Ascultă Radio România Cluj Live

Ciupercile, un substitut pentru carne

Hribi sau mânătărci, gălbiori sau bureţi galbeni, opintici sau ghebe sunt câteva din speciile de ciuperci comestibile ce pot fi găsite prin păduri .

Ciupercile, un substitut pentru carne

Articol editat de , 12 iulie 2015, 06:00

Tot mai multe studii arată că ciupercile ar putea intra în categoria super-alimentelor, alături de broccoli şi afine.

Acestea nu conţin grăsimi, zahăr ori sare  dar sunt o valoroasă sursă de fibre şi vitamine din grupul B. Ele mai conţin minerale esenţiale, cum ar fi potasiu, cupru, fier şi fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume.

Ciupercile sunt considerate cel mai bun substitut pentru carne. Spre deosebire de carne, ciupercile sunt mult mai uşor de digerat, procesul de digestie necesitând un consum mai mic de energie din partea organismului.

Anxietatea, oboseala şi stresul se pot trata şi preveni cu ajutorul ciupercilor, susţin specialiştii, datorită conţinutului mare de zinc şi vitamine din grupul B. Consumul de ciuperci  reduce considerabil senzaţia de epuizare fizică şi intelectuală, dar şi sentimentul neplăcut de iritarea şi anxietate.

Ciupercile conţin şi vitamina D, necesară sănătăţii părului, pielii şi unghiilor. Ajută sistemul imunitar. De exemplu, polizaharidele şi alte componente ale lor pot regla şi echilibra sistemul imunitar slăbit, revigorând organismul. Trei patru porţi de ciuperci pe săptămână sunt sursa perfectă de proteine, susţin specialiştii.

Ciupercile pot fi consumate marinate, murate, prăjite, fierte sau în diferite preparate culinare acestea conţin  lecitină de aceea reduc depunerea de colesterol în organism .

Dacă veţi  merge la cules de ciuperci  e bine să ştiţi că acestea se culeg dimineaţa devreme deoarece ele cresc mai ales pe timp de noapte. Ciupercile culese dimineaţa sunt mai viguroase, deci sunt mult mai potrivite pentru a fi stocate, altfel ele se pot decolora şi ofili mai repede dacă sunt culese spre după-amiază.

Ciupercile pot fi găsite  în pădurile de foioase mixte, de răşinoase, de stejar şi mesteacăn. Nu apar oriunde, ele preferă zonele deluroase înclinate, pantele forestiere sau uscate ale pădurilor de mesteacăn. De asemenea, cresc în pădurile vechi şi pe lizierele acestora.

În lume, se cunosc peste 100.000 de specii  de ciuperci comestibile, e  bine să le cunoaşteţi foarte bine deoarece prin păduri există  şi ciuperci otrăvitoare. Dacă aveţi dubii în legătură cu ciupercile comestibile mai bine nu le culegeţi.

 

Rodica Tulbure

 

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

 

 

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate