Ascultă Radio România Cluj Live

Putem folosi paste făinoase în curele de slăbire

Cartofii, pastele făinoase, orezul și pâinea constituie baza unei alimentații sănătoase și echilibrate, reprezintă importante surse de carbohidrați, fiind mari furnizori de energie.

paste fainoase
Foto: paste fainoase

Articol editat de cristina.rusu, 19 mai 2015, 06:00

Pâinea, pastele făinoase și orezul conțin mai puțin zahăr și mai multe fibre, ceea ce facilitează tranzitul intestinal.

Pastele făinoase sunt recomandate în curele de slăbire pentru calităţile lor nutritive. O dietă sănătoasă trebuie să conţină şi carbohidraţi, pentru că aceştia furnizează energie, iar pastele făinoase sunt o importantă sursă de carbohidraţi, proteine vegetale, de vitamine (B, F) şi fibre.

Carbohidraţii trebuie să aibă cea mai mare pondere în alimentaţie. E recomandat să alegeţi cereale, pâine şi paste integrale şi orez brun.

Acestea sunt asimilate mai greu şi amână senzaţia de foame. 50% dintre alimentele pe care le consumăm zilnic ar trebui să conţină carbohidraţi. 35% trebuie să fie grăsimi şi doar 15% proteine.

Carbohidraţii rămân cel mai bun combustibil pentru musculatură, precum şi o sursă esenţială de energie pentru creier şi sistemul nervos central.

Pastele făinoase sunt scăzute în grăsimi şi bogate în carbohidraţi. Cele din grâu şi cereale integrale includ părţile sănătoase ale bobului, acest lucru înseamnă fibre în compoziţia lor şi astfel, sunt bune pentru inimă.

Pastele făinoase din făină albă sunt lipsite de aceste substanţe extrem de nutritive, sunt digerate mai lent, fapt care ajută la menţinerea unui nivel constant de glucoză în sânge şi dau senzaţia de plin mai mult timp.

Pentru cei care doresc să slăbească sunt recomandate pastele din grâu dur, în cantităţi mici.

Există diete bazate pe paste, dar nu orice fel. Sunt recomandate cele fără ou, pentru că au mai puţine proteine.

Pe durata curei, nu se consumă alcool şi băuturi carbogazoase, dulciuri, fructe uscate sau naturale. În schimb, sunt indicate multe lichide, apă şi ceaiuri neîndulcite.

Pâinea şi pastele făinoase sunt componente alimentare absolut permise în orice intervenţie corectă de nutriţie, cu singura condiţie de a avea un control asupra cantităţilor.

O porţie de 150 grame paste făinoase gătite nu îngraşă mai mult decât 40 de grame de cereale, iar o felie de pâine de 40 de grame îngraşă mai puţin decât o cană cu lapte cu 1,5% grăsime.

Consiliul superior belgian al sănătății (CSS) recomandă ca 55% din aportul zilnic de energie să provină din carbohidrați, cu maximum 30% de materii grase. Acest lucru înseamnă că trebuie să mâncăm în medie, zilnic, patru-cinci cartofi fierți în aburi sau în apă (210-350 g) sau 200g de orez sau paste făinoase sau între cinci și 12 felii mici de pâine (175-420 g), în funcție de vârstă greutate și efort fizic.

În ceea ce îi privește pe copii, este preferabil să li se introducă cereale complete în alimentație după 18 luni, încheie passionsante.be.

 

Sănătate

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate