Elevii nu vor să poarte uniforme
Decizia Senatului de a consemna obligativitatea elevilor de a purta uniforme şcolare a stârnit un val de nemulţumiri în rândul reprezentanţilor Consiliului Naţional al Elevilor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 iunie 2015, 10:00
Senatul a decis săptămâna aceasta ca toţi elevii să fie obligaţi să poarte uniforme şcolare, cu semne distinctive pentru fiecare şcoală în parte, o acţiune care ar contribui la creşterea siguranţei în şcoli. Preşedintele Consliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţă, consideră acest demers nefondat în contextul siguranţei şcolare şi a declarat că o astfel de decizie trebuie luată în prezenţa tuturor părţilor implicate, respectiv părinţi, profesori şi elevi.
Nu există nicio statistică conform căreia se dovedeşte faptul că uniformele sunt întradevăr un factor de creştere a siguranţei în învăţământ. Ce s-a demonstrat în schimb este faptul că în foarte multe cazuri au fost semnate contracte abuzive între şcoli şi furnizorii de uniforme şcolare, fără avizul elevilor sau al părinţilor. Prin urmare a fost încălcat dreptul la educaţia gratuită. Semnul distinctiv este obligatoriu, ceea ce din nou refuză copiilor din familii defavorizate dreptul la educaţie. Sunt foarte multe şcoli din România în care părinţii nu au posibilitatea să plătească astfel de sume, pentru decizii luate fără acceptul lor. (Preşedintele Consliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţă)
În cazul în care inițiativa va fi adoptată de către plenul Camerei Deputaților, reprezentanții elevilor își asumă folosirea pârghiilor legale, sesizarea Avocatului Poporului, solicitarea adresată Președintelui României de a trimite legea la reexaminare, sau solicitarea constatării excepției de neconstituționalitate, pentru respectarea drepturilor elevului în integralitatea lor.
Radio Antena Sibiului
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI