Ascultă Radio România Cluj Live

Începe Toamna Muzicală Clujeană

Miercuri, 30 septembrie 2015, dăm startul celei de-a 49-a ediţii a celui mai longeviv festival de muzică clasică din România, Toamna Muzicală Clujeană.
Ediţia de anul acesta a festivalului îi omagiază pe compozitorii Belá Bartók şi George Enescu.

Începe Toamna Muzicală Clujeană
Foto: Începe Toamna Muzicală Clujeană

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 septembrie 2015, 15:00

Concertul simfonic de deschidere a Toamnei Muzicale Clujene îi aduce pe aceeaşi scenă pe dirijorul din Israel, cu rădăcini transilvănene, Daniel Cohen şi pe violonistul Michael Barenboim, fiul celebrului pianist şi dirijor Daniel Barenboim. Cei doi au fost colegi de cameră încă de la vârsta de 17 ani, când se aflau în turneul West Eastern Divan Orchestra.

În programul serii se regăsesc lucrările: George Enescu – Rapsodia nr. 1 în La major,
Belá Bartók – Concertul nr. 2 pentru vioară şi Ludwig van Beethoven – Simfonia a VII-a în La major.

De asemenea, înainte de concert, începând cu ora 18:00, vă aşteptăm la o dublă prezentare de carte, organizată în parteneriat cu Librăria Humanitas.
În foaierul Colegiului Academic, alături de Prof.univ.dr. Pavel Puşcaş, va avea loc prezentarea cărţilor:
Daniel Barenboim – O viață în slujba muzicii și Klaus Lang – Celibidache și Furtwängler. Marele conflict postbelic de la Filarmonica din Berlin.
Ambele cărți sunt publicate la Editura Humanitas, în colecția Memorii/Jurnale.

Daniel Cohen este directorul muzical al Jersey Chamber Orchestra, unde a lucrat cu artişti precum Nicola Benedetti, Sophie Bevan, Alison Balsom, Lawrence Zazzo sau cu Trioul Sitkovetsky. Este, de asemenea, director artistic al Gropius Ensemble, specializat pe o sinteză între muzică şi teatru, cu colaborarea actorului Itay Tiran.

Unul dintre cei mai talentaţi violonişti ai generaţiei sale, Michael Barenboim a susţinut concerte în compania celor mai prestigioase ansambluri ale lumii, ca Wiener Philharmoniker şi Chicago Symphony Orchestra. A cântat Concertul pentru vioară de Schönberg cu Mahler Chamber Orchestra, dirijată de Pierre Boulez, şi Concertul pentru vioară de Beethoven cu Münchner Philharmoniker dirijată de Lorin Maazel.

Stagiunea 2014/2015 i-a prilejuit violonistului o serie de debuturi, inclusiv cu Tokyo Symphony Orchestra şi dirijorul Santtu-Matias Rouvali, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks cu Mariss Jansons, Tonhalle Orchester Zürich, Orchestre de Chambre de Lausanne.

Ca muzician de cameră, Michael Barenboim participă frecvent la festivalurile din Rheingau, Lucerna, Ierusalim, Salzburg, Bonn sau Verbier. A colaborat cu artişti ca Guy Braunstein, Frans Helmerson, Nobuko Imai, Daniel Barenboim, Elena Bashkirova, Alisa Weilerstein şi Nikolaj Znaider.

Pianistul și dirijorul Daniel Barenboim, unul dintre cei mai mari muzicieni contemporani, ne poartă, în cartea sa O viaţă în slujba muzicii, de-a lungul poveștii fascinante a celor mai bine de cinci decenii pe care se întinde cariera sa artistică și în care muzica și existenţa lui se contopesc până la identificare. Fie că evoluează singur, fiind încă din copilărie un virtuoz al pianului, fie că acompaniază alţi interpreţi, fie că dirijează la pupitrul celor mai mari orchestre din lume, înţelegerea profundă a muzicii rămâne pentru Barenboim cea mai frumoasă obsesie și călăuză permanentă spre success.
În această carte sunt evocate, cu afecţiune și preţuire, și alte figuri ilustre ale lumii artistice internaţionale din secolul XX: Rubinstein, Furtwängler, Zubin Mehta, Pierre Boulez, Celibidache, Jacqueline du Pré (prima soţie a lui Daniel Barenboim). De asemenea, nu lipsesc pasajele reflexive despre chestiuni precum evreitatea, legătura dintre naţionalitate, limbă și muzică, rolul muzicii în înţelegerea dintre naţiuni, schimbările recente în interpretarea și în receptarea muzicii.

