Ascultă Radio România Cluj Live

Corina Creţu şi Ioan Rus au vizitat autostrada Sebeş-Turda

UPDATE, ora 18:

Corina Creţu şi Ioan Rus au vizitat autostrada Sebeş-Turda

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 15 aprilie 2015, 09:11 / actualizat: 16 aprilie 2015, 10:58

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, împreună cu ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a vizitat astăzi şantierul lotului 4 din viitoarea autostradă Sebeş-Turda.
Vizita a avut loc la km 67+500, în zona localităţii Bădeni.

Tronsonul de autostradă dintre Sebeş şi Turda va conecta autostrada Transilvania cu coridorul IV european de transport rutier. Lungimea ei totală va fi de 70 km, la capătul dinspre Turda urmând a fi amenajat un nod direcţional extrem de complex.

harta_autostrada

Pentru o mai rapidă executare a lucrărilor, cei 70 km au fost împărţiţi în 4 loturi, fiecare având un alt constructor. Lotul 4, pe care l-a vizitat comisarul european, măsoară 16,3 km şi este executat de firma austriacă Porr, iar valoarea contractului se ridică la 470 milioane de lei fără TVA.
Finanţările europene în domeniu sunt generoase, cu condiţia ca autorităţile române să fie în stare să le atragă, a declarat Corina Creţu.

Guvernul României are proiecte ample privind infrastructura de transport, conţinute în masterplanul general aflat în discuţii cu CE.
Finanţarea marilor proiecte de infrastructură – rutieră, feroviară, aero şi navală – cu bani europeni, depinde exclusiv de aprobarea, la Bruxelles, a acestui masterplan, care n-a fost încă aprobat din cauza unor nelămuriri pe care experţii Comisiei Europene le au, dar pe care Ministerul Transporturilor este pe cale să le clarifice, astfel încât de la Bruxelles să vină unda verde pentru lansarea finanţărilor, a declarat ministrul Ioan Rus.

UE pune la dispoziţia autorităţilor româneşti 9,5 miliarde Euro pentru investiţii majore în perioada 2014-2020, la care guvernul adaugă, din surse proprii, alte 7 miliarde. Infrastructura de transport va beneficia de 12 miliarde din aceste sume, restul urmând a fi direcţionate spre programele de mediu şi energie.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu se află miercuri, 15 aprilie, în judeţul Cluj și vizitează şantierul autostrăzii Sebeş-Turda împreună cu ministrul transporturilor, Ioan Rus şi cu reprezentanţii instituţiilor şi companiilor implicate.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, ministrul transporturilor, Ioan Rus, conducerea Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi a companiei PORR, care efectuează lucrările pe tronsonul de autostradă Turda- Sebeş au vizitat punctul de lucru de pe raza localităţii Bădeni.

Corina Creţu a subliniat importanţa acestei bucăţi de autostradă, în lungime de 70 de kilometri, care va asigura legătura între coridorul 4 paneuropean, în zona oraşului Sebeş şi o conexiune cu autostrada Transilvania, în zona oraşului Turda, unde va fi realizat un nod direcţional.

Acesta va fi cea mai complexă şi complicată lucrare de pe tronsonul Turda-Sebeş, au spus reprezentanţii companiei PORR, pentru că presupune multe bretele şi centuri de legătură.

Cei 70 de kilometri de autostradă ar trebui finalizaţi anul viitor, în iunie. Lucrările vor costa în total peste 600 de milioane de euro, bani de la buget şi din fonduri europene.

În cursul vizitei, miercuri, după amiază,Corina Creţu se va întâlni cu Gheorghe Ioan Vuşcan, prefectul judeţului Cluj şi cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Comisarul european Corina Creţu şi ministrul transporturilor, Ioan Rus, vor susţine o conferinţă de presă miercuri după amiază.

Proiectul autostrăzii Sebeş-Turda, în lungime de 70 de km, este finanţat cu bani de la guvern, dar şi cu fonduri europene.

Executivul comunitar a aprobat finanţarea sa în toamna anului trecut. Bugetul total este de peste 600 de milioane de euro. Perioada aferentă execuţiei lucrărilor este septembrie 2014-iunie 2016, conform calendarului estimat privind implementarea proiectului din cererea de finanţare depusă de Guvernul de la Bucureşti.

 

Dan Horea

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Ce putem face în acest weekend la Sibiu
Social vineri, 26 aprilie 2024, 16:20

Ce putem face în acest weekend la Sibiu

De văzut – de făcut în acest weekend la Sibiu.  Primăvara este în toi și Sibiul se îmbracă în straie festive pentru a celebra...

Ce putem face în acest weekend la Sibiu
Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
Social vineri, 26 aprilie 2024, 15:15

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde

Perimetrul de siguranţă a fost şi el mărit, iar traficul este oprit.   Până acum au fost evacuate 42 de persoane din blocurile din zonă,...

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
În piețe și magazine nu se poate vinde orice și oricum
Social vineri, 26 aprilie 2024, 14:49

În piețe și magazine nu se poate vinde orice și oricum

Comisariatele pentru Protecția Consumatorilor verifică frecvent prestația comercianților din magazine și piețe.   – În unele...

În piețe și magazine nu se poate vinde orice și oricum
Noi reguli pentru ieșirea minorilor din țară
Social vineri, 26 aprilie 2024, 12:48

Noi reguli pentru ieșirea minorilor din țară

Guvernul a aprobat o hotărâre potrivit căreia persoanele fizice majore care însoţesc minorii la ieşirea din ţară, nu vor mai fi obligate să...

Noi reguli pentru ieșirea minorilor din țară
Social vineri, 26 aprilie 2024, 12:34

Așa cum e vremea în duminica Floriilor va fi și în duminica Paștelui

Duminică, de Florii, vom avea o vreme frumoasă, cu precipitații puține și temperaturi peste mediile anuale.   Meteorologul Narcis Maier...

Așa cum e vremea în duminica Floriilor va fi și în duminica Paștelui
Social vineri, 26 aprilie 2024, 12:10

Controale ANSVSA înaintea Sărbătorilor Pascale

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem pune în coş...

Controale ANSVSA înaintea Sărbătorilor Pascale
Social joi, 25 aprilie 2024, 16:17

Casa Artelor a fost modernizată

Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale din Sibiu a trecut printr-un amplu proces de renovare, iar porțile sale vor fi...

Casa Artelor a fost modernizată
Social joi, 25 aprilie 2024, 16:10

Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda

Un urs a fost identificat, joi, 25 aprilie, în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda, pe raza localităţii Oarda, localitate componentă a...

Urs identificat în apropierea autostrăzii Sebeş – Turda