Ascultă Radio România Cluj Live

31 mai – Ziua Mondială Fără Tutun

În fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

ziua mondiala anti fumat
Foto: ziua mondiala anti fumat

Articol editat de Alina Vingan, 31 mai 2015, 06:00 / actualizat: 31 mai 2015, 7:22

Anual, în lume, sunt fumate aproape 5,5 triliarde de ţigări, obiceiul nociv fiind, în pofida avertismentelor de pe pachetele de ţigări, în creştere semnificativă.

OMS apreciază că numărul actual de fumători, care este de aproximativ 1,4 miliarde, va creşte, urmând să ajungă în 2020 până la 1,8 miliarde.

Pentru Ziua Mondială Fără Tutun 2015, OMS face apel către toate ţările să lucreze împreună pentru a reduce/stopa comerţul ilicit cu produse din tutun, acesta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice şi economice, de guvernare şi de luptă împotriva corupţiei.

Piaţa ilicită a tutunului poate fi responsabilă, potrivit studiilor, corelate cu informaţiile furnizate de comunitatea vamală internaţională, pentru cel puţin una din 10 ţigări consumate la nivel mondial.

În fiecare an, Uniunea Europeană şi statele sale membre, conform datelor furnizate de Comisia Europeană, pierd peste 10 miliarde euro din venituri fiscale şi vamale.

Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumători. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane decese în fiecare an, iar mai mult de 80% din aceste decese vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.

Toate aceste date au fost comunicate de către dr. Mihai Moisescu-Goia, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, care ne-a acordat un scurt interviu.

Dr. Mihai Moisescu-Goia: Pentru sănătate fumatul este o provocare negativă, mai ales că afectează populaţia de vîrstă mică, mă gândesc aici la elevi şi studenţi care, de la vîrste din ce în ce mai scăzute, 12, 14 ani, se apucă de acest viciu, fără a şti clar la ce pericol îşi expun organismul folosind tutunul.

Rep: Cum vi se pare ideea interzicerii fumatului chiar şi în locurile publice deschise?

Dr. Mihai Moisesu-Goia: Teoretic e posibil. Dar dacă pe un om îl constrângi fără să laşi nici o portiţă de a-şi refula, să zicem presiunea de a fuma, eu zic că este sortit eşecului. Trebuie să găsim o modalitate prin care cei care au acest viciu să şi-l poată exprima fără a aduce atingeri stării de sănătate a celorlalţi, ca şi dreptului de a nu fuma. De exemplu sunt concerte unde se fumează şi trebuie să ne gândim la dreptul celor care nu fumează şi care sunt expuşi la fum. Ştiu, o să mă întrebaţi: „Bine şi atunci cum facem? Facem concerte pentru fumători şi concerte pentru nefumători? ”Nu! Pur şi simplu putem face ca la manifestările publice acest viciu să fie interzis.

Rep: De ce se spune că ţigara este şi ea un drog?

Dr. Mihai Moisesu-Goia: Pot să vă răspund, pentru că am fost timp de 12 ani fumător de două pachete de ţigări pe zi: imediat după renunţarea la fumat, ai sindromul de abstinenţă. Organismul îţi cere acea doză zilnică de nicotină şi trebuie să fie ajutat să poată trece peste această perioadă. Ca orice drog, nicotina îşi spune cuvântul şi să ştiţi că este unul foarte puternic.

Rep: Care este cea mai bună metodă de a te lăsa de fumat?

Dr. Mhai Moisescu-Goia: Nu pot să spun că există o metodă universal-valabilă. Eu am luat o decizie în acest sens, dar am fost sprijinit şi de familie foarte mult, pentru că m-au suportat în acea perioadă în care eram foarte irascibil, nimic nu-mi convenea, dar actualmente sunt programe în Clinica de Pneumologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, prin care te susţin cu medicaţie, consiliere medicală, cu supraveghere medicală, cu diverse sisteme de a înlocui doza zilnică de nicotină, astfel încât organismul să treacă mai uşor peste această perioadă, putem s-o numim de sevraj, şi să ajungi la rezultatul dorit: să scapi de fumat.

 

Anca Manuela Mureşan

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir