Ascultă Radio România Cluj Live

Vaccin pentru viaţă – Campanie Radio România (III)

Să îmi vaccinez sau nu copilul?” Este întrebarea pe care şi-o pun toţi părinţii încă din primele zile de viaţă ale celui mic. O parte dintre ei aleg să nu îl imunizeze, iar numărul lor este în creştere, potrivit oficialilor din Sănătate.

Vaccin pentru viaţă – Campanie Radio România (III)

Articol editat de Alina Vingan, 3 iunie 2015, 06:00 / actualizat: 3 iunie 2015, 19:56

În satul ilfovean Săftica, aparţinând comunei Baloteşti părinţii au înţeles însă că pentru a avea copii sănătoşi e nevoie de vaccinare.

Copilul este deja imunizat din materninate împotriva Hepatitei B şi BCG-ului şi după aceea continuă imunizarea la diferenţă de o lună iar  până la vârsta de 1 an ajunge unde trebuie .Totdeauna discutăm cu mamele şi le asigurăm că riscul de a li se îmbolnăvi copilul în cazul în care nu a fost vaccinat este foarte mare.Mamele se prezintă la medic exact la termenele la care trebuie vaccinat copilul iar până în acest moment nu am primit niciun refuz din partea lor în privinţa vaccinării, a declarat dr. Anca Petcu, medic primar Medicină de Familie în comuna Baloteşti, judeţul Ilfov.

Vaccinarea copiilor rămâne însă o problemă în comuna Afumaţi din judeţul Ilfov.

Sunt mulţi părinţi care refuză să-şi vaccineze copiii.Unii se sperie fiindcă au citit prospectele, pline de reactii adverse. Alţii se informează de pe internet, invocând  studii publicate pe bloguri sau diverse cărţi. Cei mai mulţi dintre părinţi consideră că serurile incluse în schema obligatorie de vaccinare mai mult le dăunează copiilor decât să îi ajute , lucruri total neadevărate , deoarece beneficiile vaccinării sunt infinit mai multe decât eventualele reacţii adverse, precizează dr. Aurora Matei , medic primar Medicină de Familie în comuna Afumaţi, judeţul Ilfov

Lipsa imunizării poate avea consecinţe grave.

Cu cât copilul e mai mic, cu atât sistemul acestuia este mai puţin pregătit să lupte împotriva bacteriilor şi a virusurilor, care pot să dea boli infecţioase foarte grave, chiar mortale. Difteria, variola, tetanosul, poliomelita – cred că am spus nişte boli de care oricine a auzit şi ştie că au făcut ravagii, atrage atenţia dr. Aurora Matei , medic primar Medicină de Familie în comuna Afumaţi, judeţul Ilfov.

Medicii susţin că singurele efecte adverse demonstrate până acum sunt minore.

 

Antena Satelor

………………………………………………………………………………………………………………………………

Desfăşurată în prima săptămână a lunii iunie, pe toate posturile Radio România, Campania “Vaccin pentru Viaţă” îşi propune să analizeze problema vaccinărilor din România şi să ofere părinţilor toate informaţiile corecte şi obiective pentru a decide în cunoştinţă de cauză.

În fiecare an, peste 10,5 milioane de copii mor înaintea împlinirii vârstei de 5 ani, iar dintre acestea, aproape 1,5 milioane sunt cauzate de boli care ar putea fi prevenite prin vaccinare.

La nivel mondial, bolile prevenibile prin vaccinare omoară, în fiecare an, 3 milioane de persoane, atât copii, cât şi adulţi, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Mortalitatea infantilă, costurile ridicate pentru tratament şi, nu în ultimul rând calitatea scăzută a vieţii, sunt câteva din argumentele principale pe care specialiştii le aduc în favoarea vaccinării.
Vicepreşedintele Comitetului Naţional de Vaccinologie, doctorul Alexandru Rafila, enumeră vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Imunizare oferit gratuit populaţiei.

