Ascultă Radio România Cluj Live

Elevii olimpici fac cinste României!

Elevii olimpici se află în plin bacalaureat! 211 elevi, sportivi şi olimpici la diferite materii de studiu, susțin examenele în sesiunea specială.

medalii olimpici
Foto: medalii olimpici

Articol editat de Andreea Leonid, 20 mai 2015, 07:00 / actualizat: 20 mai 2015, 16:32

Luni şi marţi s-a desfăşurat proba orală la limba română. Miercuri şi joi se testează competenţele digitale, iar între 22 şi 23 mai se susţine proba orală la limba străină. Probele scrise încep în 25 mai. În 27 mai, candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării.

Clujul se mândreşte cu elevul George Maier, care studiază la Liceul Avram Iancu şi va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Biologie desfăşurată în luna iulie în Danemarca.

Este prima mea experienţă la olimpiada internaţională. E cu totul diferit faţă de ce a fost pînă acum, cerinţele sunt mai mari decât pînă acum, nu există o limită de materie, trebuie să ştii din toate domeniile: genetică, microbiologie, ecologie, anatomie comparată şi chiar foarte multe domenii pe care noi nu le studiem la şcoală. Cred că nu va fi foarte uşor, dar sunt sigur că va fi o experienţă frumoasă şi nu mi-e frică. (George Maier, elev în clasa a X-a la Liceul „Avram Iancu” din Cluj şi participant la Olimpiada Internaţională de Biologie din Danemarca) 

La Subiectul Zilei vorbim astăzi despre elevii olimpici care fac cinste României!

 

Redacţia

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Satu Mare

Andrei Bud din oraşul Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare, este deţinătorul celor mai multe diplome, medalii şi premii obţinute în urma participării la cele mai cunoscute competiţii din lume organizate în domeniul matematicii.

În 2011, Andrei Bud a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, iar în 2013 a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică şi medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori.

Anul trecut, tânărul din Negreşti Oaş a obţinut două medalii de argint -una la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată la Pleven în Bulgaria, cealaltă la Olimpiada Internațională de Matematică din Africa de Sud.

În acest an, Andrei Bud s-a clasat pe primul loc la South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students – SEEMOUS 2015, Olimpiada Internaţională de Matematică organizată la începutul lunii martie în oraşul Ohrid din Republica Macedonia.

În aceste zile, alături de alţi doi români, Andrei Bud se află în Maroc unde participă la ACM-ICPC World Finals, una dintre cele mai puternice competiții de informatică din lume.

Andrei Bud are 19 ani, este din Negreşti-Oaş şi a absolvit Liceul Teoretic de Informatică din Bucureşti. În prezent, el este student în Capitala României, la Facultatea de Matematică și Informatică.

Andrei Bud

Andrei Bud

 

Stela Tudor

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Bistrița Năsăud

În judeţul Bistriţa-Năsăud au fost premiaţi în acest an la olimpiadele naţionale 38 de elevi, între care şi Rareş Buhai, care a reprezentat pentru ultima oară Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” din Bistriţa la o asemenea competiţie şcolară. El  s-a remarcat de-a lungul anilor ca fiind unul dintre cei mai străluciţi olimpici internaţionali ai României la olimpiadele de informatică, reuşind să cucerească nu mai puţin de 8 medalii de aur la acestea.

Un rol foarte important în obţinerea acestor performanţe ale lui Rareş Buhai l-a avut profesorul său de informatică, Constantin Gălăţan, care este şi coordonatorul lotului naţional de olimpici la disciplina Informatică.

Profesorul Gălăţan spune că a fost alături de Rareş încă din perioada gimnaziului, pentru a-l ajuta să urce treaptă cu treaptă  spre marea performanţă olimpică.

Etapele de pregătire ale lui Rareş au diferit în funcţie de vârsta lui, de nivelul lui de pregătire şi de nivelul competiţiilor la care trebuia să participe. În momentul în care a intrat în lotul naţional de juniori, în clasa a VII-a, a trebuit să ridicăm foarte mult ştacheta de pregătire. La fel, când a intrat în lotul de seniori, în clasa a IX-a. (Constantin Gălățan)

Încă din prima etapă de seniorat, Rareş Buhai a acces între primii patru olimpici români la informatică şi, ca elev în clasa a IX – a a obţinut prima medalie de aur la olimpiada internaţională. Acela a fost momentul în care tipul de pregătire a lui Rareş Buhai a fost nuanţat, spune profesorul Constantin Gălăţan.

