Ascultă Radio România Cluj Live

Trei beneficii ale consumului constant de ananas

Cercetări efectuate de antropologii americani de la Universitatea din Berkeley, California, au demonstrat că pulpa fructului de ananas conţine o serie de asa-numite principii active, adică substanţe care pot influenţa eficient unele mecanisme chimice şi biologice ale organismului.

ananas
Foto: Fructul dulce care face minuni pentru sănătatea ta!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 august 2015, 06:00

Consumului constant de ananas are numeroase beneficii.

1.Protejează ficatul – laboratorul organismului, aşa cum mai este numit ficatul de către biologi, este unul dintre organele cele mai solicitate, fiind responsabil atât de transformarea hranei în substanţe nutritive accesibile celulelor, cât şi de procesele de dezintoxicare şi producţie a materiei de bază pentru celulele sângelui. Substanţele active cu structură peptidică din ananas acţionează indirect asupra unor celule din ficat specializate în transformarea glucozei în substanţe de rezervă. Ca urmare, se poate trage concluzia că cei care consumă frecvent ananas au o glicemie mai stabilă, riscul de diabet fiind mai redus. Prin aceste efecte, consumul de ananas ne poate păstra atât echilibrul ponderal, ferindu-ne de îngrăsare excesivă, cât şi un sistem circulator sănătos, mai puţin predispus la infarct sau accidente cerebrale.

2. Menţine sănătatea hormonală – biochimiștii olandezi au descoperit prezenţa în ananas a unor substanţe asemănătoare sterolilor, ce intră în compoziţia unor hormoni secretaţi de cortico-suprarenale, ovar şi testicul. Aceste substanţe uşor absorbabile în intestin ajung în sânge şi pot influenţa sinteza de hormoni steroizi. Rezultatele studiilor endocrinologice au arătat că influenţa acestor principii regăsite în ananas este remarcată asupra sistemului celular de control al eliberării de aldosteron şi cortizol, controlând buna activitate a glandelor suprarenale. În acelaşi timp, aceste substanţe pseudo-sterolice din ananas fac glandele sexuale mai receptive la controlul nervos hipotalamic.

3. Stimulează instinctul de conservare – cea mai interesantă descoperire în ceea ce priveşte beneficiile consumului de ananas este cea a britanicilor de la Universitatea din Birmingham. Aceştia au descoperit că cimpanzeii hrăniţi exclusiv cu ananas au reflexe de apărare mult mai eficiente şi devin mult mai intuitivi în a găsi soluţii de evadare sau de luptă atunci când simt pericolul. Studiul amănunţit al acestui efect aparent miraculos al ananasului a demonstrat că în realitate este vorba de influenţa rapidă a unor levo-zaharuri care pătrund foarte uşor în sânge. Aceste zaharuri, neîntâlnite decât extrem de rar în organismele superioare, produc o încărcare electrică specifică a moleculelor cu adrenalină si noradrenalină, care se descarcă în timpul unor situaţii critice. Ca urmare, cei care consumă mai frecvent ananas au mai mari sanse de a se apăra reflex în cazul unor accidente rutiere sau de muncă, dar şi de a lua decizii rapide, în cazul în care o situaţie specială ne obligă să alegem între lupta cu agresorul, fuga sau trucuri de rezolvare a conflictului.

 

RADOR

Ascultă Radio Cluj online AICI:

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate