şi Opera Maghiară din Cluj. În repertoriul său, se regăsesc, în egală măsură, roluri din opere (Boema de Puccini, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Carmen de Bizet, Don Giovanni şi Nunta lui Figaro de Mozart, Căsătoria secretă de Cimarosa, Elixirul dragostei de Donizetti), precum şi lucrări vocal simfonice (Oratoriul de Crăciun, Patimile după Matei şi Cantata cafelei de Bach, Recviemul şi Misa Încoronării de Mozart, Misa în Do major şi Simfonia a IX-a de Beethoven, Dettinger Te Deum, Funeral Anthem for Queen Caroline şi Messiah de Händel, Nelson Messe şi Theresienmesse de Haydn, Recviemul de Fauré, Oratoriul de Crăciun de Saint-Saëns).

Concert vocal-simfonic extraordinar, Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Cristian Mandeal Dirijor,
Răzvan Suma Violoncel,
Ruben Mureşan Tenor,
Cristian Hodrea Bas,
Cornel Groza Dirijorul Corului,

Program:

Felix Mendelssohn Bartholdy – Uvertura Hebridele, MWV P. 7,
Edward Elgar – Concertul pentru violoncel, în mi minor, op. 85,
George Enescu – Rapsodia română nr. 2, în Re major, op. 11,
Béla Bartók – Cantata profana, Sz. 94.

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

 

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Cultural vineri, 26 aprilie 2024, 16:44

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Intitulată „Trip to Romania”, expoziția constituie o pledoarie pentru simplitate, bun simț, onestitate și adevăr. Fotografiile sunt...

„Trip to Romania” la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Cultural joi, 25 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie

Din programul zilei de vineri, 26 aprilie, vă recomandăm lansarea volumului ”Jurnale elvețiene”, al Ioanei Bot, președinte de onoare al...

Gaudeamus 2024. Recomandările pentru vineri, 26 aprilie
Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 21:00

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie

De la ora 10:30 Editura Ecou transilvan ne invită la lansarea volumelor de nuvele Chipul (volumul 11) și Călătoria (volumul 12) ale prozatorului...

Gaudeamus 2024. Recomandările noastre pentru joi, 25 aprilie
Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural miercuri, 24 aprilie 2024, 08:40

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz

Este vorba de povestea suprarealistă a lui Lewis Carroll, „Alice în Țara Minunilor”, montată de regizorul ungar Zsótér Sándor.  ...

Ultima premieră din această stagiune a trupei Szigligeti Szinhaz
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:16

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes

Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, și documentarul „Nasty”, despre viața...

Două filme românești, în selecția Festivalului de Film de la Cannes
Cultural marți, 23 aprilie 2024, 09:04

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven

Uvertura operei Norma de Bellini, Simfonia nr. 9 de Beethoven, o capodoperă a genului în istoria universală a muzicii. Norma este o tragedie...

Concert vocal-simfonic: Norma de Bellini și Simfonia nr. 9 de Beethoven
Cultural luni, 22 aprilie 2024, 17:00

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a finalizat lucrările de reorganizare a expozițiilor permanente ale Muzeului Orașului Oradea.   Astfel,...

Muzeul Orașului Oradea, în haine noi
Cultural duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva

Dramatizare: Rodica Suciu Stroescu.   Regia artistică: Leonard Popovici. În distribuţie: Mirela Gorea, Dragoş Pâslaru, Mircea Albulescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Adam şi Eva