Ca să fie mai uşor de înţeles, trebuie să va gândiţi la relaţia dintre un antrenor de tenis şi jucător, care este un foarte mare tenisman. Nu se mai pune la un moment dat problema ca acel tenisman să mai înveţe ceva despre tenis, pentru că el le ştie pe toate. În schimb, împreună cu antrenorul se pot concepe strategii de pregătire. Acestea determină, de fapt, valoarea şi nivelul de competitivitate al concurentului la un anumit concurs. (Constantin Gălățan)

Întrebarea firească acum, când Rareş Buhai termină liceul şi va pleca la studii în străinătate, este dacă îi calcă şi alţi elevi pe urme.

Profesorul Constantin Gălăţan spune că sunt mulţi elevi talentaţi, care au însă handicapul că la nivel gimnazial, în şcolile din România nu se face programare algoritmică, cerută la olimpiadele internaţionale. Or, pentru a obţine performanţe, aceşti elevi trebuie să primească cunostinţe de acest fel cât mai devreme.

 

Florin Săsărman

………………………………………..

Sibiu

Pregătirea pentru olimpiade este una de lungă durată, constantă şi diferă în funcţie de materia la care sunt pregătiţi elevii, însă finalitatea este aceeaşi – un loc fruntaş al tinerilor la cele mai importante competiţii care le pun minţile la încercare.

O pregătire atentă a celor mai isteţi tineri ai Sibiului pentru olimpiadele naţionale constă în multă muncă, ore suplimentare petrecute alături de profesorii care fac asta doar din pasiune şi multă determinare. Rezultatele pe care elevii le au la olimpiade îi determină pe profesori să continue această pregătire şi în anii următori, mai ales că în mai mult de 70% din cazuri, elevii care revin la pregătire sunt aceiaşi. La limba şi literatura română, pregătirea la olimpiadă constă într-o bibliografie extinsă şi ore întregi petrecute alături de îndrumători.

Facem o extindere a programei şcolare pe care o aprobăm la Cercul Pedagogic. Prezenţa profesorilor care s-au angajat în această activitate benevolă este foarte atent monitorizată. Marea majoritate care optează pentru această pregătire lucrează cu adevărat la nivelul solicitat. 70% din elevii care se pregătesc acum sunt aceiaşi copii care au început în clasa a 5-a şi intră pe performanţă şi la liceu, până în clasa a 12-a. (Ioana Daneţiu, inspector de limba şi literatura română)

Nici elevii olimpici la fizică sau astronomie nu se lasă mai prejos. Pentru a avea rezultatele excepţionale cu care se mândresc an de an, tinerii învaţă constant şi se concentrează mai mult pe partea practică a acestor concursuri.

Profesorii care aveau elevii la clasă s-au grupat şi au reuşit să pregătească tinerii în comun, atât la proba teoretică, dar mai ales la proba practică. Elevii sunt foarte deschişi şi foarte dispuşi să participe. Ei se pregătesc individual sau în grup cu profesorii lor. Am avut o participare foarte bună şi anul acesta, aşa că ne-am permis să selectăm un lot de 13 elevi. Avem rezultate bune şi la astronomie, doi elevi calificaţi pentru etapa internaţională. (Mariana Buzuriu, inspector pe fizică şi astronomie)

Olimpicii sibieni ai claselor a 12-a au început anul acesta bacalaureatul mai devreme faţă de restul colegilor, prima probă fiind susţinută în 18 mai.

 

Cristian Florea

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Stirea zilei joi, 7 martie 2024, 10:33

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen

Partidul Popular European a adoptat, în unanimitate, în prima zi a congresului de la Bucureşti, un manifest electoral în care cere ca România...

Partidul Popular European susține aderarea completă a României la spațiul Schengen
Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]