Cartea lui Klaus Lang e construită în jurul corespondenţei Celibidache – Furtwängler şi a altor documente, multe dintre ele inedite, iar dincolo de interesul stârnit de complicaţiile care au apărut în vieţile unor mari muzicieni – şi Karajan e un personaj important în această poveste –, este o excepţională mărturie privind psihologia dirijorilor, a artiştilor în genere.

Pentru mine muzica nu e o profesie, ci modul meu de viață. Să te scufunzi în ea, să te concentrezi deplin asupra ei, este o condiție sine qua non pentru orice muzician. Sigur, toată viața am făcut cu plăcere multe alte lucruri, dar, cumva, muzica m-a însoțit mereu. Chiar dacă nu m-a încercat niciodată nevoia ori dorința de a scrie o auto-biografie tradițională, am simțit că merită poate pusă-n cuvinte bizareria faptului că muzica nu e doar prezența în viața mea, ci îmi trăiesc cu adevărat viața în muzică. Am încercat, de fapt, să scriu despre cum e să fii obsedat de muzică și să ai curiozitatea de a cerceta această obsesie. (Daniel BARENBOIM)

Informaţii despre concerte, artiştii invitaţi, cât şi programul festivalului Toamna Muzicală se găsesc pe www.tmc.filarmonicatransilvania şi pe www.facebook.com/ToamnaMuzicalaClujeana.

 

Redacția

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi

Prințesa Elisabeta de Bavaria, care mai târziu a devenit împărăteasă austriacă (Kaiserin Elisabeth von Österreich) și cunoscută, de...

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi
Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 18:06

Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!

NASA a transmis că sonda sa spaţială Voyager One a început să trimită informaţii utlilizabile pe Pământ, după mai multe luni în care a...

Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!
Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 10:02

Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani

Ancheta în cazul acestuia a fost gestionată deficitar de FBI.   În 2015, când FBI a aflat primele informaţii privind abuzurile sexuale ale...

Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani
Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 06:00

Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație

Sacoul galben narcisă, decorat cu nasturi aurii, pe care Prințesa Diana l-a purtat ​​în timpul unei călătorii la Hong Kong în 1989 se...

Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație
Diverse marți, 23 aprilie 2024, 12:00

Radicchio – o legumă interesantă şi foarte utilă

Există diverse soiuri de radicchio, care diferă nu numai prin aspect, ci şi prin compuşi şi gust. Leguma este cunoscută de oameni drept aliment...

Radicchio – o legumă interesantă şi foarte utilă
Diverse marți, 23 aprilie 2024, 06:00

În timp ce doi fraţi se ceartă iese la iveală o comoară

Între zidurile unui apartament de la etajul cinci al unei clădiri din Villa Ada, un cartier elegant al Romei, a fost găsită o comoară.  ...

În timp ce doi fraţi se ceartă iese la iveală o comoară
Diverse luni, 22 aprilie 2024, 12:00

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier

Fructele cresc în ciorchini la baza frunzelor, salak fiind cunoscut şi sub denumirea de fructele şarpelui, deoarece coaja sa are un aspect solzos....

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier
Diverse luni, 22 aprilie 2024, 09:32

Nutella – 60 de ani într-un borcan!

Cei 60 de ani, celebrează geniul lui Michele Ferrero, care în 1964 a inventat crema de alune și ciocolată.   Timp de decenii a fost o...

Nutella – 60 de ani într-un borcan!