Ascultă Radio România Cluj Live

Ziua Eroilor în Transilvania

Cluj Napoca

Ziua Eroilor în Transilvania

Articol editat de cristina.rusu, 21 mai 2015, 09:41

Ziua Eroilor şi sărbătoarea Înălţării Domnului vor fi marcate, joi, 21 mai, în Cluj-Napoca, prin ceremonii militare şi religioase.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, va participa la ora 12.30, la Cluj-Napoca (Cimitirul Eroilor din Calea Turzii), alături de Principele Radu al României la sărbătorirea Zilei Eroilor.

Instituţia Prefectului-judeţul Cluj împreună cu Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj, primăriile municipiului Cluj-Napoca, comunelor Măguri Răcătău şi Feleacu organizează cu ocazia Zilei Eroilor ceremonii militare şi religioase de comemorare a eroilor în următoarele locuri:

– Cimitirul Eroilor din Calea Turzii, la Monumentul Ostaşului Român şi la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, ora 12.30;

– Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece (comuna Măguri Răcătău), ora 12.00;

– Monumentul Rezistenţei Anticomuniste – str. Cardinal Iuliu Hosu, ora 12.00;

– Monumentul Eroului Aviator Plt. Adj. Traian Dârjan – Cimitirul Someşeni, ora 12.00;

– Troiţa de pe Feleac (comuna Feleacu), ora 12.00.

De la ora 10, în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă şi în Catedrala Episcopală Greco-Catolică se va oficia Sfânta Liturghie.

De la 12 vor avea loc ceremonii militare şi religioase de comemorare a eroilor la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste, de pe strada Cardinal Iuliu Hossu, şi la Monumentul Eroului Aviator Traian Dârjan, din Cimitirul Someşeni.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război se proclamă Ziua Eroilor „Sărbătoare Naţională a Poporului Român în cea de-a 40 zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti”, ce se va desfăşura anul acesta, joi, 21 mai.

Cu această ocazie, autorităţile publice locale vor desfăşura programe proprii de comemorare a eroilor la cimitirele şi parcelele de onoare care există pe raza unităţii administrativ teritoriale, pot organiza expoziţii tematice, simpozioane sau mese rotunde.

În Ziua Eroilor la ora 12.00 în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere.

 

Darian Sacalis

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Satu Mare

La Satu Mare, Ziua Eroilor va fi sărbătorită joi, 21 mai, printr-o serie de manifestări organizate de Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primărie şi Garnizoană.

Manifestările încep la ora 11:30, prin depunerea de coroane şi jerbe de flori la Placa Memorială amplasată pe palatul Administrativ în cinstea tinerilor sătmăreni căzuţi în revoluţia din 1989.

Depuneri de coroane şi un serviciu religios vor avea loc de la ora 12:00 la Cimitirul Eroilor, iar de la ora 13:00 va avea loc un ceremonial la Monumentul Ostaşului Român.

În Carei, manifestările încep la ora 12:30, la Monumentul Ostaşului Român şi vor consta în depuneri de coroane de flori, un serviciu religios şi un moment artistic.

 

Stela Tudor

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Bistrița Năsăud

Ziua Eroilor va fi marcată joi, 21 mai, la Bistriţa, începând cu ora 12.30 la Monumentul eroilor din Piaţa Petru Rareş. Manifestarea va cuprinde acordarea onorului militar de către Garda de onoare a Garnizoanei Bistriţa, salutul „Drapelului de luptă”, intonarea Imnului de Stat al României şi un ceremonial religios. Oficialităţile locale şi judeţene vor depune apoi o coroană de flori în onoarea eroilor neamului, iar ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de onoare.

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, în judeţul Bistriţa-Năsăud se vor organiza ceremoniale militar-religioase şi în Cimitirul municipal, începând cu ora 14:00, la Monumentul eroului post-mortem, sublocotenent Filip Cristian Petru, în comuna Tiha Bârgăului, începând cu ora 12:00, la Monumentul Eroilor, în comuna Prundu Bârgăului, începând cu ora 12:10, la Monumentul eroilor şi în comuna Şintereag, începând cu ora 14:45, la Monumentul eroului post-mortem, sublocotenent Sfechiş Florin.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 309/2015 pentru aprobarea Programului Manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, la ora 1200, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere.

 

Florin Săsărman

 

Cum alegem carnea de miel?
Social marți, 30 aprilie 2024, 09:45

Cum alegem carnea de miel?

Se apropie Paştele şi, de când ne ştim, pe masă avem friptura de miel, drobul de miel și alte preparate delicioase pentru a ne răsfăța după...

Cum alegem carnea de miel?
Senatul a adoptat noul Cod silvic
Social luni, 29 aprilie 2024, 18:35

Senatul a adoptat noul Cod silvic

Prin noul cod silvic se prevede că transportul unei mase lemnoase, mai mari de 5 metri cubi, fără acte legale, va conduce...

Senatul a adoptat noul Cod silvic
Au fost deschise Canionul 7 Scări și Tiroliana 7 Scări
Social luni, 29 aprilie 2024, 17:12

Au fost deschise Canionul 7 Scări și Tiroliana 7 Scări

Veste bună pentru amatorii de drumeții și senzații tari. Principalele atracții din împrejurimile Brașovului, Canionul 7 Scări și Tiroliana 7...

Au fost deschise Canionul 7 Scări și Tiroliana 7 Scări
Program special la Muzeul Brukenthal
Social luni, 29 aprilie 2024, 14:19

Program special la Muzeul Brukenthal

Muzeul Naţional Brukenthal va fi deschis între 1 şi 3 mai, însă nu va putea fi vizitat între 4 şi 8 mai.   Muzeul Naţional Brukenthal...

Program special la Muzeul Brukenthal
Social luni, 29 aprilie 2024, 13:13

Indiferent cât de adâncă este durerea. Studiu internațional al iertării copiilor adulți

Adesea rănile produse de către părinți asupra copiilor în copilărie pot afecta relațiile pe termen lung și produc rupturi dureroase, stări...

Indiferent cât de adâncă este durerea. Studiu internațional al iertării copiilor adulți
Social luni, 29 aprilie 2024, 12:27

Protest spontan la Oficiul Național al Registrului Comerțului

Activitatea cu publicul este suspendată în această dimineață la Registrul Comerțului București și la mai multe registre din țară, după ce...

Protest spontan la Oficiul Național al Registrului Comerțului
Social luni, 29 aprilie 2024, 11:48

Program special în minivacanța de Paște

Serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte şi cărţi de identitate au program...

Program special în minivacanța de Paște
Social luni, 29 aprilie 2024, 11:03

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în țară, sâmbătă 4 mai

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă la noi în ţară, sâmbătă seara, 4 mai, de reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte,...

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în țară, sâmbătă 4 mai