Ascultă Radio România Cluj Live

Lacul Brăteni, relaxare, pescuit şi saramură de crap

Brăteniul este un sat transilvan cu numai câteva zeci de case, majoritatea tradiţionale, ascuns între colinele domoale ale zonei de podiş din Bistriţa-Năsăud.

Lacul Brăteni
Foto: Lacul Brăteni

Articol editat de , 11 august 2015, 06:00

Oamenii de aici se ocupă cu agricultura şi o fac bine, pentru că de cum o coteşti spre sat, de pe DJ 151, eşti înconjurat de lanuri de grâu sau porumb. În fiecare zi, de cum primăvara pune stăpânire pe natură şi până spre vremea ultimelor frunze căzute toamna, zeci de turişti fac acest lucru, cu destinaţia Lacul Brăteni.

O întindere de apă de circa 25 de hectare, amenajată impecabil, atât pentru pescuit, cât şi pentru campare pentru că, mai ales la sfârşit de săptămână, mulţi sunt pescarii care vin aici însoţiţi de familie.

Cei mai comozi dintre turişti aleg una dintre căsuţele camping din zona zero, preferate pentru facilităţile oferite în vederea unui sejur de minimum 48 de ore. Dar şi malurile lacului, cu cele peste 30 de pontoane, oferă loc de campare atât pentru corturi, cât şi pentru cei care vin cu rulote.

Tot mai multă lume alege să îşi petreacă astfel week-endul sau chiar o parte din concediu, pentru că pe malul unui astfel de lac, relaxarea este specială. Luciul apei abundă de lişiţe, stârci şi alte păsări de apă, iar fascinaţia exemplarelor capitale de crap, ten sau somn îi ţine în transă pe pescari.

 

Fiind situat la circa un kilometru de drumul judeţean şi de calea ferată, lacul oferă liniştea căutată de familie. Pentru cei care nu pescuiesc, se pot face plimbări de-a lungul lacului, pe dealurile din împrejurimi sau prin sat, numai că, invariabil, ajungeţi şi la cabana rustică a lacului, unde puteţi servi masa.

Şi ce masă, mai ales dacă alegeţi o saramură de crap, cu mujdei şi mămăliguţă!

Sigur veţi vrea să o cunoaşteţi pe bucătăreasă şi s-o întrebaţi cum face o saramură atât de bună! Doamna Mariana ţine, însă, la secretul reţetei sale.

În primul rând trebuie să pui suflet în mâncarea pe care o faci pentru oaspeţi, indiferent dacă este saramură sau altceva. Sigur că saramura noastră are ceva specific cabanei noastre, dar cum să vă divulgăm secretul? Dacă insistaţi, vă spun că se pune ardei roşu copt, roşii la bullion în borcan şi condimente. Nu lipseşte ardeiul iute, de exemplu. Crapii cei mai buni pentru saramură sunt cei de 1,5 până la 2 kg, pentru că nu au grăsime şi nici oase prea multe. Bucătăria noastră este foarte apreciată şi pentru ciorba de burtă şi fasolea cu ciolan, dar specialitatea casei rămâne peştele. (Câmpean Mariana, bucătăreasă).

Pe lac, poveştile pescăreşti abundă.

Nopţile petrecute la taclale în jurul unui foc sunt colorate din când în când de ţipetele speriate ale păsărilor zburătăcite din pâlcurile de trestie şi papură de pe mal de câte vreunul dintre somnii uriaşi ai lacului.

Într-un sfârşit vine şi somnul, al nostru, cel cu Moş Ene şi cu el dulcea odihnă din miezul naturii…

 

Florin Sasarman

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
Reportaje vineri, 11 aprilie 2025, 14:34

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​

În perioada 11 – 13 aprilie 2025, Oradea găzduiește prima ediție a unui hackathon intensiv de 72 de ore, organizat de Uniunea Studenților din...

Maraton de codare. Studenții și profesioniștii participă la primul hackathon de 72 de ore​
În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
Reportaje sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci

La o aruncătură de băț de Bonțida, la doar 2,84 kilometri în linie dreaptă, se află un castel cu o poveste fascinantă, plină de umor,...

În casa baronului visător: explorăm castelul Bánffy din Răscruci
NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Reportaje joi, 3 aprilie 2025, 14:10

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului

Centrul de zi al Asociației Autism Transilvania își deschide astăzi porțile către vizitatorii dornici să învețe în cadrul unor ateliere de...

NU SUNT INVIZIBIL – Campanie de conștientizare a autismului
Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje miercuri, 2 aprilie 2025, 13:51

Lecții despre curaj și terapie prin artă

Organizația clujeană Create.Act.Enjoy crede în terapie prin artă și o practică de foarte multă vreme în spitale, centre pentru seniori,...

Lecții despre curaj și terapie prin artă
Reportaje marți, 1 aprilie 2025, 15:54

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa

Ce simți când trebuie să răspunzi la o întrebare într-un vacarm total? Ce vezi când lumea pare haotică, rapidă, derutantă? Cum e să ți se...

Salată de cuvinte şi ochelari VR: 6 exerciţii pentru înţelegerea autismului, de încercat la Bistriţa
Reportaje luni, 31 martie 2025, 09:56

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia

Sunt sate în care nu a mai fost vreun botez de trei ani, ne-a spus Balázs Attila, preotul reformat din Săvădisla, întors recent din...

„Nu mai merg în adăposturi, dar au pierdut speranţa”, preotul Balázs Attila despre realitatea din Transcarpatia
Reportaje marți, 25 martie 2025, 14:22

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D

Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, de la specializarea Măsurători Terestre și...

Premieră națională: Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Reportaje duminică, 23 martie 2025, 00:00

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie

A absolvit Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi; dar, ca să confirme parcă ideea că nimeni nu poate fi profet în propria lui ţară, a...

Bogdan Ota: între trecut și viitor, între muzică și tehnologie