În România, la naştere, se administrează vaccinul BCG şi prima doza de vaccin hepatitic B.

Ulterior se administrează trei doze dintr-un vaccin hexavalent care protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, infecţiei cu haemophilus influenzae tip B, hepatitei B şi poliomielitei, iar la vârsta de un an se administrează vaccinul împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului, urmând ca înainte sau la vârsta şcolară să se facă rapeluri pentru acest vaccin, a afirmat Alexandru Rafila.

 

RADOR

……………………………………………………………………………………………………………………..

România este în fruntea listei statelor din UE în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza cancerului de col uterin.

În România şi în lume sunt disponibile în prezent două tipuri de vaccinuri împotriva HPV, virusul care poate duce la cancerul de col uterin. Totuşi, ţara noastră este în fruntea listei statelor din UE în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza acestui tip de cancer.

Specialiştii susţin că, deşi campania naţională de vaccinare din anul 2008 a avut o rată de succces de doar 2,5%, în alte ţări acest tip de vaccin este foarte popular.

Medicul ginecolog Roxana Moman a explicat într-un interviu difuzat în emisiunea „Matinal” de la RRA, de ce este importantă vaccinarea anti – HPV: Acest virus este un virus cu transmisie pe cale sexuală. Foarte multe tinere nu ştiu acest lucru. Cât despre beneficiile vaccinului HPV, în cazurile de administrare corectă, făcute înainte de contactul cu virusul, eficienţa în prevenirea infecţiei şi implicit ale /…/ precursoare cancerului este între 97% şi 100%.

Reporter: Ar trebui continuată această vaccinare?

Roxana Moman: Sigur că da. Vaccinarea este folosită în prevenirea infecţiei. De asemenea, nu exclude posibilitatea, este adevărat, mult mai rar, a dezvoltării unui cancer de col uterin produs de altă cauză.

Reporter: Care ar fi contraindicaţiile?

Roxana Moman: Vaccinul nu cauzează niciun efect secundar. Sunt aspecte evidente care sunt minore

 

RADOR

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

400 milioane de vieţi sunt salvate anual prin imunizare şi aproximativ 750 de mii de copii sunt protejaţi de dizabilităţi de diferite grade, arată statisticile.
De asemenea, 80 la suta dintre copiii lumii sunt vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului neonatal, tusei convulsive, poliomielitei şi rujeolei, maladii care în trecut erau considerate fără leac.
Preşedintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit astăzi la Radio România despre neplăcerile minime provocate de vaccinuri, în comparaţie cu beneficiile:

Dacă ne referim, de exemplu, la vaccinul rujeolic, nota bene-nu are nici un fel de legătură vaccinul cu apariția autismului la copii, gândi-ți-vă că rujeola provoacă epidemii soldate cu numeroase decese, cu complicații, cu surditate, cu afectări neurologice, care sunt prevenite practic, prin vaccinare. O eventuală reacție adversă, majoră, care apare la un milion de vaccinuri administrate este mult mai puțin decât consecințele pe care le are infecția care ar putea să afecteze același număr de copii. (Alexandru Rafila)

Radio România desfăşoară săptămâna aceasta, pe toate posturile sale, Campania Naţională de Informare „Vaccin pentru viaţă”, care îşi propune să ofere părinţilor date corecte şi obiective, în privinţa efectului benefic al vaccinurilor.

 

RADOR

 

 

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Greve în transportul public
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
Stirea zilei joi, 2 mai 2024, 10:27

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania

Sperăm că v-aţi ales deja vopseaua pentru ouă, pentru că astăzi veţi avea nevoie de ea. Deşi, dacă e să mergem pe metodele tradiţionale,...

Tradiţii în Joia Mare în Transilvania
Stirea zilei marți, 30 aprilie 2024, 12:00

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj

Filmul regizat de Tudor Giurgiu spune povestea evenimentelor de la Sibiu, din decembrie 1989: zeci de lucrători în Miliţie, Securitate şi Armată...

„Libertate” a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj